Ευάγγελος Βενιζέλος
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν πρόκειται να τελειώσει εύκολα, διότι δεν είναι πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Είναι ένας πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, υπό την σκιά του νέου παγκόσμιου συσχετισμού, ο οποίος αφορά κυρίως τις σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας. Διότι και η Ρωσία αντιλαμβάνεται, πως αυτή είναι μια τελευταία ευκαιρία που έχει να εμφανιστεί ως οιονεί μεγάλη δύναμη, γιατί είναι μεγάλη δύναμη επειδή έχει πυρηνικά όπλα και επειδή πουλάει ενέργεια στη Δύση. Χωρίς αυτά δεν είναι μεγάλη δύναμη», τόνισε μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρώην αντιπρόεδρος, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην εκδήλωση του Κύκλου Ιδεων “Το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο υπό το φως του πολέμου”.
«Δεν έχουν πάει καλά οι πολεμικές επιχειρήσεις, και η Ρωσία, δεν μπορεί με αξιοπρέπεια να κηρύξει τη λήξη του πολέμου», συνέχισε ο κ. Βενιζέλος.
«Δεν ξέρουμε τι κλιμακώσεις θα έχουμε επί της ακρωτηριασμένης επικράτειας της Ουκρανίας, αλλά η πραγματική επικράτεια του πολέμου, είναι η επικράτεια της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Είναι η σύγκρουση ανάμεσα στη δημοκρατία και το κράτος δικαίου από την μια μεριά, τον αυταρχισμό και τον ολοκληρωτισμό από την άλλη».
Αναφερόμενος στο αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Εκκλησίας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι η Ορθοδοξία οφείλει να αντιλαμβάνεται τον εαυτό της ως μια Ορθοδοξία της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, που δεν μπορεί να ταυτίζεται με μία άλλη Ορθοδοξία του αυταρχισμού και του ολοκληρωτισμού. Εξέφρασε επίσης την εκτίμησή του, ότι οι ορθόδοξες εκκλησίες των νατοϊκών χωρών της Βαλκανικής και της Κ. Ευρώπης, που δεν έχουν αναγνωρίσει ακόμα το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο, θα αναγκαστούν να το κάνουν, γιατί τώρα πλέον, είναι προφανές ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο έπραξε ορθώς, ενώ παραλλήλισε τα καταφύγια της Ουκρανίας με τις πρωτοχριστιανικές κατακόμβες στις οποίες θα ενωθούν οι ορθόδοξοι Ουκρανοί ως θύματα του πολέμου.
«Θα καταστεί μια ενιαία Εκκλησία των σύγχρονων κατακομβών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.
«Για άδικο και αήθη πόλεμο της Ρωσίας κατά ενός ελευθέρου κράτους όπως είναι η Ουκρανία», έκανε λόγο ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος, κ. Εμμανουήλ, ο οποίος προήδρευσε της ενωτικής συνόδου που εξέλεξε τον Μητροπολίτη Επιφάνιο και συγκρότησε την Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.
«Ο πόλεμος αυτός έδειξε ότι έχουμε μια πάλη μεταξύ ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος και μιας ελεύθερης δημοκρατικής κοινωνίας. Ο πόλεμος δεν έχει βάσεις εκκλησιαστικές. Νομίζω όμως, πως πάνω σε μια θεωρητική αρχή αυτών που έλεγε πάντοτε ο πατριάρχης Μόσχας, κ. Κύριλλος για τον ‘ρωσικό κόσμο’, στηρίχθηκαν και ορισμένες ιδέες του προέδρου Πούτιν προκειμένου να εισβάλει στην Ουκρανία, θεωρώντας πως δεν υπάρχει Ουκρανία και είναι όλες αυτές οι χώρες τμήμα του λεγόμενου ‘ρωσικού κόσμου’», υπογράμμισε ο κ. Εμμανουήλ, και συνέχισε:
«Δεν γίνεται να τους έχεις όλους κάτω από την δική σου επιρροή με το ζόρι, επειδή κάποτε ήταν μέλη της Σοβιετικής Ενώσεως. Αυτή η ιδέα του ‘ρωσικού κόσμου’, είναι καταδικαστέα καθ’ εαυτή. Είδαμε την τραγική ανθρωπιστική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει πόλεις και περιοχές και είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι εάν σιωπούμε και δεν συμβάλουμε ώστε να σταματήσει ο πόλεμος. Αυτό δεν μπορούμε να πούμε πως θα γίνει με ένα μαγικό τρόπο ή πατώντας ένα κουμπί. Πόλεμος ξεκινάει πατώντας ένα κουμπί, αλλά δεν σταματάει με το ίδιο τρόπο. Σίγουρα θα έχουμε επιπτώσεις αυτού του ‘διαβολικού πολέμου’, όπως τον χαρακτήρισε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης, σε ολόκληρο τον πλανήτη. Όλοι, λίγο ως πολύ, θα ζήσουμε τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία».
Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης, ο ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, Πέτρος Βασιλειάδης και ο ομότιμος καθηγητής του Εκκλησιαστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Ιωάννης Κονιδάρης.
Διαβάστε επίσης:
Μπορέλ: Καταδικάζει την απέλαση ευρωπαίων διπλωματών από την Μόσχα
Η Ρωσία απελαύνει 18 μέλη της διπλωματικής αντιπροσωπείας της ΕΕ