ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κορυφώνεται σήμερα ο «πόλεμος» κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που ψηφίζεται το βράδυ στην Βουλή με ονομαστική ψηφοφορία.
Η μάχη θα δοθεί στο ανώτατο επίπεδο, με τους πολιτικούς αρχηγούς να ανεβαίνουν στο βήμα της Βουλής.
Σφοδρή είναι η κριτική που δέχεται ήδη η κυβέρνηση από τα κόμματα της αντιπολίτευση για τα άρθρα που βρέθηκαν στην αιχμή της αντιπαράθεσης, όπως η διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμφωνίες, η καθιέρωση χρονικών ορίων εργασίας, η ρύθμιση για τις υπερωρίες, οι παρεμβάσεις στο συνδικαλιστικό νόμο, ζητήματα τα οποία συναντούν μέτωπο αντίδρασης από την αντιπολίτευση.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να επισημάνει ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις σε συνδυασμό με διατάξεις που ήδη έχει ψηφίσει η κυβέρνηση και αφορούν μείωση της φορολογίας, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, επιδότηση θέσεων εργασίας κ.α. στηρίζουν τον κόσμο της εργασίας και τις επιχειρήσεις.
Αναφορικά με τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και των συνδικαλιστικών οργανώσεων, χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, σημείωσε ότι αυτές «εδράζονται σε ισχυρισμούς αβάσιμους και ψευδείς, ενώ αποσιωπούνται προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που ικανοποιούν πάγια αιτήματα και σύγχρονες ανάγκες του κόσμου της εργασίας».
Όπως ανέφερε η ίδια, μείζονος σημασίας είναι οι ρυθμίσεις που αποβλέπουν στη στήριξη της οικογένειας, την εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, την ισότητα των φύλων στην εργασία.
Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου για την Προστασία της Εργασίας, που ψηφίζεται σήμερα, αναφέρει ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα, το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει σύγχρονα, πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων και ιδιαίτερα των γυναικών και των νέων, αποκαθιστά αδικίες, καταργεί αναχρονιστικές ρυθμίσεις, προσαρμόζει το πλαίσιο της εργασιακής νομοθεσίας στις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.
Οι βασικότερες τομές του νομοσχεδίου είναι:
- Η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, με την οποία αντιμετωπίζονται η μαύρη εργασία και οι αδήλωτες υπερωρίες.
- Η σύσταση της Επιθεώρησης Εργασίας ως ανεξάρτητης διοικητικής αρχής.
- Η θέσπιση νέων αδειών για γονείς και φροντιστές, όπως η άδεια 14 ημερών για τους νέους πατέρες και η επιδοτούμενη από τον ΟΑΕΔ γονική άδεια και για τους δύο γονείς.
- Η δυνατότητα εφαρμογής του συστήματος διευθέτησης του χρόνου εργασίας και ύστερα από αίτηση του εργαζομένου.
- Η προστασία του κοινωνικού συνόλου από τις απεργίες στην κοινή ωφέλεια της οικονομίας με την υποχρέωση παροχής εγγυημένης υπηρεσίας (1/3 της συνήθως παρεχόμενης).
- Η λήψη μέτρων για διαφάνεια στο συνδικαλισμό (δυνατότητα συμμετοχής των εργαζομένων εξ αποστάσεως, εγγραφή των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε μητρώα).
- Η απαγόρευση της ενίσχυσης συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργοδότες και κόμματα.
- Η απαγόρευση επαναπροκήρυξης απεργίας που έχει κριθεί παράνομη από τη Δικαιοσύνη, από δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση.
- Η θέσπιση αστικής ευθύνης για συνδικαλιστές, οι οποίοι ασκούν βία ή γενικότερα προβαίνουν σε παράνομες πράξεις κατά τη διάρκεια απεργιών.
- Η λήψη μέτρων, προληπτικών και κατασταλτικών, για την αντιμετώπιση της βίας και παρενόχλησης στην εργασία, μεταξύ άλλων, με την κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.
- Η κύρωση της Σύμβασης 187 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία.
- Η θέσπιση του δικαιώματος αποσύνδεσης στην τηλεργασία.
- Η καθιέρωση πλαισίου προστασίας και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους στις ψηφιακές πλατφόρμες.
- Η αύξηση των επιτρεπόμενων υπερωριών, σύμφωνα με τα ισχύοντα στην ΕΕ.
- Η διεύρυνση των κλάδων στους οποίους επιτρέπεται η λειτουργία τις Κυριακές, σύμφωνα με τα ισχύοντα στις χώρες της ΕΕ, ιδιαίτερα τις Μεσογειακές.
- Η διεύρυνση της προστασίας των εργαζομένων από άκυρες απολύσεις και η θέσπιση δυνατότητας επιπλέον (τριπλάσιας) αποζημίωσης, αντί επαναπρόσληψης, στις υπόλοιπες περιπτώσεις.
- Η αύξηση της αποζημίωσης απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες και εξίσωση με εκείνη των υπαλλήλων.
- Η αναβάθμιση του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» με μείωση του διοικητικού φόρτου για τις επιχειρήσεις και διευκόλυνση των ελέγχων.
Ένταση και έξω από την Βουλή
Σε απεργιακό κλοιό σήμερα η χώρα λόγω των κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγείλει τα συνδικάτα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αντιδρώντας στο εργασιακό νομοσχέδιο.
Η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία στον δημόσιο τομέα, ενώ στον ιδιωτικό τομέα 24ωρη απεργία έχουν προκηρύξει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και το ΠΑΜΕ.
Η ΓΣΕΕ συμμετέχει με τετράωρη στάση εργασίας από τις 13.00 και την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου στις 4 το μεσημέρι στο Σύνταγμα.
Μετά την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών χθες το απόγευμα, η απεργία της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική μέχρι τις 10 το πρωί και μόνο όσον αφορά στη συμμετοχή των εκπαιδευτικών και των σωματείων των Μέσων Μεταφοράς, τα οποία εμπλέκονται στην ομαλή διεξαγωγή των Πανελληνίων εξετάσεων.
Διαβάστε ακόμη:
Μετ’ εμποδίων οι απεργιακές κινητοποιήσεις λόγω δικαστικών αποφάσεων
Γιάννης Μαντζουράνης: Όνειρο Εργοδοτών και Εφιάλτης Εργαζομένων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike