• Πολιτική

    Βουλή – υποκλοπές: Απορρίφθηκε το αίτημα της αντιπολίτευσης για κλήση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου

    • NewsRoom
    Βουλή


    Απορρίφθηκε το αίτημα της αντιπολίτευσης για κλήση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για το πόρισμα που αφορά την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων για τις υποκλοπές στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

    Η επιτροπή αποφάσισε κατά πλειοψηφία πως το σχετικό αίτημα είναι αντισυνταγματικό, καθώς δικαστικός λειτουργός μπορεί να κληθεί μόνο για θέματα λειτουργίας των Θεσμών και την ενίσχυση της διαφάνειας και όχι για τον έλεγχο δικαστικών κρίσεων.

    Κατά την έναρξη της συνεδρίασης υπήρξε πολιτική αντιπαράθεση επί της διαδικασίας με την Ζωή Κωνσταντοπούλου να ζητά επαρκή χρόνο για να τοποθετηθούν τα κόμματα και τον πρόεδρο της Επιτροπής, Θανάση Μπούρα να επιχειρεί να συντονίσει τη συζήτηση.

    Τι υποστήριξαν τα κόμματα κατά τη διάρκεια της συζήτησης:

    Πλεύρης: Με το  αίτημα η βουλή πάει να βρεθεί πάνω από δικαστική εξουσία

    «Λυπούμαι που οι αιτήσεις τίθενται από ανθρώπους που γνωρίζουν νομικά γιατί αν είχε τεθεί από πρωτοετή φοιτητή νομικής δεν θα του επέτρεπαν να συνεχίσει τις σπουδές του”, είπε και πρόσθεσε αναφερόμενος στην ουσία: «σύμφωνα με το άρθρο 26 του Συντάγματος υπάρχει διάκριση εξουσιών. Εμείς ασκούμε νομοθετικό έργο, οι δικαστές το δικαστικό. Όποτε θέλησε ο συντακτικός νομοθέτης να δώσει δικαστικό έργο στη Βουλή έβαλε προϋποθέσεις.

    Το άρθρο 43Α του ΚτΒ επιτρέπει κλήση εισαγγελέα για θέματα λειτουργίας θεσμών για ενίσχυση της ασφάλειας και όχι τον έλεγχο δικαστικών κρίσεων. Εσείς υποβάλετε ερώτημα να έρθει εισαγγελέας για υπόθεση που χειρίστηκε.

    Είναι προκλητικό να μιλάτε για κράτος δικαίου και να μην αντιλαμβάνεστε ότι έχετε υποβάλει αίτημα που η βουλή πάει να βρεθεί πάνω από δικαστική εξουσία. Ζητάτε να διαβιβαστεί πόρισμα προκαταρκτικής εξέτασης σε ανοιχτή ποινική δίκη αγνοώντας βασικούς κανόνες του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας».

    Τζάκρη: Η άρνηση της πλειοψηφίας συνιστά συγκάλυψη 

    Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η Θοδώρα Τζάκρη είπε πως η άρνηση της πλειοψηφίας συνιστά συγκάλυψη και περιφρόνηση του δικαιώματος της επιτροπής να ενημερωθεί για την υπόθεση. «Αφού υπάρχουν τα 2/5 για τη κ. Αδειλίνη και τον κ. Ζήση θα έπρεπε να τους είχατε ήδη καλέσει και διαβιβάσει το πόρισμα. Οτιδήποτε άλλο κάνετε είναι αβάσιμο», είπε και αφού θύμισε πως είχε κληθεί με ομόφωνη απόφαση της επιτροπής το 2017, η εισαγγελέας Εφετών, κ. Τσατάνη πρόσθεσε «άποψη ότι εισαγγελικές διατάξεις συνιστούν δικαστικές αποφάσεις και εν υπόκειται στον έλεγχο μας είναι εσφαλμένη. Η αρχειοθέτηση δεν συνιστά απόφαση και σε κάθε περίπτωση δεν ελέγχουμε εισαγγελική κρίση αλλά ζητούμε να ενημερωθούμε για αυτή και να αξιολογήσουμε έγγραφα. Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να ασκήσει κριτική του».

    Δουδωνής: Η δικαστική εξουσία υφίσταται σημαντικό χτύπημα

    «Η υπόθεση αφορά στον πυρήνα του κύρους της δικαστικής εξουσίας που υφίσταται σημαντικό χτύπημα», είπε ο Παναγιώτης Δουδωνής από το ΠΑΣΟΚ, εξηγώντας πως «κατά τον κ. Μητσοτάκη η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη ήταν λάθος άρα όσον αφορά το προσωπικό μας στοιχείο δεν υπάρχει ζήτημα. Όταν το 1/3 των παρακολουθήσεων συμπίπτουν μεταξύ του Predator και της ΕΥΠ, όταν παρακολουθείται το μισό υπουργικό συμβούλιοο, πλήττεται η κυβέρνηση και η ηθική και πολιτική της βάση».

    Καραθανασόπουλος: Γεννώνται πολύ σοβαρά ερωτήματα για την έρευνα

    «Από την ανακοίνωση γεννιούνται πολύ σοβαρά ερωτήματα για την έρευνα, τα στοιχεία που προέκυψαν αλλά και πόρισμα καθώς και για τη βασιμότητα συμπερασμάτων. Θεωρούμε ότι όλο αυτό εντάσσεται στο συνολικότερο πλαίσιο της πλειοψηφίας και προσπάθειας να συγκαλύψει την υπόθεση των υποκλοπών», είπε ο Ν. Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ.

    Το επεισόδιο Μπούρα-Κωνσταντοπούλου

    Κωνσταντοπούλου: Πρόκειται για απόπειρα της κυβέρνηση να κλείσει βέβαια την επιτροπή. Η πρόταση σας, κατατείνει να μη γίνει συζήτηση. Χρειάζεται άπλετος χρόνος και άνεση να τοποθετηθούμε, εμείς που προτείνουμε συγκεκριμένες ενέργειες

    Μπούρας: Δεν έχετε άλλο το λόγο τέλος

    Κωνσταντοπούλου: Γιατί; που το βρήκατε ότι θα λογοκρίνετε

    Μπούρας: Δεν σας τον δίνω εγώ. Η διαδικασία τίθεται από τον πρόεδρο και το ορίζει και ο Κανονισμός της Βουλής.

    Κωνσταντοπούλου: Ηρθατε να κάνετε ξέπλυμα

    Μπούρας: Το θέμα είναι η πρόταση όχι η ουσία, θα μπορούσα να πάρω μόνος μου την απόφαση αλλά θα την πάρε η επιτροπή. Να ξέρετε δεν θα με επισκιάσετε έχω δυνατή φωνή, το κακό είναι ότι κοκκινίζω. Αφήσετε να λειτουργήσει δημοκρατικά η επιτροπή όπως γίνεται τόσα χρόνια.

    Δείτε live:

    Διαβάστε επίσης:

    Μέση Ανατολή: ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική σε επαγρύπνηση – Πιθανός στόχος η Ελλάδα;

    Δημήτρης Γιαννακόπουλος: Βρέθηκε ο γάτος του, Φρι – «Χτυπημένος και ταλαιπωρημένος»

    Μενίδι: Φωτιά σε επιχείρηση με παλέτες (video)



    ΣΧΟΛΙΑ