Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Πολιτική

Τζιτζικώστας: Οι 3+1 μυστικές συναντήσεις που κλείδωσαν τη μετακίνησή του στο Κολλέγιο των Επιτρόπων

Απόστολος Τζιτζικώστας

Απόστολος Τζιτζικώστας

Μπορεί η απόφαση για να προταθεί ο Απόστολος Τζιτζικώστας για την θέση του Επιτρόπου της χώρας μας στις Βρυξέλλες να κλείδωσε όπως αποκάλυψε το momonews την περασμένη Τρίτη μετά από συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά προηγουμένως χρειάστηκαν τουλάχιστον τρεις συναντήσεις ακόμα.

Συγκεκριμένα η ιδέα να μεταβεί στις Βρυξέλλες ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας έπεσε στο τραπέζι για πρώτη φορά τον περασμένο Δεκέμβριο.

Τότε σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο Απόστολος Τζιτζικώστας σε επίσκεψη του στο πρωθυπουργικό γραφείο συζήτησε για πρώτη φορά το ενδεχόμενο να μεταπηδήσει στο Κολέγιο των Επιτρόπων με τον πρωθυπουργό φυσικά να μην παίρνει θέση αφού ήταν πολύ νωρίς για να πάρει τις αποφάσεις του.

Από τότε πέρασε αρκετός καιρός αλλά σε νέα συνάντηση που είχαν οι δυο άνδρες πριν τις ευρωεκλογές φάνηκε πλέον πως ο Απόστολος Τζιτζικώστας είχε μπει στην shortlist του πρωθυπουργού για το νέο Επίτροπο της χώρα μας.

Φυσικά προηγούνταν οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας να μπαίνει στην μάχη, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα.

Στα τέλη Ιουνίου και αφού είχε προηγηθεί ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης μετά τις ευρωεκλογές ο Απόστολος Τζιτζικώστας πέρασε ξανά την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου και είχε νέα συνάντηση όπου πλέον ήταν σαφές ότι ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ήταν πλέον  το φαβορί για να προταθεί για την θέση του Επιτρόπου.

Η απόφαση

Έτσι την περασμένη Τρίτη κλήθηκε εκ νέου στο Μέγαρο Μαξίμου όπου, όπως αποδείχθηκε, είχε την καταλυτική συνάντηση με τον πρωθυπουργό, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη προηγουμένως να έχει σταθμίσει όλα τα δεδομένα πριν πάρει τις τελικές αποφάσεις του.

Μετά από αυτή την συνάντηση ο πρωθυπουργός σήκωσε το τηλέφωνο και ενημέρωσε την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και την ενημέρωσε για την απόφαση του να προτείνει για Επίτροπο της χώρας μας τον Απόστολο Τζιτζικώστα.

Πλέον είχαν πάρει όλα το δρόμο τους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στους στενούς του συνεργάτες στον πρωινό καφέ της Πέμπτης την απόφαση του και λίγη ώρα μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανακοίνωσε στο μπριφινγκ επίσημα τις προθέσεις της κυβέρνησης για τον επόμενο Επίτροπο της χώρας μας. Ότι δηλαδή η Αθήνα πρότεινε τον Απόστολο Τζιτζικώστα για το Κολέγιο των Επιτρόπων.

Το τηλεφώνημα

Την ίδια ώρα όμως το πρωί της Πέμπτης ενημερώθηκε και ο Απόστολος Τζιτζικώστας ότι έπρεπε να κατέβει ξανά στην Αθήνα και να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό αφού ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ενημερώσει και επίσημα την πρόεδρο της Κομισιόν.

Έτσι οι δυο άνδρες συναντήθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό να δίνει το στίγμα του τόσο για την επιλογή όσο και το νέο χαρτοφυλάκιο.

Είναι ξεκάθαρο οτι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να στείλει ένα πολιτικό πρόσωπο που έχει καταγράψει μεγάλες νίκες στη Βόρεια Ελλάδα και έχει ερείσματα σε μια περιοχή με ειδικο βάρος για τη ΝΔ.

Παράλληλα όμως ο περιφερειάρχης Κεντρικής είναι γνωστής των Βρυξελλών αφού το 2020 εκλέχτηκε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών.

Η πτήση

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά την συνάντηση στο Μαξίμου ο Απόστολος Τζιτζικώστας το ίδιο βράδυ πήρε το δρόμο της επιστροφής για τη Θεσσαλονίκη.

Στο αεροπλάνο κάθισε με τον γαλάζιο βουλευτή Πέλλας και κουμπάρο του Λάκη Βασιλειάδη που επίσης εκείνη την ώρα πετούσε για την Θεσσαλονίκη ενώ στην ίδια πτήση ήταν και η υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου που συνεχάρη τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας για τα νέα του πλέον καθήκοντα.

Πλέον ο Απόστολος Τζιτζικώστας έχει μπροστά του τη διαδικασία επιλογής πριν κλειδώσει και τυπικά ο ορισμός του ως Επίτροπος. Αρχές Σεπτεμβρίου αφού προηγουμένως οριστικοποιηθεί το χαρτοφυλάκιο, κάτι που αναμένεται στα τέλη Αυγούστου, θα περάσει από συνέντευξη από την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και μετά όπως για όλους τους υποψήφιους για το Κολέγιο των Επιτρόπων θα ακολουθήσει ακρόαση από τις αρμόδιες επιτροπές του ευρωκοινοβουλίου, ανάλογα με τον τομέα ευθύνης.

Μέχρι τα τώρα δεδομένα η Αθήνα είναι ισχυρό φαβορί για το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών όπως πρώτο εδώ και καιρό αποκάλυψε το mononews, ενώ στην εξίσωση έχει μπει και το σημερινό χαρτοφυλάκιο της Συνοχής και των Μεταρρυθμίσεων που έχει να κάνει με το ευρωπαϊκό ταμείο της Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Διαβάστε επίσης

Τζιτζικώστας: Γιατί τον επέλεξε ο Μητσοτάκης, το χαρτοφυλάκιο και ποιος θα τον διαδεχθεί στην περιφέρεια

«Μπρα ντε φερ» Μητσοτάκη – Τζιτζικώστα για τη… Μαρία Μπούρα – Αποκλειστικό παρασκήνιο μιας υπόγειας ρήξης

Τι συζήτησαν Μητσοτάκης – Τζιτζικώστας μετά την επιλογή του για νέος Επίτροπος στην Κομισιόν