Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε και επί των άρθρων το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Όροι δόμησης, κατασκευής, επιτρεπόμενες χρήσεις γης για κέντρα δεδομένων, χωροταξικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις, αξιοποίηση πόρων Πράσινου Ταμείου και λοιπές περιβαλλοντικές και ενεργειακές διατάξεις», στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, τοποθετούμενος επί του νομοσχεδίου, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο μπορεί να είναι “ερανιστικό”, δηλαδή να έχει πολλές διαφορετικές ρυθμίσεις, αλλά αυτές είναι πολύ σημαντικές και δεν πρέπει να υποτιμηθούν από την Αντιπολίτευση. Επισήμανε επίσης πως «οι αναγκαιότητες της δημόσιας διοίκησης μας αναγκάζουν να έρχονται στην Βουλή και “ερανιστικά” σχέδια νόμου που να ρυθμίζουν επιμέρους θέματα προκειμένου να ασκούνται εύρημα η πολιτική και οι πολιτικές».

1

Αναφερόμενος στις διατάξεις του νομοσχεδίου για τα Data Centers, ο κ. Σκυλακάκης σχολίασε πως «είναι κέντρα στρατηγικής και μεγάλης σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη και έχουν ανάγκες ειδικών πολεοδομικών συνθηκών που καλύπτονται από το παρόν σχέδιο νόμου». Ο υπουργός πρόσθεσε πως «στο θέμα αυτό προσπαθήσαμε να είμαστε ισορροπημένοι στην νομοθέτησή μας και δεν κάνουμε κάτι το παράλογο ή υπερβολικό από ότι ισχύει για τις υπόλοιπες βιομηχανίες χαμηλής περιβαλλοντικής όχλησης».

Σχετικά με την άρση της ρύθμισης που επέβαλε με υποχρεωτικό τρόπο την εγκατάσταση φυσκού αερίου σε κάθε νέα οικοδομή, ο υπουργός είπε ότι «αυτή η ρύθμιση δεν είναι πλέον ρεαλιστική με την Πράσινη μετάβαση» εξηγώντας πως «μια οικοδομή έχει ορίζοντα εξυπηρέτησης των ενοίκων της για 60 και 80 χρόνια και η Πράσινη μετάβαση έχει το φυσικό αέριο ως καύσιμο μεταβατικό και πλέον υπάρχουν πολλές νέες εναλλακτικές μορφές ενέργειας όπως της γεωθερμίας που μπορούν και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται».

Για τις ρυθμίσεις που αφορούν τα φωτοβολταϊκά, ο υπουργός είπε ότι αυτά τα συστήματα έχουν αρχίσει να εγκαθίστανται σε όλο και μεγαλύτερο ρυθμό σε όλη την χώρα. Η εγκατάστασή τους έχει και χαρακτήρα οπτικής όχλησης και οι οπτικοφράχτες μας επιτρέπουν να βελτιώνουμε το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα αλλά και αποθήκευσης πρόσθετου διοξειδίου του άνθρακα. Ταυτόχρονα μειώνουμε την απόσταση σε 100 μέτρα φωτοβολταϊκών και λατομείο που, όπως είπε, «είναι επαρκής απόσταση και κάθε περίπτωση δεν υπάρχει κάποιος λόγος να σταματάμε μια επένδυση όταν δεν υπάρχει πρόβλημα».

Για τις ρυθμίσεις που αφορούν τις εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών, ο κ. Σκυλακάκης εξήγησε ότι «αυτό που θεσπίζεται είναι πρόσθετες πρόνοιες για την δασοπυρόσβεση καθώς με τους δρόμους που διανοίγονται με ιδιωτικές δαπάνες δημιουργούνται πρόσθετοι νέοι δασικοί δρόμοι πρόσβασης που είναι αναγκαίοι για την προστασία των δασών μας».

Για τα υπεράκτια αιολικά και του χώρους που δεσμεύονται, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε πως αυτά «αποτελούν μια τεράστια επένδυση για την χώρα. Καθώς στην Ελλάδα έχουμε ένα ισχυρό και το καλύτερο αιολικό δυναμικό της Νοτιανατολικής Μεσογείου και πιθανότητα με εξαίρεση κάποιων μικρών περιοχών σε ολόκληρη τη Μεσόγειο». Ο υπουργός επισήμανε ότι «τα αιολικά αυτά συστήματα δουλεύουν τρείς φορές περισσότερο από ένα φωτοβολταϊκό σύστημα. Αυτό είναι τεράστιας αξίας για το σύστημά μας, γιατί σου επιτρέπει να κάνεις ένα πολύ καλύτερο συνδυασμό αιολικής και φωτοβολταϊκής ενέργειας που έχεις για την Πράσινη Μετάβαση. Αποτελεί, μια στρατηγική επιλογή για την χώρα που θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί την κατάλληλη στιγμή». Ο κ. Σκυλακάκης εξήγησε ότι «η τεχνολογία των υπεράκτιων συστημάτων που θα χρησιμοποιήσουμε δεν θα είναι επιπυθμένια αλλά αγκυροβολημένα σε ένα μέσο βάθος περίπου των 350 μέτρων, η τιμή τους θα είναι κατά 50% φθηνότερα την επόμενη πενταετία, δεκαετία με συνδυασμό τις οικονομίες κλίμακας και τα προωθούμε νωρίς γιατί εκτιμούμε πως θα είναι πολύ μεγάλες οι επενδύσεις που θα γίνουν την επόμενη 20ετία, αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, μετατρέποντας – εάν όλα αυτά γίνουν γρήγορα – σε εξαγωγική ενεργειακή χώρα και θα γίνουν επενδύσεις με μεγάλη προστιθέμενη αξία που θα ξεπερνούν το 50% των επενδύσεων»

Ο υπουργός, επίσης, χαρακτήρισε εύλογη και σημαντική ρύθμιση τη διάταξη που επιτρέπει στον ΔΕΔΔΗΕ την παρέμβαση σε κοινόχρηστους δρόμους και χώρους για κλαδέματα δέντρων που ακουμπούν στο ηλεκτρικό δίκτυο. Επίσης, χαρακτήρισε φιλικές τις δύο ρυθμίσεις που πολλαπλασιάζουν τις θέσεις στους χώρους στάθμευσης σε αδόμητο οικόπεδο και τη διάταξη για τους σταθμούς στάθμευσης του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Τέλος, για τις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν το Πράσινο Ταμείο, ο κ. Σκυλακάκης είπε πως παρέχεται η δυνατότητα «προγραμματικών συμβάσεων με φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης (ΤΑΙΠΕΔ, ΑΕΙ κ.λ.π) καθώς το Ταμείο θα αποτελέσει κεντρικό χρηματοδοτικό εργαλείο σε θέματα προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή και είναι πολύ σημαντικό ένα τμήμα από τους πόρους των ρύπων της Πράσινης Μετάβασης να πάει στην Κλιματική Αλλαγή».

Την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή ώστε την Πέμπτη να εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.

Διαβάστε επίσης: 

Τσακαλώτος: Εφικτή και επιθυμητή μια κοινή ΚΟ με τους 6+6

Live: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ

Γεραπετρίτης: Κανένα απολύτως σχέδιο υποδοχής Παλαιστινίων στην Ελλάδα