Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Πολιτική

Τζιτζικώστας: Γιατί τον επέλεξε ο Μητσοτάκης, το χαρτοφυλάκιο και ποιος θα τον διαδεχθεί στην περιφέρεια

Απόστολος Τζιτζικώστας με Κυριάκο Μητσοτάκη

Το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης όπως ενημερώνεται το mononews ο Απόστολος Τζιτζικώστας πέρασε την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου και συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτό το τετ α τετ ουσιαστικά κλείδωσε και την υποψηφιότητα του για να είναι ο νέος Επίτροπος της χώρας μας στις Βρυξέλλες.

Το επόμενο βήμα ήταν να επικοινωνήσει ο πρωθυπουργός με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και να την ενημερώσει για την απόφαση του το ποιος θα είναι ο εκπρόσωπος της χώρας μας στο Κολέγιο των Επιτρόπων.

Παράλληλα ομως η υποψηφιότητα του Απόστολου Τζιτζικώστα θα φέρει αλλαγές και στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αφού με την τοποθέτηση του στις Βρυξέλλες θα παραιτηθεί από περιφερειάρχης και θα ανοίξουν οι διαδικασίες διαδοχής του.

Χαρτοφυλάκιο

Πλέον τα βλέμματα στρέφονται στο χαρτοφυλάκιο που θα πάρει η Αθήνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δίνει το στίγμα των προθέσεων του μετά την συνάντηση που είχε με τον Απόστολο

Τζιτζικώστα στο Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα της Πέμπτης αφότου ανακοινώθηκε και επίσημα η υποψηφιότητα του.

«Νομίζω στο τέλος του μήνα θα γνωρίζουμε και το χαρτοφυλάκιο το οποίο θα αναλάβει η πατρίδα μας. Να θυμίσω ότι είναι αποκλειστικό προνόμιο της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η κατανομή των χαρτοφυλακίων, αλλά πιστεύω ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να διεκδικήσει ένα χαρτοφυλάκιο το οποίο θα αντανακλά και τη σημαντική πρόοδο που έχει πετύχει τα τελευταία χρόνια, αλλά και τον ιδιαίτερο, θα έλεγα, γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό ρόλο που η χώρα μας έχει στα ευρύτερα Βαλκάνια, στη νοτιοανατολική Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Μπορεί όμως η επιλογή του χαρτοφυλακίου να είναι προνόμιο της Ούρσουλα Φον Ντερ Λαιεν αλλά είναι σαφές οτι ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε διαβουλεύσεις μαζί της και επιδιώκει μέσω του νέου χαρτοφυλακίου να σηματοδοτηθεί ο αναβαθμισμένος ευρωπαϊκός ρόλος της χώρας μας. Παράλληλα δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπαιξε καθοριστικό ρόλο για να είναι εκ νέου υποψήφια η Ούρσουλα Φον Ντερ Λαιεν για την Κομισιόν.

Μεταφορών και Περιφερειακής Ανάπτυξης

Όσον αφορά το χαρτοφυλάκιο αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως ο πρωθυπουργός μπορεί να φωτογράφησε αυτό της Διεύρυνσης, ένα πεδίο που στη νέα θητεία αναμένεται να έχει κομβικό ρόλο. Το εν λόγω χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει την ενίσχυση των σχέσεων με τους γείτονες της ΕΕ, την παροχή αξιόπιστης προοπτικής ένταξης στην ΕΕ και τη στήριξη των μεταρρυθμίσεων στις εννέα υποψήφιες χώρες της ΕΕ.

Οι μυημένοι όμως επιμένουν πως το χαρτοφυλάκιο που μπορεί να στοχεύει η Αθήνα είναι αυτό των Μεταφορών που περιλαμβάνει και τη Ναυτιλία αν και κάποιοι πλέον βάζουν στο παιχνίδι και το χαρτοφυλάκιο της Συνοχής και των Μεταρρυθμίσεων που έχει να κάνει με το ευρωπαϊκό ταμείο της Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Χωρίς φυσικά να αποκλείεται κάποια έκπληξη με άλλο χαρτοφυλάκιο αφού ο πρωθυπουργός κρατάει κλειστά τα χαρτιά του.

Γιατί επέλεξε τον Τζιτζικώστα

Γιατί όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε τον Απόστολο Τζιτζικώστα; Είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός προχώρησε στην επιλογή ενός πολιτικού προσώπου με πιο δεξιά χαρακτηριστικά που έχει αφήσει το στίγμα του στη Βόρεια Ελλάδα, μια περιοχή με ειδικό βάρος για τη ΝΔ για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα την επόμενη πενταετία στην Κομισιόν.

Παράλληλα όμως ο Απόστολος Τζιτζικώστας έχει και τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά ενώ είναι γνώριμος των Βρυξελλών αφού το 2020 εξελέγη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

Άλλωστε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στον Απόστολο Τζιτζικώστα είπε ότι «είσαι ένα πρόσωπο που έχεις διαδραματίσει μια σπουδαία πορεία στη Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκλεγμένος Περιφερειάρχης για μία δεκαετία και με πολύ υψηλά ποσοστά, κάτι το οποίο δείχνει μια ευρύτερη πολιτική αποδοχή, στη δεύτερη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας. Αλλά ταυτόχρονα είσαι και ένας άνθρωπος που γνωρίζει καλά τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, καθώς έχεις διατελέσει πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών».

Προηγουμένως όμως και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας για το Κολέγιο των Επιτρόπων το μεσημέρι της Πέμπτης πρόσθεσε ότι «η επιλογή του Απόστολου Τζιτζικώστα είναι μια επιλογή με πολιτικά χαρακτηριστικά, η οποία αναδεικνύει τη σημασία της Μακεδονίας και της Βόρειας Ελλάδας για την Ευρώπη, ως μια περιοχή με στρατηγική θέση».

Από εκεί και πέρα ο Απόστολος Τζιτζικώστας στις αρχές Σεπτεμβρίου θα περάσει συνέντευξη από την Ούρσουλα Φον Ντερ Λαιεν και μέχρι τον Οκτώβριο αφού περάσει και από την ακρόαση στο ευρωκοινοβούλιο θα τοποθετηθεί και επίσημα στο Κολέγιο των Επιτρόπων.

Νεος περιφερειάρχης

Αυτό σημαίνει οτι εκείνη την περίοδο θα παραιτηθεί και από την θέση του ως περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ώστε να εκλεγεί ο διάδοχος του μετά από ψηφοφορία των περιφερειακών συμβούλων της παράταξης του.

Αν και είναι νωρίς ακόμα έχουν ήδη πέσει στο τραπέζι τα πρώτα ονόματα. Όπως αυτό της Αθήνας Αηδόνα που είναι αναπληρώτρια περιφερειάρχης και του Θοδωρή Μητράκα, προέδρου του περιφερειακού συμβουλίου που έχει ισχυρά ερείσματα στους περιφερειακούς συμβούλους αλλά και σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της περιφέρειας.

Ακόμα ακούγονται ο νυν αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Γιουτίκας, η Βούλα Πατουλίδου που μέχρι τον περασμένο Απρίλιο ήταν αντιπεριφερειάρχης αλλά παραιτήθηκε για να δώσει την μάχη του σταυρού στις ευρωεκλογές που ήταν υποψήφια με τη ΝΔ ενώ συζητιέται και η περίπτωση του αντιπεριφερειάρχη Υποδομών Πάρι Μπίλλια με διαχρονικά καλές σχέσεις με το περιβάλλον Μητσοτάκη.

Διαβάστε επίσης:

«Μπρα ντε φερ» Μητσοτάκη – Τζιτζικώστα για τη… Μαρία Μπούρα – Αποκλειστικό παρασκήνιο μιας υπόγειας ρήξης
Βουλή – υποκλοπές: Απορρίφθηκε το αίτημα της αντιπολίτευσης για κλήση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου
Νέο χτύπημα στην αγορά: Κατέθεσε αίτηση πτώχευσης η Fieratex