ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη κυριάρχησε σε μεγάλο μέρος της ωριαίας συνέντευξης που έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι».
Από εκεί και πέρα, το γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο, αλλά και οι πρόσφατες θέσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανου Κασσελάκη, ήταν μερικά από τα άλλα θέματα της συνέντευξης. Ενώ αποκάλυψε ποια ήταν εκείνη η υποψηφιότητα που τού κέντρισε το ενδιαφέρον.
Αναλυτικά, «ο Μπελέρη είναι μια εμβληματική φυσιογνωμία της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού. Σχεδόν όλες οι (ελληνικές) πολιτικές δυνάμεις έχουν καταγγείλει την Αλβανία για παραβιάσεις του κράτους δικαίου στη σύλληψη, την προσωρινή κράτηση, στη δίκη, την καταδίκη του Μπελέρη.
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο σύνολό του, έχει καταδικάσει την Αλβανία για παραβιάσεις του κράτους δικαίου», ήταν η εισαγωγική τοποθέτηση του Μ. Βορίδη, ο οποίος, εν συνεχεία, αφού υπενθύμισε τη διαδικασία μέσω της οποίας καταδικάσθηκε ο Φρ. Μπελέρη, τόνισε:
«Ο φυλακισμένος, εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας (είναι) ουσιαστικά ένα σύμβολο, αυτή τη στιγμή».
«Ποιο ακριβώς είναι το ακροδεξιό παρελθόν Μπελέρη;»
Εκφράζοντας δε, την ελπίδα του «να αποσταλεί ηχηρό μήνυμα ότι στην Ελλάδα δεν ανεχόμαστε την παραβίαση του κράτους δικαίου, δεν ανεχόμαστε την παραβίαση των δικαιωμάτων του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού», συμπλήρωσε λέγοντας πως «αυτό το “δεν ανεχόμαστε”, το εκφράζουμε με ένα βαθιά πολιτικό τρόπο επιλέγοντας τον Μπελέρη».
Απαντώντας εξάλλου σε σχετικό ερώτημα, ο υπουργός Επικρατείας διερωτήθηκε, «ποιο είναι το ακροδεξιό παρελθόν Μπελέρη;». Για να απαντήσει ότι «είχε κατηγορηθεί το 1994 -τριάντα χρόνια πριν- για μια υπόθεση, στην οποία τελικώς κατέληξε να κριθεί ένοχος μιας πλημμεληματικής οπλοκατοχής. Γιατί την ανασύρουν τώρα, όταν μια χαρά ήταν υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας;»
Άλλωστε, «ο Μπελέρη είναι Έλλην πολίτης και ασκεί ένα πολιτικό δικαίωμά του», είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης, επισημαίνοντας ταυτοχρόνως: «Δεν καταλαβαίνω γιατί η αλβανική πλευρά πρέπει να ταράζεται με αυτό;».
Και στο «δια ταύτα», «υπερψηφίζοντας το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, εγκρίνοντας την πράξη του πρωθυπουργού να συμπεριλάβει (τον Φρ. Μπελέρη) και στηρίζοντας τον ίδιο, οι Έλληνες ψηφοφόροι στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα στην Αλβανία. Ότι σε ζητήματα κράτους δικαίου και ειδικά στην ελληνική μειονότητα, η ελληνική κοινή γνώμη είναι ευαισθητοποιημένη.
Η Αλβανία πρέπει να έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα και η Ελλάδα θέλει να έχει καλές σχέσεις με την Αλβανία». Ωστόσο, διευκρίνισε, «αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς θα στηρίζουμε ανεπιφύλακτα την Αλβανία ό,τι και αν κάνει». Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν του ο πρωθυπουργός Ράμα, μελλοντικώς ο όποιος πρωθυπουργός και η όποια κυβέρνηση της Αλβανίας, κατέληξε.
Μιλώντας, αμέσως μετά για το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ είπε πως συνολικώς είναι «ένα καλό ψηφοδέλτιο». Και, ως απόδειξη αυτού, επικαλέσθηκε το γεγονός ότι συζητήθηκε και συζητιέται η υποψηφιότητα Μπελέρη, αλλά όχι μόνον αυτή: και οι υποψηφιότητες του Γ. Αυτιά, των εν ενεργεία ευρωβουλευτών, των Ελ. Μελέτη, Αθ. Εξαδάκτυλου, Β. Κοντοζαμάνη, Δ. Τσιόδρα. Ενώ παρατήρησε παραλλήλως ότι η συζήτηση του προηγούμενου διαστήματος ότι «το ψηφοδέλτιο ήταν… ΠΑΣΟΚ» έχει κλείσει πια.
Όμως, ο Μ. Βορίδης αναφέρθηκε σε μία υποψηφιότητα εκτενώς: αυτήν της Νουρτζάν Σούλογλου: μουσουλμάνα στο θρήσκευμα, ιατρός σε Κέντρο Υγείας στη Θράκη, που γύρισε και είπε, «εγώ θέλω να εκλεγώ για να υπηρετήσω την πατρίδα μου, την Ελλάδα, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο». Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, «το να είσαι γυναίκα μέσα σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον και να λες αυτό το πράγμα μένοντας στην περιοχή, εργαζόμενη στην περιοχή, θέλει λεβεντιά, θέλει θάρρος».
Συμπερασματικώς, «η συζήτηση τελείωσε για τα άλλα ψηφοδέλτια, άπαντες συζητούν για το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Κι αυτό είναι κάτι που πιστώνεται στον πρωθυπουργό και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας».
Ακολούθησε, όμως, η αναφορά του στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ:
«Αυτό που κάνει ο κ. Κασσελάκης στη ριζοσπαστική Αριστερά, θέλει πιο βαθιά συζήτηση: έχει την αστεία πλευρά του, αλλά, έχει, κατά τη γνώμη μου, μια βαθιά πολιτική και ιδεολογική πλευρά. Τι τους έχει πει από τη στιγμή που έχει αναλάβει (σ.σ. πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ); Τους έχει πει τι ωραίες και καλές είναι οι επενδύσεις και πώς η Αριστερά πρέπει να ασχολείται συστηματικά με το θετικό ρόλο του κεφαλαίου. Τους έχει πει τι καλό που είναι το ΝΑΤΟ και μάλιστα ότι είναι μια καταπληκτική ιερή συμμαχία. Έχει μιλήσει ανοικτά, υποστηρικτικά για το Ισραήλ, αυτό η Αριστερά δεν το έχει κάνει ποτέ!».
Και συνέχισε:
«Αν τελικώς καταλήξουμε, χάρη στον Κασσελάκη, να μην έχουμε Αριστερά στην Ελλάδα, (αυτό είναι)πολύ καλό πράγμα. Μπράβο στον άνθρωπο, όντως θα έχει επιτελέσει θεάρεστο έργο». Αν, όμως, ο Στ. Κασσελάκης θέλει, όντως, να μετακινηθεί στο Κέντρο, τότε, σύμφωνα με τον Μ. Βορίδη, «ενσωματώνει, από την άλλη μεριά, μια ιστορική παράδοση αυτού του χώρου, που λέγεται “αυριανισμός”. Δηλαδή τη χυδαιολογία, τη λασπολογία, την ψευδολογία. Αυτό, όμως, στο σκεπτόμενο ψηφοφόρο του Κέντρου δεν αρέσει», εκτίμησε.
Εν κατακλείδι, «είμαστε ελίτ εμείς που παίρνουμε 41%, εμείς που πήραμε πρωτιά σε όλες τις λαϊκές γειτονιές και δεν είναι ελίτ αυτοί που είναι στο 2%, στο 3%, στο 12%. Εκτός αν έχουμε πλούσιους στην Ελλάδα σε ποσοστό 41%…».
Για το θέμα του κράτους δικαίου στη χώρα μας, απάντησε ότι «η Ελλάδα καθόλου δεν είναι εκτεθειμένη». Άλλωστε, «ο αρμόδιος για την εφαρμογή και την τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το παρακολουθεί».
Ενώ επικαλέσθηκε, στο σημείο αυτό, και την πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα, της αρμόδιας Επιτρόπου Βέρα Γιούροβα:
«Ήλθε και είπε στην Ελλάδα ότι υπάρχει πολύ σημαντική πρόοδος, ότι έχουν δοθεί πολύ σημαντικές απαντήσεις ειδικά στα ζητήματα της ελευθερίας του Τύπου και ότι στην πραγματικότητα η Ελλάδα έχει κάνει, επί Κυριάκου Μητσοτάκη, άλματα στο κράτος δικαίου».
Διερωτήθηκε, μάλιστα, γιατί διαπιστώνεται τέτοια αναντιστοιχία μεταξύ των συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφενός, της πλειοψηφίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αφετέρου. Το ψήφισμα του οποίου, μετά από σχετική πρωτοβουλία από τις ευρωομάδες της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων κυρίως, είχε ως σκοπό, όχι να χτυπήσει την Ελλάδα, όπως ανέφερε.
«Ο κύριος σκοπός είναι ο Μητσοτάκης», υποστήριξε ο υπουργός Επικρατείας εξηγώντας πως «στον Μητσοτάκη δεν μπορείς να πεις τίποτε για την ανάπτυξη, την ανεργία, τις επενδύσεις, την αύξηση του κατώτατοι μισθού, το μεταναστευτικό».
Τελικώς, «αυτές οι ομάδες πήγαν να χτυπήσουν τον Μητσοτάκη προ των ευρωεκλογών, γατί σήμερα είναι ο πιο επιτυχημένος κεντροδεξιός πρωθυπουργός στην Ευρώπη. Είναι ένα παράδειγμα για την Ευρώπη και τον κόσμο». Το μείγμα πολιτικής και το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αυτό που έχει πετύχει, αφενός να αντιμετωπίσει το λαϊκισμό, αφετέρου να φέρει ανάπτυξη και πρόοδο στη χώρα, πρόσθεσε.
Για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, τέλος, αντέτεινε πως «αν υπήρχε συστημικό πρόβλημα, αντιμετωπίσθηκε με νόμο που φέρνουμε εμείς. Όλα τα υπόλοιπα βρίσκονται προς έλεγχο στη δικαιοσύνη και τις αρμόδιες ανεξάρτητες αρχές». Συμπερασματικώς, «το κράτος δικαίου λειτουργεί αποτελεσματικά και με πολύ καλύτερο τρόπο, ο αγώνας για τη βελτίωση των δικαιικών αρχών είναι διαρκής».
Διαβάστε επίσης:
Κεραμέως: Μέχρι και τη Μεγάλη Δευτέρα οι εγγραφές για την επιστολική ψήφο
Ανδρουλάκης τρολάρει Κασσελάκη: Όταν βαφτίστηκα, σχηματίστηκε ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Στο gov.gr οι συνταξιοδοτικές αποφάσεις – Πότε ξεκινάει η αποστολή
- Μητσοτάκης για woke ατζέντα: Πιστεύω ότι υπάρχουν δύο φύλα, το αρσενικό και το θηλυκό, αυτό υπαγορεύει η βιολογία
- Μενίδι: Φωτιά σε μονοκατοικία – Ένας νεκρός
- Άλμα 12% για τη SoftBank μετά τη συμφωνία μαμούθ 500 δισ. δολ. με OpenAI, Oracle και MGX