Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Πολιτική

Βουλή: Κοινοβουλευτική κόντρα Θ. Πλεύρη-Ν. Παππά

Ο βουλευτής της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης

Ο βουλευτής της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης

Η στάση του Παύλου Πολάκη, η διαχείριση για το ενεργειακό κόστος και οι προστατευόμενοι μάρτυρες στην υπόθεση Novartis, βρέθηκαν στο επίκεντρο της κοινοβουλευτικής “αντιμαχίας”, ανάμεσα στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖA, νωρίτερα σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

“Υπάρχει μια ιδιότυπη συνολική ασυλία στον κ. Πολάκη, ως ‘άντε τα λέει ο Παύλος Πολάκης, δεν πειράζει’. Δεν είναι έτσι. Αν την επίθεση, που έκανε χθες ο κ. Πολάκης με το ‘βούλωστο’ και ‘άντε να κάνεις καμία δουλειά’ σε μια γυναίκα, την είχε κάνει οποιοσδήποτε άλλος βουλευτής, θα θέλατε να την καταδικάσετε. Αλλά με τον κ. Πολάκη επικρατεί μια λογική ότι είναι στο απυρόβλητο”, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θάνος Πλεύρης που χαρακτήρισε ακατανόητη και τη θέση του ίδιου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

“Ο κ. Κασσελάκης παίρνει τηλέφωνο να ζητήσει συγνώμη, εκ μέρους του κ. Πολάκη, στην κ. Συρεγγέλα, λες και ο κ. Πολάκης είναι, είτε ανήλικος, είτε άτομο που βρίσκεται σε δικαστική συμπαράσταση και πρέπει κάποιος να πάρει τηλέφωνο, να ζητήσει για λογαριασμό του συγνώμη, είπε ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε: “όλοι μπορεί να βρεθούμε σε μια άσχημη θέση. Όσοι εκτιθέμεθα στο δημόσιο λόγο, μπορεί κάποια στιγμή να ξεφύγουμε, να πούμε κάτι. Το αναγνωρίζεις, λες ότι ‘αυτό το είπα θεωρώ ότι ήταν σωστό αλλά ο λόγος μου δεν ήταν σωστός’, ζητάς μια συγνώμη και πάμε παρακάτω.

Αυτοί είναι οι στοιχειώδεις κανόνες να συνεννοούμαστε στην πολιτική. Εξηγήστε μου όμως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παίρνει τηλέφωνο, ζητάει συγνώμη και την ίδια στιγμή, ο κ.Πολάκης κάνει ανάρτηση ότι δεν παίρνει τίποτα πίσω και σήμερα έρχεται στο περιστύλιο της Βουλής και λέει ξεκάθαρα ότι δεν παίρνει τίποτα πίσω. ‘Αρα συγνώμη σε τί; Αν ο βουλευτής σου δεν λέει συγνώμη, τότε εσύ πρέπει να επιβάλεις κυρώσεις στον βουλευτή που δεν αποδέχεται ο ίδιος να λήξει αυτό το επεισόδιο, αναγνωρίζοντας το λάθος που έχει κάνει”.

Σε σχέση με τους προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση Novartis και τις τελευταίες αποκαλύψεις, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ είπε ότι “στην Αμερική κατέθεσαν μάρτυρες μόνο για παράνομες πρακτικές γιατρών. Κάποιοι εξ αυτών έγιναν προστατευόμενοι μάρτυρες στην Ελλάδα και ενώ στην Αμερική δεν είπαν τίποτα για πολιτικά πρόσωπα, εδώ, καθοδηγούμενοι, μίλησαν για πολιτικά πρόσωπα. Αυτά τα πολιτικά πρόσωπα έχουν, στο σύνολο τους, έχουν αρχειοθετηθεί ή αθωωθεί. ‘Αρα κατά τεκμήριο, αυτές οι καταθέσεις κρίθηκαν ότι δεν ήταν αληθείς”.

Φαίνεται ξεκάθαρα, είπε ο κ. Πλεύρης, ότι η δικαιοσύνη θα πρέπει να αξιολογήσει αφενός ότι οι συγκεκριμένοι μάρτυρες είχαν όφελος από την υπόθεση και το όφελος αυτό μεταφράζεται σε εκατομμύρια ευρώ, προσδοκούσαν σε οφέλη δηλαδή και είπαν ψέματα. Αφετέρου, είπε ο βουλευτής της ΝΔ, η δικαιοσύνη θα κρίνει αν θα αρθεί το καθεστώς προστασίας, όταν προσφύγει κάποιο πρόσωπο που έχει θιγεί από τους προστατευόμενους μάρτυρες. “Εάν αρθεί το καθεστώς προστασίας, αυτοί οι μάρτυρες θα κληθούν να πουν ποιος τους είπε να πουν τι. ‘Αρα ανοίγουν αρκετά θέματα”, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Αναφερόμενος στο ενεργειακό κόστος, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα και τα υπερκέρδη των εταιρειών στον χώρο της ενέργειας, ο κ. Πλεύρης είπε ότι η κυβέρνηση, τα τελευταία πέντε χρόνια, έχει στηρίξει την κοινωνία κάθε φορά που υπήρξε έκτακτη συνθήκη. Αυτό έγινε, όπως είπε, στην πανδημία, που το ελληνικό κράτος στήριξε το εισόδημα, αυτό έγινε και στην ενεργειακή κρίση, με σωστή επιδοματική πολιτική, και τώρα, που φαίνεται πάλι να υπάρχει μια έκτακτη συνθήκη, εισάγεται ένα τέλος ώστε να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω τα νοικοκυριά και με μια λογική προσέγγιση, να διασφαλιστούν πόροι από τις ίδιες τις εταιρείες.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ αναφέρθηκε στην αναβολή της σημερινής συνεδρίασης της για τον διορισμό της καθηγήτριας Αικατερίνης Φουντεδάκη στη θέση Προέδρου στο Εποπτικό Συμβούλιο της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. “Για εμάς είναι δύναμη στο κόμμα μας, ότι έχουμε τη δύναμη ο πρωθυπουργός και να ακούει και να αφουγκράζεται και να παίρνει τις αποφάσεις που στηρίζονται από το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Συνεπώς αυτό δείχνει τον τρόπο που λειτουργούμε, ως κόμμα. Ένας τρόπο, που η ηγεσία σέβεται τους βουλευτές”, είπε ο κ. Πλεύρης.

“Δεν αντιλαμβάνομαι το πάθος ορισμένων στη Νέα Δημοκρατία για το σκάνδαλο Novartis”σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς που υπογράμμισε: “Αυτή είναι μια υπόθεση που έχει ολοκληρωθεί με την ομολογία της ίδιας της εταιρείας ότι χρημάτιζε αξιωματούχους στην Ελλάδα, για να αποκομίζει οφέλη. Για το καθεστώς δε των μαρτύρων, έχει αποφανθεί η δικαιοσύνη, στο ανώτατο επίπεδο, με την απόφαση του ανώτατου ειδικού δικαστηρίου, που είπε ότι η κατάθεση των μαρτύρων στην Αμερική και η συνεπαγόμενη αμοιβή τους δεν συνδέεται αιτιωδώς με τις καταθέσεις στην Ελλάδα”. Συνεπώς, είπε ο Νίκος Παππάς, δεν συντρέχει κανένας λόγος να αρθεί το καθεστώς προστασίας μαρτύρων.

Σε σχέση με τα τιμολόγια ρεύματος και την ακρίβεια, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι ενώ το κόμμα του, εδώ και καιρό, “φωνάζει” για τα υπερκέρδη, έρχεται η κυβέρνηση, μετά τις εκλογές, να παραδεχθεί ότι υπάρχουν και να πάει στον ελάχιστο συντελεστή για να τα φορολογήσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο Νίκος Παππάς, έχει κάνει συγκεκριμένη και κοστολογημένη πρόταση για την καταπολέμηση της ακρίβειας, έχει ζητήσει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, έχει ζητήσει 90% φορολόγηση των υπερκερδών, αλλά η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα. “Το αποτέλεσμα της πολιτικής σας είναι συσσωρευμένα υπερκέρδη στον κλάδο της ενέργειας, στις τράπεζες, στο λιανικό εμπόριο. Πετάξατε όλες τις προτάσεις και της Κομισιόν ακόμα στο καλάθι των αχρήστων”, είπε ο Νίκος Παππάς και πρόσθεσε ότι “είμαστε η χώρα των υπερπλεονασμάτων και των υπερκερδών και αυτός είναι ο θεμέλιος λίθος της κυβερνητικής πολιτικής”.

“Είμαστε η χώρα που υποδέχεται 30 με 35 εκατομμύρια τουρίστες, αλλά οι μισοί Έλληνες δεν μπορούν να πάνε διακοπές ούτε μια ημέρα”, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε πως η πολιτική της ΝΔ είναι εγχειρίδιο για το πως η κρίση μπορεί να γίνει ευκαιρία για τους λίγους.

“Που είναι ο πατριωτισμός, όταν οι μισοί Έλληνες δεν μπορούν να πάνε ούτε μια ημέρα διακοπές. Για ποια πατρίδα μιλάμε; Την πατρίδα της φτώχειας; Του αποκλεισμού και από τις υπηρεσίες υγείας; Δεν μπορείτε να κοροϊδέψετε κανέναν σε σχέση με το τι έγινε, τις τελευταίες δύο με τρεις ημέρες. Ούτε να αλλάξετε την κουβέντα. Εδώ κάνατε πρόβα τζενεράλε αποκλεισμού των ανασφάλιστων από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Απλά σας τσακώσαμε και υπαναχωρήσατε”, σχολίασε επίσης ο Νίκος Παππάς και πρόσθεσε: “Η χώρα χρειάζεται προοδευτική στροφή για να βάλει τέλος σε αυτή την πολιτική που επιδεινώνει τη θέση της Ελλάδας διεθνώς, βάζει τα θεμέλια νέων κρίσεων και αποκλείει την πλειοψηφία από τη δυνατότητα να απολαύσει τα αποτελέσματα της όποιας ανάπτυξης. Οι προοδευτικές δυνάμεις βρίσκονται ενώπιον τεραστίων δυνατοτήτων και ευθυνών”

Διαβάστε επίσης:

Μπάιντεν: Θα εξέταζα το ενδεχόμενο να αποσυρθώ, αν υπήρχε ιατρικός λόγος

Πέθανε ο Καθηγητής Θεολογικής ΑΠΘ Ιωάννης Μπάκας.

ΣΥΡΙΖΑ: Κοινή συνεδρίαση των think tanks της Στεγαστικής Πολιτικής και του Υποδομών και Μεταφορών