ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τον προβληματισμό, εντός της κυβέρνησης, για διαφορετική ποινική αντιμετώπιση των ατόμων που τελούν επανειλημμένως αξιόποινες πλημμεληματικές πράξεις δημοσιοποίησε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό “Mega”.
Με αφορμή, συγκεκριμένα, τις συγκρούσεις ομάδων αντιεξουσιαστών και ακροδεξιών τις προάλλες στο Μοναστηράκι και το γεγονός ότι οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι, ο υπουργός Επικρατείας διερωτήθηκε μήπως, όταν υπάρχει επανειλημμένη τέλεση αξιόποινων πλημμεληματικών πράξεων, «πρέπει κάπως να βαρύνουμε την υπόθεση αυτή; Γιατί προφανώς το ποινικό πλαίσιο δεν αρκεί» για τη μη τέλεση, εκ νέου, αξιόποινων πράξεων από το ίδιο άτομο.
«Ξέρω ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης σκέφτεται πάνω σε αυτό, να προτείνει νομοθεσία. Ξέρω ότι στη σκέψη του υπουργού Δικαιοσύνης – το συζητήσαμε αυτό – είναι κάτι που τον απασχολεί», υπογράμμισε ο κ. Βορίδης.
Περιγράφοντας, άλλωστε, την ισχύουσα πραγματικότητα, με τη χορήγηση αναβολών, τις εξαγοράσιμες ποινές κ.ο.κ., συμπέρανε εν κατακλείδι πως «δεν έχει πραγματική ποινική συνέπεια».
Βορίδης: Η υπόθεση των Τεμπών θα απασχολήσει το Κοινοβούλιο
Αλλάζοντας θέμα, σε αυτό του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, εισαγωγικώς σημείωσε ότι «η υπόθεση είναι στο επίπεδο της ποινικής δικαιοσύνης και καταλαβαίνω ότι η υπόθεση θα απασχολήσει το Κοινοβούλιο» (αναφερόμενος, έτσι, στην πρόταση, από το ΚΚΕ, για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, όπως και στην προαναγγελία, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, για σύσταση προανακριτικής επιτροπής).
Επιπροσθέτως, «μια πολιτική επιχειρηματολογία αναπτύχθηκε προεκλογικά και κρίθηκε πολιτικά μέσα από τις εκλογές. Δεν λέω ότι αυτή η υπόθεση δεν μένει να διερευνηθεί δικαστικά, και εφόσον το κρίνει αναγκαίο η αντιπολίτευση, θα κάνει περαιτέρω διερεύνηση το ελληνικό Κοινοβούλιο».
Κληθείς δε, να πάρει θέση επί της δηλώσεως που έκανε την Τετάρτη ο υπουργός Εργασίας ‘Αδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε ότι «ο ‘Αδωνις το έθεσε σε μια προτεραιότητα. Τι είπε; Ότι η ακρίβεια απασχολεί πιο πολύ, το μεταναστευτικό απασχολεί πιο πολύ, η ανεργία απασχολεί πιο πολύ. Επειδή όλα αυτά απασχολούν, πράγματι, πιο πολύ, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ασχοληθεί η Βουλή και με αυτό».
Αναλύοντας το ποινικό σκέλος, υπενθύμισε «αυτό που εμείς έχουμε πει, είναι ότι θα ακολουθηθεί η δέουσα και πρέπουσα οδός της δικαστικής διερευνήσεως, η οποία και ακολουθείται.
Και η οποία, εξ όσων γνωρίζω μάλιστα, έχει ανοίξει τον έλεγχο όχι μόνο σε αυτούς που εμπλέκονται υπό την έννοια του άμεσου και φυσικού αυτουργού, τον σταθμάρχη ο οποίος δεν έκανε αυτά τα οποία έπρεπε να κάνει κ.λ.π., αλλά το έχει ανοίξει και στο επίπεδο των ευθυνών των εκπροσώπων των εταιρειών. Κάνει μια τέτοια διερεύνηση η δικαιοσύνη».
Παραλλήλως, «όταν ζητείται προκαταρκτική – μιλώ για το ΠΑΣΟΚ – μιλάμε για ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων. Ας κατατεθεί η πρόταση, να δούμε το περιεχόμενό της».
Πάντως, συνέχισε, «η Νέα Δημοκρατία δεν έχει αποδεχθεί καμία ποινική ευθύνη οποιουδήποτε πολιτικού προσώπου. Ξεκάθαρα πράγματα».
Διευκρίνισε, πάντως, σε άλλο σημείο, ότι για να υπάρξουν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, «θα πρέπει να πει κάποιος ότι ένας υπουργός δεν έκανε μια συγκεκριμένη ενέργεια και αποδέχθηκε το ενδεχόμενο, τουλάχιστον, να συμβεί ένα τέτοιο δυστύχημα μην κάνοντας την ενέργεια αυτή».
Ενώ για τη δήλωση, στο Κοινοβούλιο, του πρώην υπουργού Υποδομών – Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων, απάντησε ότι «αυτή μπορεί να κριθεί πολιτικά».
Ως προς την πρόταση δε, σύστασης εξεταστικής επιτροπής, «αυτό είναι κάτι στο οποίο εμείς θα τοποθετηθούμε τις επόμενες μία, δύο ημέρες».
Ωστόσο, συμπλήρωσε, «τα θέματα αυτά συζητήθηκαν εκτενώς κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, τα θέματα αυτά δεν συζητιούνται τώρα. Δεν μπορώ να διαγράψω το γεγονός ότι αυτά είναι πράγματα που έχουν ήδη συζητηθεί και έχουν μεσολαβήσει και δυο εκλογές».
Σε κάθε περίπτωση, «το ζήτημα είναι ευαίσθητο, γιατί υπάρχουν όλοι αυτοί, οι οποίοι αναζητούν δικαιοσύνη και επιβολή τιμωρίας για τους ανθρώπους που έχουν χάσει. Άρα, πρέπει κανείς να το αντιμετωπίσει με σοβαρότητα και με ευαισθησία.
Η σοβαρότητα και η ευαισθησία τι σημαίνει εδώ; Διερεύνηση από τη δικαιοσύνη γίνεται; Ναι. Απρόσκοπτα; Σωστά. Έχουν γίνει πράγματα από την πλευρά της κυβέρνησης στην προηγούμενη περίοδο; Βεβαίως.
Πόρισμα της επιτροπής που έκανε ο Γεραπετρίτης, αλλά και άλλα πορίσματα, τα οποία συμπληρώνουν το πεδίο του ελέγχου; Έχουν γίνει όλα αυτά». Και το γεγονός ότι «μεσολαβούν οι εκλογές», αυτό δεν σημαίνει ότι αυτές «κλείνουν δικαστικά μια υπόθεση».
Βορίδης: Το αλβανικό κράτος στήνει την υπόθεση Μπελέρη
Η συνέντευξη έκλεισε με το θέμα της υπόθεσης Μπελέρη:
«Λέμε από την πρώτη στιγμή ότι αυτή η υπόθεση εναντίον του Μπελέρη είναι μια υπόθεση, την οποίαν οργάνωσε το αλβανικό κράτος. Τώρα έρχεται ο μόνος μάρτυς, δεν υπάρχει άλλος και λέει τώρα ότι έχει πληρωθεί από μυστικά κονδύλια της αλβανικής αστυνομίας», προκειμένου να καταθέσει όσα επιβαρυντικά κατέθεσε εις βάρος του Φρέντι Μπελέρη.
«Το αλβανικό κράτος στήνει την υπόθεση αυτή για να μην εκλεγεί, να μην ορκισθεί δήμαρχος ο Μπελέρης. Εφόσον θέλουμε να μιλάμε για κράτος δικαίου στην Αλβανία, το κανονικό είναι να σταματήσει την στιγμή αυτή η διαδικασία, να απαλλαγεί από τις κατηγορίες ο Μπελέρης και να πάει να ορκισθεί κανονικά», τόνισε κλείνοντας ο υπουργός Επικρατείας.
Διαβάστε επίσης:
Επιστολή – παρέμβαση Δραγασάκη προτού διαλυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ – Τα έξι μέτρα που προτείνει
Σκρέκας για Μόνιμη Μείωση Τιμής: Επόμενος στόχος είναι τα 1.000 προϊόντα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σειρήνες ήχησαν στο Ισραήλ, εκρήξεις ακούγονται στην Ιερουσαλήμ
- Γάζα: Σε ισχύ η εκεχειρία από αύριο στις 08:30 το πρωί, λέει το Κατάρ
- Κορυδαλλός: Άγνωστοι πέταξαν πέτρες σε λεωφορείο
- Παπαθανάσης: Στις 45.000 οι αιτήσεις για το «Σπίτι μου ΙΙ» – Στα τέλη Ιανουαρίου νέο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση