«Έχει μεγάλη σημασία να παραμείνουμε συντονισμένοι σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο ζήτημα του εμβολιασμού, παρά τις φωνές που ζητούν περισσότερη αυτονόμηση», τόνισε σε συνέντευξη στην ΕΡΤ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι, παραγγέλνοντας εμβόλια όλων των εταιριών, η Ευρωπαϊκή Ένωση προφύλαξε τους πολίτες και τα κράτη-μέλη από έναν εμβολιαστικό ανταγωνισμό και ενδεχομένως από ένα νέο ευρωπαϊκό διχασμό. Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωσή του, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία «κάτω από το τραπέζι» για επιμέρους κράτη. Εκτίμησε ακόμη ότι η πίεση που ασκήθηκε στις εταιρίες από την Ευρώπη τελικά θα αποφέρει καρπούς και θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα των εμβολιαστικών δόσεων.

Σε σχέση με τον εμβολιασμό στην Ελλάδα, τονίζεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός εξήγησε ότι αυτό που καταφέραμε είναι να εξασφαλίσουμε- σε αντίθεση με άλλα κράτη- την επάρκεια των εμβολίων και για τις δεύτερες δόσεις, «γιατί ξέρουμε ότι αυτό αυξάνει σημαντικά τα ποσοστά ανοσίας». Δήλωσε επίσης ότι θα δούμε μεγάλη αλλαγή στο εμβολιαστικό επίπεδο, όταν αδειοδοτηθούν και ακόμη περισσότερα εμβόλια.

Σε σχέση με το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού που έχει προτείνει ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι «η πρόταση υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και αυτό το πιστοποιητικό παίρνει σάρκα και οστά».

Τέλος, όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, ερωτηθείς για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η Άγκυρα δείχνει να προσεγγίζει πάλι την Ευρώπη, ωστόσο δεν αρκούν μόνο δηλώσεις καλής διάθεσης. «Αυτή η εκδήλωση διάθεσης επαναπροσέγγισης είναι αποτέλεσμα των πιέσεων που της ασκήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου, όπου της υποδείχθηκαν δύο δρόμοι: της συνεργασίας ή της απομάκρυνσης και των κυρώσεων», σημείωσε και προσέθεσε ότι η Τουρκία πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα, με συνέπεια, διάρκεια και να απέχει από προκλητικές ενέργειες.

Διαβάστε επίσης:

Δένδιας: Ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θέλουν να παραβλέπουν το απαράδεκτο ζήτημα του τουρκικού casus belli

Κοινή συνεδρίαση κοινοβουλευτικών επιτροπών Εξωτερικών Ελλάδας-Ιταλίας: Συναντίληψη για τον ρόλο της Τουρκίας

ΥΠΕΞ: Επιφυλακτικοί οι Ευρωπαίοι για τη διάρκεια της «επίθεσης φιλίας» της Τουρκίας

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση