Υποκριτική χαρακτήρισε την κριτική της Αντιπολίτευσης ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης στο σχέδιο για «την ενίσχυση της εργασίας – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 – Απλοποίηση ψηφιακών διαδικασιών και ενίσχυση της Κάρτας Εργασίας – Αναβάθμιση της επιχειρησιακής λειτουργίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και της Επιθεώρησης Εργασίας» κατά την επεξεργασία του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ο κ. Γεωργιάδης, τόνισε, ότι «το νομοσχέδιο αυτό θέλει να αποτυπώσουμε σε χαρτί, πράγματα που ήδη ισχύουν προ πολλού στην αγορά εργασίας και τα οποία μέχρι τώρα γινόντουσαν παράνομα, οδηγώντας τον κόσμο σε “μαύρη” εργασία, στην “μαύρη” οικονομία και την Πολιτεία να κλείνει τα μάτια και να κάνουμε ότι δεν τα βλέπει».

1

Δήλωσε κατηγορηματικά πως «το 8ωρο δεν καταργείται. Το πενθήμερο δεν καταργείται» και πρόσθεσε πως «δεν μπορεί να ακούγονται τσιτάτα που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα»

Ο υπουργός, παρατήρησε στους βουλευτές της Αντιπολίτευσης πως « όταν η κριτική που ασκείται είναι εκτός της πραγματικότητα, η κοινωνία δεν ακολουθεί». Και αναρωτήθηκε «που είναι οι αντιδράσεις της κοινωνίας εάν πραγματικά αυτό το νομοσχέδιο είναι τόσο κακό όπως το περιγράφετε και καταργεί το πενθήμερο ή την Κυριακάτικη αργία».

Ο κ. Γεωργιάδης, σχολιάζοντας τα πυρά που έχει δεχθεί η διάταξη για την δυνατότητα εργασίας σε περισσότερους εργοδότες ανέφερε ότι «πρόκειται περί “μεγάλης υποκρισία” και μάλιστα με πρώτους τους δημοσιογράφους που γράφουν άρθρα περί “Μεσαίωνα Γεωργιάδη”, όταν οι ίδιοι είναι που εργάζονται παράλληλα σε περισσότερους από δύο και τρεις εργοδότες»!

Το άρθρο αυτό του νομοσχεδίου, είπε ο υπουργός «εκπορεύεται από την Οδηγία» και «είναι κατά την γνώμη μου πάρα πολύ υπέρ του εργαζόμενου» καθώς «όταν ένας εργαζόμενος έχει και μια δεύτερη εργασία δεν είναι μόνο θέμα αύξηση του εισοδήματός του, αλλά αποκτά ισχυρότερη διαπραγματευτική δύναμη έναντι του εργοδότη, κάνοντας τον εργοδότη του να είναι εξαιρετικά πιο προσεκτικός στην συμπεριφορά του φοβούμενος μην χάσει τον εργαζόμενο ο οποίος έχει και άλλη “πόρτα”».

Αυτό, είπε, ο κ. Γεωργιάδης «είναι που κατάλαβαν οι εργαζόμενοι, γι’ αυτό και το άρθρο αυτό είχε τα περισσότερα θετικά σχόλια στην διαβούλευση». Ο υπουργός κάλεσε τους βουλευτές της Αντιπολίτευσης να «μην είστε τόσο υποκριτές, λες και δεν ξέρετε από τον περίγυρό σας πόσοι είναι αυτοί οι εργαζόμενοι που σήμερα κάνουν ένα “εξτραδάκι”, που είναι “μαύρο”».

Αντιθέτως, με την ρύθμιση αυτή είπε ο υπουργός αυτό που κάνουμε είναι «αντί ο εργαζόμενος να δουλεύει “μαύρα” και ανασφάλιστος, το κάνουμε “άσπρο”, ώστε ο εργαζόμενος να είναι ασφαλισμένος, να πάρει μεγαλύτερη σύνταξη και να μπορεί να δικαιολογήσει τις δαπάνες από τα εισοδήματά του. Παράλληλα, η επιχείρηση θα είναι νόμιμη και δεν θα κινδυνεύει με πρόστιμα, ενώ και ο ΕΦΚΑ θα πάρει περισσότερες εισφορές».

Ο υπουργός, παρατήρησέ στον ειδικό αγορητή του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Γιώργο Μουλκιώτη ότι «άσκησε την πιο σφοδρότερη κριτική από όλα τα κόμματα για την διάταξη του νομοσχεδίου της 12μηνης μη αποζημιωτικής περιόδου λέγοντας μάλιστα ότι αυτή παραβιάζει την Χάρτα των Δικαιωμάτων των Εργαζομένων της ΕΕ» υπενθυμίζοντάς του πως το άρθρο 74 του Ν. 3862/2010 ψηφίσθηκε προ-Μνημονίων, επί Πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου και με αυτοδύναμη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ» και πρόσθεσε πως «η προσφυγή της ΓΣΕΕ που έγινε είναι για το Νόμο αυτό του ΠΑΣΟΚ». Ο κ. Γεωργιάδης, υπογράμμισε πως η ευρωπαϊκή Οδηγία προβλέπει την δοκιμαστική περίοδο σε ότι αφορά την Σύμβαση Εργασίας, ενώ το αποζημιωτικό σκέλος αποτελεί εθνική νομοθεσία, γι’ αυτό και δεν είναι ίδια σε όλα τα Κράτη».

Σχετικά με την θεσμοθέτηση της «κατά παραγγελία σύμβαση εργασίας» ο υπουργός ανέφερε ότι αφορά εταιρείες που σήμερα διατηρούν παράτυπα «λίστες με υποψήφιους απασχολούμενους που τους καλούν κατά περίπτωση σε εργασία όταν τους έχουν ανάγκη για να πάρουν ένα «εξτραδάκι» που τις περισσότερες φορές μάλιστα αυτό είναι και “μαύρο”». Tώρα με την διάταξη του νομοσχεδίου παρέχεται η δυνατότητα νόμιμα μια επιχείρηση να συνάπτει συμβάσεις «κατά παραγγελία».

Ο εργοδότης συμφωνεί με τους εργαζόμενους ότι θα υπάρχει ένα ελάχιστο μηνιαίο ωράριο που θα τους απασχολεί. Το ¼ του συμφωνημένου ωραρίου θα είναι εγγυημένο, δηλαδή θα το πληρωθούν είτε το εργαστούν είτε όχι. Επίσης, εάν ο εργοδότης καλέσει ένα εργαζόμενο να εργαστεί εντός 24ωρου και η επιχείρηση την τελευταία στιγμή τον ακυρώσει, ο εργαζόμενος θα πληρωθεί κανονικά και θα έχει όλες τις εργατικές πρόνοιες».

Ο υπουργός προανήγγειλε ότι θα προσθέσει στο νομοσχέδιο και στην εγκύκλιο που θα εκδοθεί πως «σε περίπτωση που υπάρχει διακεκομμένος χρόνος εργασίας μικρότερος των τριών ωρών, τότε ο εργαζόμενος θα αμείβεται και για αυτές τις ώρες αναμονής του».

Ο κ. Γεωργιάδης, επισήμανε ότι «στο νομοσχέδιο έχει απαγορευτεί ρητά η δυνατότητα μετατροπής εργασιακής σχέσης με σύμβαση κατά παραγγελία καθώς αυτό αποτελεί βλαπτική μεταβολή σχέσης εργασίας».

Σχετικά με την δυνατότητα που παρέχεται σε τρεις κρίσιμους κλάδους όπως είναι αυτός της εμφιάλωσης νερών να μπορούν να έχουν 7ήμερο κύκλο εργασίας, ο υπουργός εξήγησε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι καταργείται η Κυριακάτική εργασία. Οι εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να έχουν πενθήμερο και οκτάωρο αλλά θα είναι κυλιόμενο, όπως δηλαδή δουλεύουν σήμερα οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, την εστίαση, τα περίπτερα ή τα πρατήρια υγρών καυσίμων.

Αναφερόμενος στο άρθρο του νομοσχεδίου σχετικά με το δικαίωμα της απεργίας, ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι αυτό δεν καταργείται . Όποιος θέλει είπε «μπορεί να απεργήσει ελευθέρα και ανεμπόδιστα», αυτό όμως που προβλέπεται είναι ότι «εάν κάποιος, στα πλαίσια της συνδικαλιστικής του δράσης εμποδίσει την είσοδο ή την έξοδο σε εργαζόμενο που θέλει να εργαστεί, αυτό θα αποτελεί ποινικό αδίκημα και επισύρει τις πρόνοιες του νόμου όπως και χρηματικό πρόστιμο σύμφωνα με δικαστική απόφαση».

Για την αναβάθμιση της Επιθεώρησης σε Ανεξάρτητη Αρχή, ο υπουργός είπε πως αυτό «δεν σημαίνει ότι αυτή εκφεύγει της λειτουργίας του Κράτους και μπορεί να ερμηνεύει με δικό της τρόπο τις εγκυκλίους ή τους Νόμους. Η Κυβέρνηση προτείνει νομοσχέδια στην Βουλή και το Κοινοβούλιο ψηφίζει τους Νόμους που θέτουν τους κανόνες για το τι είναι νόμιμο και τι παράνομο. Οι Ανεξάρτητες Αρχές έχουν ανεξαρτησία για τον έλεγχό τους στο ρόλο κατά πόσο τηρείται ο Νόμος ή όχι. Οι Ανεξάρτητες Αρχές δεν νομοθετούν. Τελεία».

Σχετικά με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου που αφορά τους Ιατρούς Εργασίας, ο υπουργός είπε ότι «εγώ δεν θέλω να καταργήσω την ειδικότητα αυτή, αντίθετα, θέλω να έχουν προτεραιότητα στις προσλήψεις και αυτό θα προστεθεί στο νομοσχέδιο». Υπάρχει όμως ένα πραγματικό πρόβλημα καθώς πρόκειται για μια ειδικότητα που φθίνει καθώς δεν την προτιμούν οι γιατροί ως ειδίκευση και οι προκηρύξεις βγαίνουν άγονες.

Από την άλλη ο Νόμος προβλέπει πως κάθε επιχείρηση με πάνω από 50 εργαζομένους είναι υποχρεωμένη να έχει Ιατρό Εργασίας. Έχουμε, είπε ο υπουργός «ολόκληρες περιφέρειες που δεν έχουν ούτε ένα Ιατρό Εργασίας» για αυτό «ζητάμε από το Υπουργείο Υγείας και το ΚΕΣΥ να βρει μια λύση όταν υπάρχει ένα τέτοιο πρόβλημα για μια ολόκληρη περιοχή».

Ο κ. Γεωργιάδης, σχολιάζοντας την κριτική που άσκησαν στο νομοσχέδιο τα «δεξιά» κόμματα της Αντιπολίτευσης είπε πως «η κριτική τους ήταν πιο αριστερή από αυτή των αριστερών κομμάτων, θα έλεγα πως ήταν σοσιαλιστική και μάλιστα των αρχών του σοσιαλισμού ούτε καν της σοσιαλδημοκρατίας» προσθέτοντας πως αυτή η ιδεολογική αντίστιξη «είναι ένα ενδιαφέρον θέμα και δική μας ευθύνη την επόμενη περίοδο, αυτό να αναδείξουμε, δηλαδή ότι αυτά τα κόμματα δεν έχουν καμία σχέση με τις αρχές της δεξιάς αλλά είστε κανονικοί κομμουνιστές».

Διαβάστε επίσης:

Mytilineos: Τι σηματοδοτεί η μεγάλη δουλειά των 2,8 δισ. ευρώ στη Βρετανία

Ασφαλιστικές: Το στοίχημα μετά τις πλημμύρες, οι αποζημιώσεις και οι επόμενες κινήσεις

Καράλης: Από το εξωτερικό 1 στα 2 ευρώ που μπαίνουν στα ταμεία της ηπειρωτικής γαλακτοβιομηχανίας