Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Πολιτική

Βουλή: Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ «περί των δηλώσεων του κ. Σαμαρά σχετικά με τα ελληνοτουρκικά»

Τζάκρη

Θεοδώρα Τζάκρη

Ερώτηση απευθύνουν στον υπουργό Εξωτερικών 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τη γραμματέα της ΚΟ Θεοδώρα Τζάκρη «περί των δηλώσεων του κ. Σαμαρά σχετικά με τα ελληνοτουρκικά». Οι βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν:

– «Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης επί των δηλώσεων του κ. Σαμαρά ο οποίος έχει διατελέσει πρωθυπουργός της χώρας και σήμερα είναι βουλευτής της κυβερνώσας παράταξης όταν μάλιστα υπονοείται ότι η κυβέρνηση οδηγείται σε υποχωρήσεις αναφορικά με τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο»

-«Πώς εκλαμβάνει η κυβέρνηση την αναφορά του πρώην πρωθυπουργού της χώρας περί “μαγειρεμάτων”, περί “πακεταρίσματος” των εθνικών ζητημάτων που αφορούν στο Αιγαίο και στην Κύπρο».

Οι βουλευτές αναφέρουν ότι «σε μία συγκυρία που τα ελληνοτουρκικά βρίσκονται σε πρώτο πλάνο, με την κυβέρνηση να εφαρμόζει συστηματικά μυστική διπλωματία ενώ την ίδια στιγμή στο Κυπριακό καταγράφεται μεγάλη κινητικότητα, ο κ. Σαμαράς από τη Λευκωσία, με αφορμή τη βράβευση για την Ημέρα της Γυναίκας, προχώρησε σε ανησυχητικές αναφορές, κατά την επίσκεψή του στη Μεγαλόνησο, τόσο στο Κυπριακό όσο και στο Αιγαίο και στα ελληνοτουρκικά εν γένει. Συνέδεσε μάλιστα τις εξελίξεις στα δύο εθνικά ζητήματα, τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει μακριά από νέους εμπαιγμούς σε βάρος της Κύπρου ή λύσεις άδικες και καταστροφικές, όπως αυτές που ακούγεται ότι “μαγειρεύονται” εκ παραλλήλου πλέον και με το Αιγαίο».

Όπως σπεύδουν να υπογραμμίσουν η ερώτηση απευθύνεται στον υπουργό Εξωτερικών,

-«επειδή προβληματισμό έχουν προκαλέσει δηλώσεις της ανέκαθεν καλά ενημερωμένης κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη ότι “η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε σύναψη συμφωνίας με την Τουρκία για την οριοθέτηση ΑΟΖ και τη διευθέτηση της υφαλοκρηπίδας”».

-«επειδή, αναμένεται στις αρχές Νοεμβρίου συνάντηση Γεραπετρίτη- Φιντάν στην Αθήνα με θέματα την επόμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας και κυρίως πώς μπορεί να προχωρήσει η συζήτηση προς “το συνυποσχετικό για την προσφυγή στη διεθνή δικαιοδοσία”».

-«επειδή ο πρώην πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε σε “μαγειρέματα” στο Αιγαίο και στην Κύπρο».

-«επειδή σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, δημιουργούνται τετελεσμένα και “πακετάρισμα” των εθνικών ζητημάτων που αφορούν στο Αιγαίο και στην Κύπρο».

Διαβάστε επίσης:

ΔΝΤ: Χαμηλή ανάπτυξη, μικρότερο εμπόριο και χρέος απειλούν το μέλλον του κόσμου

Ηλεκτρικά οχήματα: «Κόντρες» Ευρώπης-Κίνας το 2025 – Ποια θα κερδίσει την κούρσα των τιμών;

Αντιπαραθέσεις στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ