Περιεχόμενα
Σε συνομιλίες που διεξήχθησαν με τον Βρετανό Υφυπουργό Εξωτερικών Leo Docherty, έθεσε το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Η επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα, απαίτηση της σύγχρονης πραγματικότητας
Συγκεκριμένα, εξέφρασε τη διάθεση της Ελλάδας να εξευρεθεί μια αμοιβαία επωφελής λύση με το Βρετανικό Μουσείο, που θα ανταποκρίνεται στη σύγχρονη πραγματικότητα, η οποία και απαιτεί την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Προς απάντησή του, ο Docherty δήλωσε ότι “δεν είναι θέμα της βρετανικής κυβέρνησης, είναι θέμα των εφόρων του Βρετανικού Μουσείου. Αλλά, φυσικά, στο πνεύμα της συνεργασίας, είμαι σίγουρος ότι θα θέλαμε ένα αποτέλεσμα που θα είναι επωφελές για όλους”.
Επιπλέον, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας- Ηνωμένου Βασιλείου, ανήγγειλε την ολοκλήρωση της 1ης επισκόπησης του Διμερούς Στρατηγικού Πλαισίου των δύο χωρών. Σε αυτό το φόντο δήλωσε: “Επισημάναμε τους τομείς στους οποίους έχει επέλθει πρόοδος αλλά και εκείνους που πρέπει ακόμα να δουλέψουμε, ώστε οι σχέσεις μας να είναι ακόμα καλύτερες από την εποχή που ήμασταν εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση”. Ανέφερε δε, ότι οι επαφές των δύο χωρών διεξάγονται στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, υπενθυμίζοντας ότι οι δύο χώρες είναι παραδοσιακοί φίλοι και αξιόπιστοι σύμμαχοι, με ιστορικούς δεσμούς 200 ετών.
Η ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων, οι εξελίξεις στη Λιβύη και την Αν. Μεσόγειο
Επιπλέον, αντικείμενο των συνομιλιών αποτέλεσε η ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων, οι εξελίξεις στη Λιβύη και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον κ. Βαρβιτσιώτη να επισημαίνει ότι εκεί “η Ελλάδα παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο σε θέματα ενεργειακής ασφάλειας, συμμετέχοντας σε τριμερή και πολυμερή σχήματα με χώρες της περιοχής”.
Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας
Από την αντζέντα της συνάντησης δεν μπορούσαν να λείπουν και οι εξελίξεις των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με τον Βαρβιτσιώτη να δηλώνει ότι: “Εμείς δεν έχουμε σε καμία περίπτωση επιθετικές διαθέσεις απέναντι στην Τουρκία, αλλά δεν πρόκειται και να δεχτούμε τις δικές της επιθετικές διαθέσεις απέναντι στη χώρα μας. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε με κάθε δυνατό τρόπο και την εθνική μας ακεραιότητα και, βεβαίως, τα εθνικά μας δίκαια”.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα και σε κάθε ευκαιρία την τουρκική επιθετικότητα, “που εκφράζεται από μια σειρά από προβοκατόρικες και ανιστόρητες δηλώσεις”, καθώς και ότι ζητά επίσης σε κάθε ευκαιρία από τους φίλους και τους εταίρους της να τοποθετηθούν. “Ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας προσβάλλει τα προκαθορισμένα σύνορα και το Διεθνές Δίκαιο, που είναι το μόνο που θα πρέπει να διέπει τις μεταξύ μας σχέσεις. Η Τουρκία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι ο μόνος τρόπος που μπορεί να παίξει αξιόπιστα στη διεθνή κοινότητα είναι σεβόμενη τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου”. Σημείωσε, δε ότι σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο και ασταθές σύγχρονο περιβάλλον, η κοινή αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας αποδεικνύει ότι ο αναθεωρητισμός δεν μπορεί να εμφιλοχωρήσει στις διεθνείς σχέσεις.
Διαβάστε επίσης:
Ελληνικό βαρόμετρο ESG από το Alba Graduate Business School και το CSR HELLAS
Νιγηρία: Capital controls και νέα χαρτονομίσματα επιβάλει η Κεντρική Τράπεζα
Ιράν: Νέο κοίτασμα πετρελαίου στα νοτιοδυτικά της χώρας