ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στις πρωτοβουλίες για την μεταρρύθμιση και ψηφιακή μετάβαση της δημόσιας διοίκησης αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης μιλώντας στον κ. Ιωάννη Χατζηγιάννη, Επικεφαλής Μονάδας “Οριζόντιες Πολιτικές” και Επικεφαλής του γραφείου Αθήνας της DG REFORM στο πλαίσιο του 8oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 26 – 29 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Μάκης Βορίδης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες για την μεταρρύθμιση του κράτους που έχει υλοποιήσει η κυβέρνηση και εστίασε σε εκείνες που αφορούν στο ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας. «Προσπαθούμε να κινητοποιήσουμε τους εργαζόμενους με μία πραγματική προσέγγιση αξιολόγησης της απόδοσης που θα αρχίσει να υλοποιείται εντός του 2023» τόνισε εξηγώντας πως το σύστημα αυτό θα συνδέεται με μπόνους παραγωγικότητας και θέσπιση συγκεκριμένων στόχων. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην έναρξη του μετασχηματισμού και στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων 250.000 υπαλλήλων που ανέρχονται περίπου στο 50% του συνόλου, τονίζοντας πως αποτελεί μία διαδικασία που θα συνεχίζεται σε ετήσια βάση. Επιπρόσθετα, ανέφερε πως η Ελλάδα σε θέση να μεταφέρει γνώση για το upskilling και reskilling των ψηφιακών δεξιοτήτων των εργαζομένων και σε άλλες χώρες.
Ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης της Σλοβενίας, κ. Peter Pogačar μιλώντας μέσω διαδικτυακής σύνδεσης τόνισε τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού για τη χώρα του που αντιμετωπίζει κρίσιμο δημογραφικό πρόβλημα γήρανσης του πληθυσμού. Στο πλαίσιο αυτό, είπε, είναι κρίσιμη τόσο η σωστή διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού όσο και η παροχή εργαλείων για την εκπαίδευση και αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των εργαζομένων, ειδικά εκείνων μεγαλύτερης ηλικίας. «Όταν μιλάμε για τον ψηφιακό μετασχηματισμό μιλάμε για το μέλλον της δημόσιας διοίκησης» τόνισε και σημείωσε ότι ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον, μπορούμε να μάθουμε από το παρελθόν και να προσπαθούμε να είμαστε ανθεκτικοί στις κρίσεις. Υπογράμμισε, επίσης, πως η πιο σημαντική δεξιότητα στο σημερινό περιβάλλον είναι η ικανότητα να μαθαίνεις και να προσαρμόζεσαι διαρκώς
Η υπουργός Ψηφιοποίησης της Ολλανδίας, κ. Alexandra van Huffelen σε διαδικτυακή της παρέμβαση στο πάνελ τόνισε πως η κυβέρνηση της χώρας έχει εστιάσει στην ανάγκη εκπαίδευσης των δημοσίων υπαλλήλων παρέχοντάς τους τα απαραίτητα ψηφιακά εργαλεία, τον χρόνο για την μετάβαση αλλά και ένα ασφαλές περιβάλλον. Παράλληλα, όπως είπε, έμφαση έχει δοθεί στην διασφάλιση της ιδιωτικότητας και του ελέγχου της ψηφιακής ζωής τους. Όπως τόνισε, η τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να αξιοποιηθεί με προσοχή από τις κυβερνήσεις υπέρ των πολιτών παραθέτοντας παραδείγματα από τη χώρα της όπου έγιναν λάθη επιβαρύνοντας ευάλωτους πολίτες που είχαν αιτηθεί για επιδοτήσεις.
Η κ. Viviane Reding, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το διάστημα 2009 – 2014 αναφέρθηκε στην ανάγκη να δοθούν τα απαραίτητα εργαλεία στην τοπική αυτοδιοίκηση για την ψηφιακή μετάβαση που μειώνει τον χρόνο των γραφειοκρατικών διαδικασιών και αυξάνει την δυνατότητα φυσικής εξυπηρέτησης του κοινού. Τόνισε, επίσης, ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην ισότιμη πρόσβαση μέσω των ψηφιακών εργαλείων σε κρίσιμες υπηρεσίες όπως η υγεία και η εκπαίδευση σε όλο τον πληθυσμό και ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές. «Η ταχύτητα της πολιτικής είναι αργή ενώ της τεχνολογίας γρήγορη» σχολίασε τονίζοντας πως θα πρέπει να γίνονται πιο γρήγορες κινήσεις από την πλευρά των κυβερνήσεων προκειμένου να μην μένουν πίσω, προβλέποντας, ωστόσο, και πολιτικές για την διασφάλιση της προστασίας από κυβερνοεπιθέσεις. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε και τη σημασία των ασφαλιστικών δικλείδων σε επίπεδο ΕΕ για την ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.
Ο Mario Nava, Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε στο τρίπτυχο των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην κατεύθυνση της ψηφιακής μετάβασης του δημοσίου τομέα των κρατών – μελών της ΕΕ που αφορά στην παροχή μέσων υποστήριξης των μεταρρυθμίσεων που θέλουν να υλοποιήσουν, στην κατάρτιση ομάδας εμπειρογνωμόνων από διαφορετικές χώρες για την ανάπτυξη και προώθηση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού και τέλος στην νέα πρωτοβουλία Compact για τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων, την ανταλλαγή δημοσίων υπαλλήλων στο μοντέλο του Erasmus μεταξύ των κρατών μελών και στη χάραξη σχετικών πολιτικών.
Διαβάστε επίσης
Ν. Παναγιωτόπουλος: Υπάρχουν κανάλια επικοινωνίας Αθήνας- Άγκυρας
Δένδιας: Δεν πρόκειται να αποστούμε από τις βασικές πάγιες εθνικές μας θέσεις
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Το σαφάρι των 35 τρισ. – Γιατί οι επενδυτές δεν φοβούνται την Ελλάδα
- Πανικός στις Μαρίνες από τους ελέγχους σε θαλαμηγούς: Ανασφάλιστος ακόμη και ο πλοίαρχος σε πολυτελές σκάφος εφοπλιστή!
- Κερδισμένο το Airbnb στην Ελλάδα από την επιμήκυνση της σεζόν
- Novo Nordisk: Ο «βασιλιάς» στην αγορά της απώλειας βάρους χάνει το θρόνο του;