ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στα ύψη ανεβαίνει σήμερα το θερμόμετρο στην Βουλή, καθώς ψηφίζεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στα ΑΕΙ με ρυθμίσεις που προκαλούν την σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης.
Στην συζήτηση θα τοποθετηθούν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί.
Μιλώντας χθες στην Ολομέλεια η υπουργός Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο διορθώνει πέντε διαχρονικές παθογένειες στα πανεπιστήμια:
«Παθογένεια πρώτη: Εισαγωγή στα πανεπιστήμια χωρίς ακαδημαϊκές προϋποθέσεις, με βαθμούς 1, 2 και 3 στα 20. Η απάντησή μας: Ακαδημαϊκές προϋποθέσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Παθογένεια δεύτερη: Εισαγωγή υποψηφίων σε τμήματα που έχουν δηλώσει τυχαία, π.χ. ως 100ή, ως 200ή επιλογή τους. Η απάντησή μας: Συνειδητές, στοχευμένες επιλογές νέων, για να εισάγονται περισσότεροι νέοι σε τμήματα υψηλά στις προτιμήσεις τους.
Παθογένεια τρίτη: Πάνω από το 40% των φοιτητών μας έχει ξεπεράσει τα ν+2 έτη σπουδών. Η απάντησή μας: Σπουδές με χρονικό όριο φοίτησης, όπως κάθε εκπαιδευτική διαδικασία.
Παθογένεια τέταρτη: Στρεβλή αντίληψη ότι ο μόνος δρόμος εκπαιδευτικής ανέλιξης είναι ο πανεπιστημιακός. Η απάντησή μας: Παράλληλοι εκπαιδευτικοί δρόμοι, ποιοτικές εναλλακτικές εκπαίδευσης και κατάρτισης για τους νέους μας.
Παθογένεια πέμπτη: Συστημικές εστίες παραβατικότητας σε ορισμένα ΑΕΙ της χώρας. Φόβος, τραυματισμοί, αξιόποινες πράξεις, καταστροφές. Η απάντησή μας: Ασφαλές περιβάλλον φοίτησης, ελευθερία έκφρασης, διδασκαλίας και έρευνας».
«Πυρά» από την αντιπολίτευση
Αναφερόμενος στις διατάξεις για την πανεπιστημιακή αστυνομία, ο Νίκος Φίλης (ΣΥΡΙΖΑ) ζήτησε «να κηρυχθούν αντισυνταγματικά τα άρθρα αυτά. Υπάρχουν και δημόσιες παρεμβάσεις έγκριτων συνταγματολόγων». Από την πλευρά του, ο Κώστας Σκανδαλίδης (ΚΙΝΑΛ) επισήμανε ότι «οι απόψεις της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής είναι σεβαστές, αλλά όχι θέσφατο».
Απαντώντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θάνος Πλεύρης είπε ότι «τα πανεπιστήμια έχουν αυτοδιοίκηση, αλλά δεν είναι αυτόνομα και ανεξέλεγκτα και υπάρχουν οι συνταγματικές επιταγές που ανήκουν στον σκληρό πυρήνα του κράτους να διασφαλίζει την προστασία της ανθρώπινης ζωής και να προλαμβάνει το έγκλημα», προσθέτοντας πως είναι προσχηματική η ένσταση, καθώς το ίδιο το ΣτΕ έχει αναγνωρίσει ότι είναι υποχρέωση της Βουλής αυτό που νομοθετείται.
Η τοποθέτηση του κ. Πλεύρη ωστόσο όξυνε τα πνεύματα με τον κ. Σκανδαλίδη να επανέρχεται: «Είναι τυχαίο ότι κανείς άλλος μέχρι τώρα δεν σκέφτηκε να πάει ένα βήμα πιο πέρα και να βάλει αστυνομία μες τα πανεπιστήμια; Για να μην καταργούν το αυτοδιοίκητο; Τώρα είστε της λογικής πονάει δόντι κόβω κεφάλι».
Ο Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ) παρουσίασε αφίσες από πάρτι της ΔΑΠ λέγοντας: «Μια και μιλάμε για αρχές και αναβάθμιση του πανεπιστημίου, έχω εδώ τη δικιά σας ιδεολογική σύγκρουση στα πανεπιστήμια. Τα πάρτι της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Θα τα καταθέσω στα πρακτικά να μείνουν στην ιστορία» τόνισε ο κ. Παφίλης, επισημαίνοντας ότι αυτό που θέλει η κυβέρνηση είναι «μόνο οι δικές σας ιδέες να είναι αυτές που περνάνε στο πανεπιστήμιο».
Ο Γιάνης Βαρουφάκης (ΜέΡΑ25) έστρεψε τα πυρά του στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως. «Σε ποιο κολέγιο του Κέιμπριτζ και της Οξφόρδης υπάρχει αστυνομία μέσα; Δεν υπάρχει αστυνομία. Κυρία Κεραμέως, εκτίθεστε, ψεύδεστε ασυστόλως και κατ’ εξακολούθηση, σας παρακαλώ» υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης, προσθέτοντας «εσείς δεν έχετε περάσει ούτε απ’ έξω από την Οξφόρδη, εγώ έχω διδάξει στο Κέιμπριτζ και σας διαβεβαιώ πως υπάρχει υπηρεσία πανεπιστημιακή που τους έχουν προσλάβει οι πανεπιστημιακές Αρχές».
Χρυσοχοΐδης: Η Γκεστάπο στις σχολές είναι οι τραμπούκοι
Την αναγκαιότητα ίδρυσης της πανεπιστημιακής αστυνομίας υποστήριξε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι «το ‘δεν πάει άλλο’, το ‘κάντε κάτι’ ακούστηκε δυνατά και καθαρά ως αίτημα της κοινωνίας. […] Η απάντησή μας είναι το σχέδιο αυτό! Με ευθύνη και δημοκρατική συνείδηση αλλάζουμε ό,τι πρέπει, γιατί έτσι πρέπει, και τελικώς θα γίνει. Είναι ευθύνη της πολιτείας να μην αφήσει να ταλανίζουν τη χώρα προβλήματα του ’80. Είναι ευφημισμός των ιδρυμάτων να μιλούν για ελεύθερη διακίνηση ιδεών, όταν οι τραμπούκοι ελέγχουν τη διακίνηση αυτή».
Ο υπουργός αναρωτήθηκε ποιο είναι το δικαίωμα που παραβιάζει η παρουσία της αστυνομίας στις σχολές, όταν ήδη παραβιάζεται η ελευθερία της έκφρασης. «Η Γκεστάπο στις σχολές είναι οι τραμπούκοι που άλλοι ανέχονται και άλλοι θωπεύουν», σημείωσε με νόημα και προσέθεσε:
«Η κυβέρνηση δεν θέλει να δώσει αρμοδιότητα φύλαξης των πανεπιστημίων σε εταιρείες. Είναι αδύνατο να αντιμετωπίσουν αυτή τη στιγμή το πρόβλημα φύλαξης και ασφάλειας των ιδρυμάτων. Είναι αναγκαία η αστυνομία; Σήμερα, μόνον η αστυνομία μπορεί».
Διαβάστε επίσης:
Το αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη στους υπουργούς – Η αυτοκριτική για την Ικαρία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σπίτι μου 2: Έσπασε κάθε ρεκόρ με σχεδόν 50.000 αιτήσεις σε 3 ημέρες – Οι προσφορές των τραπεζών και τα επιτόκια
- Η εκλογή Τασούλα και Κακλαμάνη ανοίγει θέσεις στα γαλάζια ψηφοδέλτια – Ποιοι είναι οι νέοι υποψήφιοι
- Metlen: Ξεκινά νέος κύκλος ανάπτυξης- Δύο νέες επενδύσεις στη μεταλλουργία φέτος- Σε ένα μήνα η επόμενη
- Γιώργος Οικονόμου: Επενδύσεις 1,4 δισ. δολάρια σε πλοία κοντέινερ και ιδρύει νέα εταιρεία