«Είναι διαφορετικό να παρεμβαίνω σε μία αγορά μία συγκεκριμένη στιγμή, στηρίζοντας τα νοικοκυριά, ώστε να μην υφίστανται την πίεση μιας διακύμανσης άλλα για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που βλέπω ότι υπάρχει διαταραχή και διαφορετικό να λέω ότι εγώ θα διαμορφώσω έναν μηχανισμό που μπορεί να αρχίσει να σωρεύει ζημίες στην εταιρεία» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας , Μ. Βορίδης, νωρίτερα, αναφερόμενος στα κυβερνητικά μέτρα για την επιδότητηση των λογαριασμών ρεύματος κατά τον Αύγουστο και στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

 «Αυτό που λέμε στις ελεύθερες οικονομίες και που είναι σωστό είναι το εξής. Θέλουμε πρωτίστως και κυρίως ο μηχανισμός συμπίεσης των τιμών να είναι μηχανισμός του ανταγωνισμού», τόνισε μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ ενώ συμπλήρωσε ότι:

«Για να υπάρχει λοιπόν μηχανισμός του ανταγωνισμού. τι δεν θέλουμε; Δεν θέλουμε να υπάρχουν δύο πράγματα είτε καρτελοποιημένες αγορές, με δύο λόγια πήρα εγώ τηλέφωνο και συμφωνήσαμε ότι θα πουλάμε και οι δύο σε αυτή την τιμή.

«Ανοίγω μια παρένθεση εδώ. Το γεγονός ότι μπορεί να αλλάζουν οι τιμές δεν σημαίνει υποχρεωτικά καρτελοποίηση. Γιατί; Διότι πράγματι μπορεί να φτάσανε οι τιμές σε ένα σημείο ισορροπίας.

Δηλαδή από την πίεση του ανταγωνισμού ξέρουμε ότι κάπου τόσο μπορούμε να πουλήσουμε. Όχι παρακάτω γιατί θα χάσουμε, όχι παραπάνω γιατί θα αρχίσουμε να χάνουμε πελάτες, γιατί θα ψάξουν να βρουν το φθηνότερο.

Ο κ. Βορίδης υπεραμυνόμενος των κυβερνητικών επιλογών, τόνισε ότι αυτό το οποίο επιθυμεί η κυβέρνηση είναι να μην «υπάρχει είναι η λεγόμενη δεσπόζουσα θέση. Κάποιος ο οποίος πια έχει πάρει ένα τόσο μεγάλο κομμάτι της αγοράς που μπορεί να καθορίζει την τιμή της αγοράς χωρίς να επηρεάζεται από τον ανταγωνισμό.»

Επισήμανε δε τον ρόλο των ελέγχων στη ναγορά ρεύματος: «Αυτά τα δύο πράγματα πρέπει να παρακολουθεί το υπουργείο Ανάπτυξης, η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που παρακολουθούν αυτά τα δύο πράγματα»., για να ακυρώσει εν τέλει την επιχειρηματολογία της αντιπολίτευησης:

«Άρα λοιπόν αυτή η επιχειρηματολογία με τα πλαφόν που ακούω από την πλευρά της Αριστεράς, έχει το μεγάλο πρόβλημα ότι τι θα γίνεται αν το ρεύμα το αγοράζουμε ακριβά; Ποιος θα πληρώνει τη ζημιά; Γιατί αυτό μας γυρνάει στο χρεοκοπημένο μοντέλο.

Φτύσαμε αίμα και έχει γίνει μια τεράστια προσπάθεια να έχουμε πλέον εταιρείες ενέργειας τις οποίες δεν τις πληρώνει φορολογούμενος και οι οποίες ουσιαστικά ισορροπούν και έχουν τη δικιά τους πορεία μέσα στην αγορά και κάνουν και κέρδη και εμείς θέλουμε να κάνουν κέρδη.

«Άλλο τα κέρδη, άλλο τα υπερκέρδη, άλλο τα κέρδη και άλλο ότι ξαφνικά, επειδή έχεις μια τεράστια εκτόξευση της τιμής του ρεύματος, αυτό πηγαίνει στον Θεό. Όχι, εκεί θα παρέμβουμε, αλλά εν συνεχεία δε σημαίνει ότι θέλουμε εταιρίες οι οποίες θα πάνε να κάνουν ζημιές» υπογράμμισε ο κ. Βορίδης.

Παράλληλα , ο υπουργός Επικρατείας, ερωτηθείς για την προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας σχετικά με τις δηλώσεις Δένδια στην Κύπρο τόνισε: «Η διεθνής κοινότητα έχει πάρει θέση στο Κυπριακό και είναι η θέση την οποία παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν έκανε τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από το να επαναλάβει αυτά τα οποία λένε για το Κυπριακό τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.»

Διαβάστε επίσης:

ΟΕΕ σε Χατζηδάκη: Αναγκαία η νομοθέτηση αυστηρού χρονοδιαγράμματος για τις φορολογικές δηλώσεις

Συντάξεις: Νέος γύρος αναδρομικών – Ποιοι και πότε θα λάβουν από €2.500 ως €5.000

Γαλάζιο «αντάρτικο» στη Βουλή – Το μήνυμα 7 βουλευτών στον Μητσοτάκη, όλο το παρασκήνιο