• Πολιτική

    Βασίλης Κικίλιας: Οι συνθήκες της πυρκαγιάς στον Βαρνάβα ήταν ανυπέρβλητες

    • NewsRoom
    Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας

    Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας


    Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξή του στο ΕΡΤΝews αναφέρθηκε στις συνθήκες εντός των οποίων εξελίχθηκε η φωτιά στον Βαρνάβα Αττικής χαρακτηρίζοντας τι ανυπέρβλητες.

    «Όταν βγαίνει ο κ. Πλειώνης, ο πρόεδρος του Αστεροσκοπείου και λέει ότι φέτος ήταν οι χειρότερες πυρομετεωρολογικές συνθήκες της 40ετίας κι ότι με βάση τον μέσο όρο των καμένων ανά πυρκαγιά που είναι λιγότερος από τον μέσο όρο της 20ετίας, είναι η καλύτερη χρονιά της αντιπυρικής περιόδου εν μέσω λειψυδρίας, ανυδρίας, του πιο θερμού Μαΐου, Ιουνίου, Ιουλίου και μερικώς Αυγούστου στην ιστορία της χώρας, τότε τα στοιχεία αυτά αντικρούονται» τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας στην εκπομπή «Συνδέσεις» και τους δημοσιογράφους Χριστίνα Βίδου και Κώστας Παπαχλιμίντζος κληθείς να σχολιάσει την κριτική που του ασκείται σε σχέση με την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

    Για τη φωτιά που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα και έφτασε στον αστικό ιστό τόνισε μεταξύ άλλων ότι μέσα στα πέντε λεπτά είχαμε έμφορτη πτήση εναερίου και στα 7 με 7,5 λεπτά ήταν τα πυροσβεστικά μας εκεί.

    Όπως είπε «την πρώτη μάχη δεν τη δώσαμε στα Βριλήσσια ή στο Χαλάνδρι. Αστικός ιστός, όπως ήταν και το Μάτι, που κάηκαν 104 άνθρωποι είναι ο Βαρνάβας. Και μετά τεράστια μάχη δόθηκε στο Μαραθώνα και πιο πάνω στο Καλέντζι και μετά στο Διονυσοβούνι και μετά στη Σταμάτα και μετά στο Διόνυσο, φυσικά στη Νέα Μάκρη.

    Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έσβησε 4.000 πυρκαγιές

    200 πυροσβεστικά ανά 10, 20, 30 υπερασπιζόταν σπίτι – σπίτι αυτή τη μάχη την οποία δώσαμε ενώ είχαμε ανοιχτή την πυρκαγιά στα Μέγαρα με τους ίδιους δείκτες ακραίου κινδύνου, την πυρκαγιά στην Ερέτρια και τις μαζέψαμε και τρεις εμπρησμούς στα Γλυκά Νερά. Άρα προφανώς και αξιολογούμαστε. Προφανώς και θέλουμε να βελτιωνόμαστε. Φυσικά και βλέπουμε τι μπορεί να πήγε λάθος και προσπαθούμε να στηρίξουμε κι άλλο επιχειρησιακά την Πυροσβεστική Υπηρεσία που έσβησε 4.000 πυρκαγιές.

    »Οι ίδιοι άνθρωποι λοιπόν είναι αυτοί για τους οποίους μιλάμε για την πυρκαγιά στο Βαρνάβα. Αισθάνομαι ότι οι συνθήκες ήταν ανυπέρβλητες. Βεβαίως θα θέλαμε να έχουμε σταματήσει την πυρκαγιά νωρίτερα, γι’ αυτό και κάναμε δεκάδες ζώνες στις οποίες πέρασε η πυρκαγιά από πάνω σαν να μην υπήρχαν. Έδωσαν μια τεράστια μάχη οι πυροσβέστες μου και οι εθελοντές μου[…]».

    Ρεκόρ συλλήψεων φέτος για εμπρησμούς

    Σε άλλο σημείο ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι είχαμε ρεκόρ συλλήψεων φέτος για εμπρησμούς ενώ επεσήμανε […] όταν πέρσι έχουν καεί 1.700.000 στρέμματα σε μια συγκλονιστικά δύσκολη αντιπυρική περίοδο και φέτος στη δυσκολότερη της ιστορίας 300.000 στρέμματα νομίζω αυτό από μόνο του δείχνει πόσο μεγάλη δουλειά και σε βάθος έχει γίνει φέτος στην πολιτική προστασία και στην προστασία των πολιτών».

    Πρόσθεσε «Όμως η εισήγηση την οποία κάναμε ως Πολιτική Προστασία και Πυροσβεστικό Σώμα στον Γενικό Διευθυντή Δασών και στο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, με βάση αυτές τις συνθήκες, οι οποίες πλέον εξελίσσονται και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αμυνθούμε, είναι με βάση την επαναληπτικότητα τα τελευταία 20 χρόνια στις πυρκαγιές που έχουν ξεκινήσει από τα βόρεια ή τα βορειοανατολικά και έχουν κατέβει και έχουν φτάσει μέχρι την Πεντέλη μια ζώνη αμφίπλευρη από τις δύο πλευρές της Διονύσου, του δρόμου αυτού δηλαδή που είναι στους πρόποδες του βουνού, 100 και 100 μέτρα από τα δεξιά και από τα αριστερά του δρόμου[…]».

    Για τα αντιπλημμυρικά είπε ότι « είναι σαφής ο νόμος. Εμείς αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο στείλαμε τις επιστολές μας σε όλους τους Δημάρχους και Περιφερειάρχες ξανά για τις αρμοδιότητές τους και τις υποχρεώσεις τους. Θυμίζω οι δήμαρχοι πρέπει να καθαρίσουν σιφώνια, φρεάτια και ότι υπάρχει εντός αστικού ιστού. Οι περιφερειάρχες πρέπει να καθαρίσουν τα ρέματα και τις κοίτες».

    Διαβάστε επίσης:

    Υπουργείο Ανάπτυξης: Το μεγάλο στοίχημα του Τάκη Θεοδωρικάκου

    Η Γερμανία – και όχι μόνη – πάλι προειδοποιεί

    Μητσοτάκης: Συγχαρητήρια στους Θανάση Κωνσταντινίδη και Λάζαρο Στεφανίδη για τα μετάλλια στους παραολυμπιακούς



    ΣΧΟΛΙΑ