Τίθεται υπό αμφισβήτηση η ίδια η υπόσταση της Δύσης, υπογράμμισε, με φόντο την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη συζήτηση με θέμα “Χωρίς πλαίσιο; Η Δύση, η ΕΕ και η Ελλάδα στον καθρέφτη των Αμερικανικών εκλογών”, την οποία διοργάνωσε την Παρασκευή το απόγευμα ο Κύκλος Ιδεών στο ξενοδοχείο King George, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα.

Οι ΗΠΑ, παρά την πορεία προς έναν πιο πολυπολικό κόσμο, παραμένουν η μόνη υπερδύναμη και καθορίζουν τι γίνεται στην Ευρώπη, λόγω της ιστορικής – όχι απλώς στρατηγικής – αμηχανίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνέχισε ο πρώην αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων Γ. Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

1

«Οφείλουμε να ξεκινήσουμε θεσμικά: ο Τραμπ δεν είναι ένα άτομο, είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ. Υπό την έννοια αυτή πρέπει να δούμε αν οι αποσπασματικές απόψεις Τραμπ μπορούν να συντεθούν σε μία συνεκτική εξωτερική πολιτική», είπε ο κ. Βενιζέλος, μετά τον πρώτο κύκλο συζήτησης.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε την περίοδο αμερικανικού απομονωτισμού μεταξύ 1922 και 1941, που έληξε με το Περλ Χάρμπορ», συνέχισε.

«Σε πυρηνικό επίπεδο, η Ευρώπη είναι νάνος. Υπάρχουν οι πυρηνικές κεφαλές της Γαλλίας, που δεν είναι καν ενταγμένες στον αμυντικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ και οι βρετανικές πυρηνικές κεφαλές. Δεν φτάνουν. Μόνο το αμερικανικό πυρηνικό οπλοστάσιο μπορεί να αντιπαρατεθεί στο ρωσικό».

«Ισχύει η ανάλυση ότι η Ρωσία είναι ήσσων εταίρος της Κίνας; Ή μήπως ισχύει η ανάλυση ότι η Μόσχα είναι αυτόνομος παίκτης; Με βάση αυτό, θα διαμορφωθεί η αμερικανική εξωτερική πολιτική και οι κινήσεις που πρόκειται να γίνουν», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

«Πρέπει κανείς να έχει μια πολιτική για το μέλλον της Ουκρανίας, αλλά και για το μέλλον των σχέσεων ΝΑΤΟ – Ρωσίας. Έχω ζήσει το 2010 τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου επίτιμος καλεσμένος ήταν ο τότε πρόεδρος της Ρωσίας Μεντβέντεφ και θέμα της ήταν η εταιρική σχέση με τη Ρωσία. Έχω ζήσει και την αλλαγή του κλίματος, το 2014, μετά την κατάληψη της Κριμαίας, όταν η Ρωσία έγινε και πάλι αντίπαλος».

«Στα μείζονα θέματα, δεν υπάρχει Ευρωπαϊκή Ένωση. Για όλα τα κράτη-μέλη, προτάσσεται η σχέση με τις ΗΠΑ σε σχέση με την κοινή αμυντική και εξωτερική πολιτική της Ευρώπης», τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Ο πραγματικός συσχετισμός ΗΠΑ – Ευρώπης είναι καταθλιπτικός. Το καταλαβαίνω κανείς αν σε μια σύνοδο του ΝΑΤΟ, δει κανείς πώς αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τον πρόεδρο ή τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ».

«Η στιγμή της συνάντησης Μπάιντεν – Τραμπ στον Λευκό Οίκο ήταν μία στιγμή πολιτικού πολιτισμού. Η καθαρή νίκη Τραμπ μειώνει τη θεσμική ένταση και το πολιτικό θερμόμετρο. Η πρόσφατη κλιμάκωση ΗΠΑ – Ρωσίας ίσως αποτελέσει προοίμιο μιας συμφωνίας», κατέληξε.

Στη συζήτηση έλαβαν μέρος η Ινώ Αφεντούλη, Εκτελεστική Διευθύντρια του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, π. στέλεχος της Διεθνούς Γραμματείας του ΝΑΤΟ, η Kristin Fabbe, Chair in Comparative Politics and Business, European University Institute’s Florence School of Transnational Governance, ο Λουκάς Τσούκαλης, Πρόεδρος ΕΛΙΑΜΕΠ, Sciences Po, Παρίσι

Παρεμβάσεις μέσω τηλεδιάσκεψης έκαναν οι Ian Lesser, Distinguished Fellow and Advisor to the President, the German Marshall Fund of the U.S. και Χάρης Μυλωνάς, Αν. Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο George Washington.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανικό ΥΠΕΞ: Προτρέπει το ΝΑΤΟ να του απευθύνει πρόσκληση ένταξης την επόμενη εβδομάδα

Συρία: Ξαφνική προέλαση των ανταρτών της αντιπολίτευσης στο Χαλέπι – Πλησιάζουν στο κέντρο της πόλης

IDF: Χτυπήσαμε εκτοξευτή ρουκετών της Χεζμπολάχ