«Πεποίθησή μου είναι ότι χρειαζόμαστε συμμάχους και στρατηγικούς εταίρους, όπως η Ιαπωνία», αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» μετά την επίσκεψή του στο Τόκιο, όπου εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση στην κηδεία του δολοφονηθέντος Ιάπωνα πρώην πρωθυπουργού Σίντσο ‘Αμπε.

«Παράλληλα με τον εθιμοτυπικό χαρακτήρα, η επίσκεψη αυτή ήταν ένα σαφές πολιτικό μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που θα επισκεφτεί επίσης την Ιαπωνία, ότι η Ελλάδα επιδιώκει ουσιαστική αναβάθμιση των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων των χωρών μας», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης.

1

Όπως αναφέρει, Ελλάδα και Ιαπωνία, παρά τη γεωγραφική απόσταση, έχουν πολλά κοινά σημεία αναφοράς, «τη μακρά ιστορία και πολιτισμό, τους ιδιαίτερους δεσμούς με τη θάλασσα, τη “γεωγραφική μοίρα” να ζούμε δίπλα σε μεγάλους και δύσκολους γείτονες. Αλλά και την προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο και την ειρηνική επίλυση των διαφορών».

«Δεν είναι τυχαία η στήριξη στις ελληνικές θέσεις που εξέφρασαν όλοι οι Ιάπωνες υπουργοί και βουλευτές που ενημέρωσα για την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο», υπογραμμίζει.

«Η φιλειρηνική Ιαπωνία δεν ανέχεται απειλές πολέμου όπως το casus belli, ούτε ιστορικούς αναθεωρητισμούς για τη Συνθήκη της Λωζάννης- την οποία έχει υπογράψει και η ίδια- προς εξυπηρέτηση νεο-οθωμανικών φιλοδοξιών», αναφέρει και προσθέτει:

«Ως νησιωτικό κράτος, αναγνωρίζει την ΑΟΖ των νησιών, αντίθετα με όσα ισχυρίζεται η Τουρκία κατά παράβαση του Δικαίου της Θάλασσας. Και ως χώρα που αντιμετωπίζει παρόμοιες προκλήσεις στον Ινδο-Ειρηνικό, καταδικάζει την ανατροπή του υπάρχοντος συστήματος ασφάλειας, που επιχειρείται στην Ουκρανία αλλά και στη γειτονιά μας».

Ο αναπληρωτής υπουργός σημειώνει δε, πως οι διαδοχικές επισκέψεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, η δική του και προσεχώς του πρωθυπουργού, αποτελούν το κατάλληλο πλαίσιο για να επιβεβαιώνεται η συναντίληψη στα θέματα και να ενισχύεται η στρατηγική συνεργασία, «που επιδιώκουμε να είναι πολυεπίπεδη, ώστε οι άριστες πολιτικές σχέσεις να αντικατοπτρίζονται και στους οικονομικούς δείκτες», καθώς η Ιαπωνία είναι η 3η οικονομική δύναμη παγκοσμίως.

Ήδη, όπως υπενθυμίζει, η ΝΤΤ DATA, η έκτη μεγαλύτερη εταιρία υπηρεσιών τεχνολογιών πληροφορικής διεθνώς, άνοιξε φέτος γραφείο στην Ελλάδα. Τηλεπικοινωνίες, logistics, χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, ενέργεια, ψηφιακός μετασχηματισμός, προσφέρουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, πέρα από τη ναυτιλία όπου παραδοσιακά καταγράφεται υψηλός όγκος συναλλαγών (ένα ελληνόκτητο πλοίο κατασκευάζεται κάθε 15 μέρες στα ιαπωνικά ναυπηγεία από το 1952).

«Στην Ιαπωνία συνάντησα μια δυναμική ελληνική επιχειρηματική κοινότητα αλλά και Ιάπωνες πολιτικούς και επιχειρηματίες που επιθυμούν εντατικοποίηση των σχέσεών μας», αναφέρει και προσθέτει πως τον Οκτώβριο έρχεται στην Ελλάδα, για πρώτη φορά μετά από είκοσι χρόνια, αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιαπωνίας.

«Είναι κρίσιμο να αξιοποιηθεί το momentum και να προωθηθούν αποτελεσματικά οι διμερείς σχέσεις», τονίζει και σημειώνει πως σημαντικό ρόλο θα παίξει και η αποκατάσταση της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Αθήνα-Τόκιο..

«Η Ιαπωνία του 1922, που μέσα στη φωτιά της Σμύρνης έσωσε χιλιάδες Έλληνες πρόσφυγες μεταφέροντάς τους στα ελληνικά νησιά χάρη στο πλοίο “Tokei Maru” και τον γενναίο καπετάνιο του. Και η Ιαπωνία του 2022 που σε μια εποχή παγκόσμιας οικονομικής και ενεργειακής αβεβαιότητας μπορεί να προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία», καταλήγει.

Διαβάστε επίσης:

Γιάννης Οικονόμου: Η Τουρκία οφείλει να αναγνωρίσει ότι πρέπει να σέβεται τους κανόνες, πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο