Tο ενδεχόμενο διερεύνησης τέλεσης πιθανών ποινικών αδικημάτων, από τον τέως πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, προτείνει η δικαιοσύνη από την Βουλή, σύμφωνα με το διαβιβαστικό που συνοδεύει την δικογραφία για την υπόθεση Novartis.

Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος του Σώματος, Κώστας Τασούλας, ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης διαβίβασε στη Βουλή, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος και τον Ν. 3126/2003 «Ποινική Ευθύνη των Υπουργών», στις 16/9/2019, ποινική δικογραφία η οποία αφορά τον τέως πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα και τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

H δικογραφία, η οποία σχηματίστηκε από έρευνα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για τις καταγγελίες πολιτικών και δικαστικών περί σκευωρίας στις έρευνες για την υπόθεση NOVARTIS, έχει διαβιβαστεί στη Βουλή από την περασμένη Δευτέρα και παρέμενε κλειδωμένη στο γραφείο 164 στον πρώτο όροφο, μέχρι την ανακοίνωσή της στην Ολομέλεια.

H ανακοίνωση έγινε σήμερα, καθώς από τη Δευτέρα δεν είχε προγραμματιστεί νομοθετικό έργο ή κοινοβουλευτικός έλεγχος. Με την ανακοίνωσή της τα κόμματα μπορούν να λάβουν γνώση του περιεχομένου της. Οι εμπλεκόμενοι, όμως, είναι εκείνοι που μπορούν να λάβουν το αντίγραφό της.

Οι καταθέσεις των κ.κ. Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρη Αβραμόπουλου, Ευάγγελου Βενιζέλου και του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, τα υπομνήματά τους και τα συνημμένα σε αυτά έγγραφα, είναι όσα διαβιβάστηκαν στη Βουλή από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, χωρίς αξιολόγηση.

Tο διαβιβαστικό έγγραφο που υπογράφει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής

Πρόταση άσκησης δίωξης κατά μέλους της κυβέρνησης ή υφυπουργού

Η Βουλή έχει την αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη εναντίον όσων διατελούν ή διατέλεσαν μέλη της κυβέρνησης ή υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος και το νόμο για την ευθύνη των υπουργών. Για την άσκηση δίωξης απαιτείται πρόταση κατηγορίας και απόφαση της Βουλής.

Η πρόταση για την άσκηση δίωξης πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή τις παραλείψεις που -σύμφωνα με τον νόμο για την ευθύνη υπουργών- είναι αξιόποινες και να μνημονεύει τις διατάξεις που παραβιάστηκαν. Με την κατάθεση της πρότασης προς άσκηση δίωξης μπορεί να προταθεί από τους βουλευτές που την υπογράφουν η ανάθεση -από τη Βουλή σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο- του ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστικής βασιμότητάς τους.

Η πρόταση για την άσκηση δίωξης υποβάλλεται γραπτώς και υπογράφεται από τουλάχιστον 30 βουλευτές. Η ψηφοφορία για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης είναι μυστική και η απόφαση απαιτεί την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Όμοια πλειοψηφία, δηλαδή απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, απαιτεί και το αίτημα ανάθεσης του ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστικής βασιμότητάς τους, σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο το οποίο αν αποφασιστεί συγκροτείται από έναν αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και δύο εισαγγελείς Εφετών, οι οποίοι κληρώνονται με τους αναπληρωματικούς τους, σε δημόσια συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής.