• Πολιτική

    «Βόμβες» στον ΣΥΡΙΖΑ: Ο Φίλης θέτει θέμα ηγεσίας, ο Βίτσας προαναγγέλλει νέο κόμμα

    • NewsRoom
    Νίκος Φίλης

    Νίκος Φίλης


    Απανωτές βόμβες από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαλύουν το κόμμα στα εξ ων συνετέθη, στη σκιά των αποκαλύψεων για τα άρθρα του Στέφανου Κασσελάκη πριν από 14 χρόνια, της αποπομπής Τζουμάκα, αλλά και των προσκλήσεων του προέδρου να φύγουν όσοι διαφωνούν. Νίκος Φίλης και Δημήτρης Βίτσας, σε πρωϊνές παρουσίες τους σε τηλεοπτικές εκπομπές, δίνουν το στίγμα της διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο Δημήτρης Βίτσας αρχικά, επί της ουσίας ανακοίνωσε την απόφασή του να αποχωρήσει και προανήγγειλε τη δημιουργία νέου κόμματος που θα κατέβει στις ευρωεκλογές. Και ο Νίκος Φίλης ξεκαθάρισε ότι θα θέσει θέμα ηγεσίας τονίζοντας ότι ο Στ. Κασσελάκης δεν μπορεί «να εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ ως αριστερό κόμμα».

    «Είναι ώρα αποφάσεων και συλλογικών και ατομικών» ανέφερε ο Δημήτρης Βίτσας σήμερα το πρωί λέγοντας ακόμη ότι «υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: το ένα είναι να φεύγει καθένας κατά μόνας και το δεύτερο να υπάρξει μια ομαδική συνεννόηση».

    Ωστόσο διασπάσεις κατά τη διάρκεια συνεδρίου δεν έχουν συμβεί» υπογράμμισε ο κ.Βίτσας, αναφέροντας πως «υπάρχει ένα 45% όσων ψήφισαν στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, περίπου 60-70.000, που δεν θα ακολουθήσουν, θα είναι δύσκολα πράγματα».

    Σύμφωνα με τον ίδιο «ο Τεμπονέρας και κάποιοι άλλοι είχαν δίκιο που έλεγαν πρώτα το συνέδριο και μετά η εκλογή προέδρου, πολιτικής γραμματείας κτλ. Τώρα το τραβάμε μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου και τρεις μήνες μετά θα έχουμε εκλογές κρίσιμες και για την Ευρώπη και για εμάς».

    Ο Δημήτρης Βίτσας εκτίμησε ότι «υπάρχει ένα 45% όσων ψήφισαν στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, περίπου 60-70.000, που δεν θα ακολουθήσουν, θα είναι δύσκολα πράγματα».

    Δ. Βίτσας
    Δ. Βίτσας

    Εμείς θα το «τραβήξουμε» μέχρι τέλος του Φεβρουαρίου» είπε ο κ.Βίτσας, ο οποίος ερωτηθείς αν ο κ. Κασσελάκης μπορεί να κρατήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ενωμένο υποστήριξε ότι «κανείς από τους πέντε υποψήφιους δεν μπορούσε να κρατήσει το κόμμα ενωμένο».

    Αναφερόμενος στις εξελίξεις με τον Στέφανο Τζουμάκα, ο Δημήτρης Βίτσας είπε ότι «θα έπρεπε να ακολουθηθεί κανονικότατα το καταστατικό. Ειδικά για τον Τζουμάκα αυτή την απόφαση στην πρώτη συνέδριαση τη Κεντρικής Επιτροπής πρέπει να την ψηφίσει πάνω από το 70%, δηλαδή 210 άνθρωποι. Βλέπω ότι δύσκολα θα περάσει η πρόταση Κασσελάκη για διαγραφή Τζουμάκα».

    Ο κ. Βίτσας είπε επίσης ότι μια Ανανεωτική Οικολογική Αριστερά θα μπορούσε να κατέβει στις ευρωεκλογές κι αν εξέλεξε έστω κι έναν ευρωβουλευτή θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα και οι εξελίξεις.

    Ρουκέτες Φίλη

    Θέμα ηγεσίας άνοιξε ο Νίκος Φίλης τονίζοντας ότι ο ίδιος θα το θέσει στα όργανα.

    «Σε ό,τι με αφορά θα θέσω θέμα των όσων λέει ο κ. Κασσελάκης. Είναι έξω από τη λειτουργία του κόμματος», επεσήμανε. Όπως εξήγησε, δεν θα θέσει ευθέως ζήτημα Κασσελάκη, αλλά θέμα λειτουργίας.

    «Πιο νωπή λαϊκή εντολή είναι η απόφαση που έδωσε ο λαός με τις δημοτικές εκλογές, όπου εκεί υποχώρησε περαιτέρω το κύρος και η εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ, στο 12,7%» είπε αρχικά ο Νίκος Φίλης.

    «Αυτό δεν οφείλεται προσωπικά στον κ. Κασσελάκη, αλλά δεν το ανέκοψε» πρόσθεσε με νόημα ο πρών υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά την εκτίμησή του, μάλιστα, «υπάρχει μια ψυχρή αποδοκιμασία από την κοινωνία».

    Μιλώντας για την αποχώρηση του Στέλιου Κούλογλου από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Φίλης είπε πως δεν οφείλει να παραδώσει την έδρα του, διότι «εξελέγη με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και όχι με το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη».

    Μεγάλα ξένα και εγχώρια οικονομικά συμφέροντα, θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ μικρό, συστημικό κι ελεγχόμενο κόμμα, κάτι που εξ αντικειμένου εξυπηρετεί ο Στέφανος Κασσελάκης, επανέλαβε ο Νίκος Φίλης.

    Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης εξυπηρετεί τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μικρό και συστημικό κόμμα, το οποίο θα εξυπηρετεί το σύστημα, όντας «τσόντα» οποιουδήποτε συστημικού κόμματος θελήσει να κυβερνήσει.

    Ειδικά, δε, για το περιεχόμενο των άρθρων αυτών ο Νίκος Φίλης είπε ότι συνιστούν ακραία εκδοχή του νεοφιλελευθερισμού, ότι αυτά δεν τολμούσαν να τα πουν στην Ελλάδα οι νεοφιλελεύθεροι και οτι ο Στέφανος Κασσελάκης είπε τα ίδια πράγματ στην ομιλία του στο συνέδριο του ΣΕΒ πριν από μερικές ημερες.

    Διαβάστε επίσης:

    Αποχώρησε από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέλιος Κούλογλου – Επιστολή με «πυρά» προς τον Στέφανο Κασσελάκη
    Στέφανος Κασσελάκης: Εχω την ελευθερία της Αλλαγής



    ΣΧΟΛΙΑ