Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
What's happening

Β. Σόιμπλε: Η Κομισιόν δεν έχει δικαίωμα να επιβάλει χαλάρωση της λιτότητας

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Ο Γερμανός πρώην υπουργός Οικονομικών και πρώην πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Απόλυτα αρνητικός απέναντι στην πρόταση της Κομισιόν για χαλάρωση της λιτότητας εμφανίστηκε με δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε.

Ο κ. Σόιμπλε ξεκαθάρισε πως η Κομισιόν δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίσει το μέγεθος του περιθωρίου δημοσιονομικών ελιγμών που θα έχουν τα μέλη της ΕΕ.

“Δεσμευόμαστε από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και το ίδιο και η Κομισιόν. Το Σύμφωνο Σταθερότητας δηλώνει ότι οι προϋπολογισμοί αναθεωρούνται από τα κράτη-μέλη. Η Κομισιόν έχει αντιθέτως αναθεωρήσει το δημοσιονομικό περιθώριο για την ευρωζώνη και δεν έχει καμία εντολή για αυτό”, τόνισε μιλώντας σε εκδήλωσε στο Βερολίνο.

Η Κομισιόν κάλεσε την Τετάρτη τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να τονώσουν την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας με την χαλάρωση της συνολικής δημοσιονομικής πολιτικής τον επόμενο χρόνο. Θέση που βρήκε αμέσως αντίθετο το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο, μέσω του Reuters, απάντησε πως “Δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για ελιγμούς στην Γερμανία, λόγω των μεσοπρόθεσμων προκλήσεων”

Όπως σημειώνει η γερμανική πλευρά, το επίπεδο του χρέους στην ΕΕ παραμένει ακόμα σε υψηλά επίπεδα, κάτι που καθιστά αδύνατη μια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, Λύση που άλλωστε θεωρεί μη αναγκαία καθώς βρισκόμαστε, εξαιτίας της “εν εξελίξει οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρωζώνη”.

Όπως πρόσθεσε σήμερα άλλωστε ο κ. Σόιμπλε, “είναι απαραίτητο να τηρήσουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης για να προστατεύσουμε το ευρώ”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Επίθεση Σόιμπλε: Όποιος μιλά για ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα δεν έχει ιδέα από οικονομικά

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Απορρίπτει το κάλεσμα Ομπάμα για μείωση του χρέους

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Κεραυνοί» Σόιμπλε: «Οι ελίτ προσωπικότητες δε δίνουν την καλύτερη εικόνα-Το πρόβλημα δεν το έχουν μόνο οι ΗΠΑ»