• Πολιτική

    Βορίδης για ελληνοτουρκικά: Ελπίζω ότι τα πράγματα θα πάνε σε μια κατεύθυνση αποκλιμάκωσης

    Μάκης Βορίδης, Υπουργός Επικρατείας

    Μάκης Βορίδης, Υπουργός Επικρατείας


    «Το να μπορέσουμε να έχουμε μια επαναπροσέγγιση και να ξαναρχίσει ένα επίπεδο συνομιλιών, έτσι όπως το περιγράφει ο πρωθυπουργός, με άξονα τη θετική ατζέντα, καλό είναι», ήταν το πρώτο σχόλιο του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι 100,3» – και ενώ ήταν σε εξέλιξη η συνάντηση των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας .

    Με μία προϋπόθεση, διευκρίνισε πάντως: τη μείωση της έντασης. Μία μείωση, η οποία, συμπλήρωσε, «σε μεγάλο βαθμό έχει συμβεί.

    Παρατηρούσα σήμερα ότι ο αριθμός των παραβιάσεων έχει σχεδόν εξαλειφθεί από τους σεισμούς και μετά. Αυτό είναι κάτι θετικό, είναι ένα στοιχείο το οποίο λαμβάνει κανείς υπ’ όψιν.

    Χωρίς να λέει τώρα ότι έχουν λυθεί όλα ή ότι Ελλάδα και Τουρκία έπαψαν να έχουν διαφορές ή ότι προφανώς αυτή θα είναι πάντοτε μια δύσκολη σχέση». Και, συμπερασματικώς, «ελπίζω ότι τα πράγματα θα πάνε σε μια κατεύθυνση αποκλιμακώσεως».

    Αλλάζοντας θέμα, σε αυτό της διαδοχής στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Μ. Βορίδης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «η διαδικασία που έχει ξεκινήσει στο ΣΥΡΙΖΑ θα επιτείνει και θα παροξύνει τα προβλήματά του, όχι λόγω των προσώπων.

    Αλλά λόγω της διαστάσεως που υπάρχει ανάμεσα στις προσεγγίσεις για το πώς θα λύσουν αυτό το μεγάλο, στρατηγικό πρόβλημα που έχει η συγκεκριμένη Αριστερά στην Ελλάδα».

    Επικαλούμενος, μάλιστα, σχετικές τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, του τελευταίου 24ώρου, είπε ότι είναι «απολύτως αποκλίνουσες», συνεπώς είναι «πάρα πολύ δύσκολο να συγκεραστούν και να συνυπάρξουν, ειδικά τώρα που δεν υπάρχει η “ομπρέλα” του Αλέξη Τσίπρα. Βρίσκονται (σ.σ. στον ΣΥΡΙΖΑ) σε μεγάλη δυσκολία».

    Η συνέντευξη έκλεισε με το θέμα της ψήφου των αποδήμων.

    «Είναι κάτι απλό, ελπίζω να μη γίνει περίπλοκο», ήταν το εισαγωγικό σχόλιο του υπουργού Επικρατείας, με την ταυτόχρονη διευκρίνιση ότι «η διάταξη που έρχεται, είναι ακριβώς η ίδια με εκείνη που το ΠΑΣΟΚ έχει ψηφίσει το 2021, και μάλιστα με πύρινους λόγους εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και της λοιπής Αριστεράς που δεν ψήφιζαν τότε».

    Κληθείς δε, να σχολιάσει πληροφορίες που θέλουν το ΠΑΣΟΚ να έχει δεύτερες σκέψεις ως προς την υπερψήφιση του σχετικού νόμου, επεσήμανε πως «εάν σκέπτονται να υπαναχωρήσουν από τη θέση αυτή», θα είναι μια στάση «απολύτως ακατανόητη».

    Οι μόνοι που επαληθεύτηκαν από την ψήφιση του ισχύοντος νόμου είναι εκείνοι οι οποίοι έλεγαν ότι «ο νόμος είναι υπερβολικά περιοριστικός», επεσήμανε εξ άλλου. Ως εκ τούτου, «ενισχύεται το επιχείρημα της διευρύνσεως των κριτηρίων, του να καταργήσουμε, δηλαδή, όλες αυτές τις απαγορεύσεις», προσέθεσε.

    Εν τέλει, συμπέρανε ο υπουργός Επικρατείας, «το δείγμα γραφής της αντιπολίτευσης που θα ασκήσει το ΠΑΣΟΚ, θα είναι η ψήφος στους κατοίκους του εξωτερικού.

    Εάν υποχωρήσουν σε αυτό, τότε, πραγματικά, μπορείτε να… καλωσορίσετε το νέο ΣΥΡΙΖΑ. Θα έχουμε τον καινούριο ΣΥΡΙΖΑ, καταλαβαίνουμε πώς θα πάει η αντιπολίτευση».

    Διαβάστε επίσης:

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Συναντήθηκε με τον Εμανουέλ Μακρόν

    Δένδιας: Μπαράζ συναντήσεων στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ

    Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη-Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι στο Βίλνιους



    ΣΧΟΛΙΑ