Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Κοινωνία

Βασίλης Οικονόμου: Ο πολίτης δικαιούται καλύτερης συγκοινωνίας και αυτό θα κάνουμε

Βασίλης Οικονόμου, υφυπουργός Μεταφορών

Βασίλης Οικονόμου, υφυπουργός Μεταφορών

Κομβικό είναι το επόμενο διάστημα για την αναβάθμιση των συγκοινωνιών , καθώς έχει προγραμματιστεί σειρά αναβαθμίσεων στις αστικές συγκοινωνίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στην κυβερνητική προτεραιότητα για την αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών προς εξυπηρέτηση του πολίτη, εστιάζει ο Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Βασίλη Οικονόμου, που επισημαίνει τη μέριμνα που λαμβάνεται στον όλο σχεδιασμό για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ειδικότερα, σε άρθρο του στο ΑΠΕ , σημειώνει:

«Μία από τις βασικότερες μεταρρυθμίσεις που είχε προτάξει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ως προτεραιότητα, στο πλαίσιο της βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών, είναι η ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας συγκοινωνίας σε όλα τα επίπεδα. Υλοποιούμε ήδη αυτόν τον στόχο και την ανανέωση του στόλου, με στόχο να δώσουμε στους συμπολίτες μας, την Δημόσια Συγκοινωνία που δικαιούται.

Από τα μέσα Ιουνίου κυκλοφορούν 250 νέα ηλεκτρικά λεωφορεία στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ έως το τέλος του 2025, 300 νέα λεωφορεία συμπιεσμένου φυσικού αερίου θα αντικαταστήσουν παλαιότερα λεωφορεία. Επιπλέον, αναμένουμε να βγει σε διαβούλευση τις επόμενες εβδομάδες ο νέος διαγωνισμός για την προμήθεια 700 νέων ηλεκτρικών λεωφορείων βραδείας και ταχείας φόρτισης για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και τρόλεϊ.

Μέσα στο 2025 πρόκειται να βγει στη δημοσιότητα διαγωνισμός για την επιπλέον προμήθεια 50-100 λεωφορείων κυψελών υδρογόνου. Ταυτόχρονα, προχωρούν οι διαγωνισμοί για την ανάθεση συγκοινωνιακού έργου από τον ΟΑΣΑ και τον ΟΣΕΘ, έτσι ώστε να τεθούν σε λειτουργία άμεσα καινούργια λεωφορεία στους δρόμους της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, 96 και 115 αντίστοιχα (σύνολο 211). Επιπλέον, δρομολογούνται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, 300 και 164 μισθώσεις λεωφορείων (leasing) αντίστοιχα.

Ο σχεδιασμός λοιπόν για νέες, σύγχρονες και «πράσινες» Δημόσιες Συγκοινωνίες στην Αττική και την Θεσσαλονίκη είναι συγκεκριμένoς με αυστηρό χρονοδιάγραμμα και η δέσμευσή μας είναι ότι μέχρι το 2027, δεν θα υπάρχει κανένα παλιό λεωφορείο στην Αττική και στην Θεσσαλονίκη στις Αστικές Συγκοινωνίες. Είναι μια τεράστια επένδυση 2 δις στην δημόσια συγκοινωνία, που θα αλλάξει σελίδα και θα δώσει ένα υψηλό στάνταρ στις μετακινήσεις των πολιτών.

Με γνώμονα την αποτελεσματικότερη προστασία του δικαιώματος των ατόμων με αναπηρία στη μετακίνηση, προχωρήσαμε στη σύσταση της Επιτροπής για τα ΑμέΑ στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για τη μελέτη των επιπλέον μέτρων που απαιτείται να λάβουμε ώστε να εξασφαλίσουμε την καθολική διασφάλιση της πρόσβασής τους στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Μέχρι το καλοκαίρι του 2025 θα έχουν αντικατασταθεί τα 400 λεωφορεία που δεν είχαν ράμπα αναπήρων και θα τοποθετηθούν ράμπες στα 100 τρόλεϊ που τώρα δεν έχουν ράμπα έτσι ώστε να μην υπάρχει όχημα που να μην είναι προσβάσιμο στις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού. Η προσβασιμότητα για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτη θέση για την Δημόσια Συγκοινωνία.

Όλη η προσοχή μας έχει στραφεί στον πολίτη και την καθημερινότητά του. Για αυτό το λόγο τα νέα λεωφορεία στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, είναι απόλυτα προσβάσιμα σε άτομα με αναπηρία.

Συγχρόνως τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία υπηρετούν τον στόχο της προώθησης της ηλεκτροκίνησης. Παράλληλα θα αναδείξουμε το ποδήλατο ως ένα νέο μοντέλο κίνησης, για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού ειδικά στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη, δημιουργούνται ένα μεγάλο δίκτυο ποδηλατοδρόμων σε όλη την Ελλάδα.

Τα εναλλακτικά μέσα μετακίνησης υπηρετούν τις ανθρώπινες πόλεις και μέσα από τα ΣΒΑΚ οι Δήμοι θα διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις για την εξυπηρέτηση της μικροκινητικότητας δίνοντας έμφαση σε αυτούς τους νέους τρόπους μετακίνησης. Ο «αστικός περίπατος» της Αθηναϊκής Ριβιέρας είναι ένα εμβληματικό πρόγραμμα αστικής ανάπλασης που σέβεται το περιβάλλον και δίνει προτεραιότητα στο ποδήλατο, και στο σύνολο των μέσων μικροκινητικότητας (πατίνι, skateboard κ.λ.π)

Η ηλεκτροκίνηση είναι η άλλη παράμετρος της επιτυχίας της βιώσιμης αστικής κινητικότητας και ήδη με πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης βρίσκονται σε εξέλιξη προγράμματα προώθησης της σε Δήμους, σε Ιδιώτες, στα ΤΑΞΙ, βάζοντας νέα δεδομένα στην πράσινη ανάπτυξη της χώρας.

Βρισκόμαστε σε ένα έτος καμπής για την δρομολόγηση των μεγάλων πολιτικών δράσεων που θα αλλάξουν το τοπίο στις μεταφορές και τις συγκοινωνίες στην Ελλάδα. Με χρονικό ορίζοντα την επόμενη τριετία, πιστεύουμε ότι θα δομήσουμε μια νέα αρχιτεκτονική για τις συγκοινωνίες, παρουσιάζοντας το όραμα μας μέσα από τους Νέους Συγκοινωνιακούς Χάρτες της Αττικής και της Θεσσαλονίκης καθώς και μια νέα αρχιτεκτονική των συγκοινωνιών για όλη την Ελλάδα. Αυτό το σχέδιο θα το υπηρετήσουμε με προσήλωση και συνέπεια, ώστε το 2027 να έχουμε μια πραγματικότητα που θα ανταποκρίνεται στα Ευρωπαϊκά πρότυπα των μεταφορών και στην Ελλάδα».

Διαβάστε επίσης:

Βασίλης Οικονόμου: Ανανεώνουμε τον στόλο των τρόλεϊ με νέα οχήματα

Προϊόντα αυτοφροντίδας: Εκτόξευση των πωλήσεων – 1,2 δισ. τον χρόνο ο τζίρος

Ντόναλντ Τραμπ: Σχεδιάζει συγκεντρώσεις σε εξωτερικούς χώρους λέει ότι οι μυστικές υπηρεσίες πρέπει να τον προστατεύουν