ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Υπόμνημα κατέθεσε στην ανακρίτρια Διαφθοράς την περασμένη εβδομάδα ο Άκης Τσοχατζόπουλος, προκειμένου να απολογηθεί στις κατηγορίες της Δικαιοσύνης για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ο πρώην υπουργός Άμυνας αφέθηκε ελεύθερος με την επιβολή χρηματικής εγγύησης και τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα μετά την απολογία του.
Το επίμαχο ποσό, ύψους 773.989,20 ελβετικών φράγκων, για το οποίο καλούνται να δώσουν εξηγήσεις η σύζυγος αλλά και ο εξάδελφος του πρώην υπουργού, Βίκυ Σταμάτη και Νίκος Ζήγρας, αφορά ασφαλιστήριο συμβόλαιο ζωής, που, σύμφωνα με την κατηγορία, καταρτίστηκε στη Ζυρίχη με κατάθεση χρημάτων που αποτελούν μέρος παράνομων αμοιβών που έλαβε ο κ. Τσοχατζόπουλος από την προμήθεια των TORM1 και των υποβρυχίων, σε ελβετική τράπεζα.
Ο πρώην υπουργός φέρεται να αρνήθηκε την κατηγορία υποστηρίζοντας ότι το εν λόγω συμβόλαιο είναι στο όνομα του κ. Ζήγρα και ότι ο ίδιος δεν συνδέεται με αυτό.
«Βρίσκομαι σε άσχημη οικονομική κατάσταση εγώ και η οικογένειά μου, δεδομένου ότι εισπράττω μόνο τη σύνταξη του πολιτικού μηχανικού που ανέρχεται περίπου σε 1200 ευρώ» αναφέρει ο 79χρονος πρώην υπουργός, ο οποίος σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν προκύψει μέχρι τώρα από τις δίκες και τις έρευνες που προηγήθηκαν, ενώ κατείχε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είχε ενθυλακώσει μαύρο χρήμα ύψους 66,8 εκατ. ευρώ για δυο μόνο εξοπλιστικά προγράμματα.
Στο υπόμνημά του στην ανακρίτρια αναφέρεται στο «κόψιμο» της σύνταξης που θα έπρεπε να λαμβάνει ως βουλευτής, σε χρέη του στο ελληνικό Δημόσιο ύψους 674.086 ευρώ αλλά και στην έξωσή του από το πολιτικό του γραφείου στην Κυψέλη, λόγω χρεών του προς τον ιδιοκτήτη.
Σε 17 σελίδες του υπομνήματός του, αναφερόμενος στα χρόνια της θητείας του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο Άκης Τσοχατζόπουλος αναφέρει στην ανακρίτρια πως επί μια 5ατεία, λόγω των Ιμίων, ήταν «απασχολημένος» με τα εθνικά ζητήματα της χώρας. Ως εκ τούτου, όπως επισημαίνει, την κατάρτιση του επίμαχου συμβολαίου την ανέθεσε στον εξάδελφό του χωρίς μετά να γνωρίζει τι έγινε.
Όπως αναφέρεται στο υπόμνημα, «Από το έτος 1996 και με αφορμή τα Ίμια ο πρωθυπουργός μου ανέθεσε το υπουργείο Εθνικής Αμύνης για να υπερβούμε τις ανεπάρκειες και τις αδυναμίες όσον αφορά την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας για να προχωρήσουμε σε ανανέωση και ανασυγκρότηση των Ενόπλων Δυνάμεων σε σχέση με τα θέματα ασφαλείας και άμυνας της Ελλάδος. Εκείνη την εποχή και για μια πενταετία ήμουν συνεχώς απασχολημένος με τα εθνικά ζητήματα.
Επειδή λοιπόν ενδιαφερόμουν να καταρτίσω ένα συμβόλαιο ζωής υπέρ της τότε συντρόφου μου και σήμερα γυναίκας μου Βασιλικής Σταμάτη, ανέθεσα στον εξάδελφό μου Παύλο – Νικόλαο Ζήγρα να υλοποιήσει την απόφασή μου αυτή και για το λόγο αυτό έθεσε στη διάθεσή του το ποσό των 180.000 ευρώ που αντιστοιχούσε στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο που είχα στη Γερμανία όπου εργαζόμουν.
Μετά από αυτά ο Νικόλαος Ζήγρας με ενημέρωσε ότι πράγματι έφερε σε πέρας την εντολή που του είχα δώσει αναφέροντάς μου ότι το οργάνωσε και ότι σύντομα θα αρχίσει να υλοποιείται. Και μάλιστα μου είπε ότι κατέβαλε το ποσό των 500.000 ευρώ χωρίς να μου δώσει εξηγήσεις για το που βρήκε το υπόλοιπο.
Τελικά, όπως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων ο Ζήγρας είχε καταρτίσει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο στο όνομά του και ελάμβανε αυτός τις μηνιαίες συντάξεις, μέχρι και το έτος 2006, γεγονός που δεν γνώριζα γιατί είχα αναθέσει την υλοποίησή του σε αυτόν χωρίς να γνωρίζω τι έγινε».
Απαντώντας στην κατηγορία για τις πράξεις που αναφέρονται στο εις βάρος του κατηγορητήριο από κοινού με τον Ν. Ζήγρα, ο πρώην υπουργός επικαλείται τόσο την προφυλάκισή του όσο και την καταδίκη του σε 19ετή κάθειρξη για το σκάνδαλο των «χρυσών μιζών».
Όπως υπογραμμίζει στο υπόμνημά του, «Με βάση το κατηγορητήριο, φέρομαι ότι κατείχα τα χρήματα αυτά μέχρι το τέλος του 2016 οπότε και λύθηκε η σύμβαση ασφάλισης. Πλην όμως το γεγονός αυτό δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια διότι: Όπως αποδεικνύεται από το αποφυλακιστηριό μου, εγώ από την 1.4.2012 έως και την 7.5.2017 ήμουν προφυλακισμένος και στη συνέχεια φυλακισμένος στις φυλακές Κορυδαλλού, επομένως είναι αδύνατον να συναποφάσισα και να συνεκτέλεσα με τον Ζήγρα όλες τις ενέργειες που αναφέρονται στο κατηγορητήριο».
«Εκτός από τα προηγούμενα το γεγονός ότι ο ίδιος ο Ζήγρας υπέγραψε το ίδιο το ασφαλιστήριο συμβόλαιο αποδεικνύεται και από την με ημερομηνία 25.5.2016 συμφωνία μεταξύ του Νικόλαου – Παύλου Ζήγρα και της ασφαλιστικής εταιρείας με την επωνυμία Zurich εταιρεία ασφαλίσεων ζωής ΑΕ. Σχετικά με το υπ. αριθμόν 7293138 ασφαλιστήριο συμβόλαιο και μάλιστα με τον πρώτο όρο της συμφωνίας συμφωνήθηκε ότι η Zurich εταιρεία ασφαλίσεων ζωής θα προετοιμαστεί χωρίς δυσμενή μεταχείριση και αναγνώριση νομικής υποχρέωσης να πληρώσει (κατόπιν άρσης του ανενεργού καθεστώτος του ασφαλιστηρίου συμβολαίου μέσω της εισαγγελίας) στο Νικόλαο – Παύλο Ζήγρα 359.060,40 ελβετικά φράγκα. Αυτό το ποσό προκύπτει από τις εκκρεμείς συντάξεις για τα έτη 2012 – 2015 που φτάνουν το ποσό των 120.170 ελβετικών φράγκων καθώς και την αξία εκκαθάρισης του υπολοίπου του ασφαλιστηρίου συμβολαίου ζωής των 238.349 ελβετικών φράγκων το οποίο θα κατατεθεί σε λογαριασμό δικαιούχος του οποίου είναι ο Παύλος – Νικόλαος Ζήγρας».
Σε ό,τι αφορά τη σύζυγό του, Βίκυ Σταμάτη, ο Άκης Τσοχατζόπουλος αναφέρει στην ανακρίτρια πως εκείνη δεν είχε ιδέα για όλα αυτά.
«Θέλω εδώ να τονίσω ότι η σύζυγός μου δεν γνώριζε ότι ούτε είχε εμπλακεί σε οποιαδήποτε διαδικασία ή συνομιλία ούτε με εμένα, ούτε και με τον κ. Ζήγρα αλλά ούτε και με τους εκπροσώπους της ασφαλιστικής αυτής εταιρείας, με τους οποίους υπογράφτηκε το ασφαλιστήριο αυτό συμβόλαιο και γενικότερα δεν είχε καμία σχέση με την όλη διαδικασία για την κατάρτιση του συμβολαίου» υποστηρίζει χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός λειαίνοντας προφανώς το έδαφος εν όψει της της απολογίας της Βίκυς Σταμάτη την ερχόμενη εβδομάδα στην ανακρίτρια.
Σχετικά με τη σημερινή οικονομική του κατάσταση, ο Άκης Τσοχατζόπουλος περιγράφει στο υπόμνημά του: «Θέλω να σημειώσω ότι εξαιτίας της καταδίκης μου το Ελληνικό Δημόσιο έπαψε να μου καταβάλει την μηνιαία σύνταξη του βουλευτή, όπως αποδεικνύεται από το προσκομιζόμενο έγγραφο από την οποία σύνταξη λαμβάνει το ανήλικο παιδί μου το 70%.
Επίσης και με την τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση έχουν δημευθεί τα ακίνητά μου και όπως αποδεικνύεται από την προσκομιζόμενη απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών (…) κηρύχθηκα ένοχος και καταδικάστηκα σε ποινή φυλάκισης τριών ετών για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο ύψους 674.086,44 ευρώ, με αποτέλεσμα να βρίσκομαι σε άσχημη οικονομική κατάσταση εγώ και η οικογένειά μου, δεδομένου ότι εισπράττω μόνο τη σύνταξη του πολιτικού μηχανικού που ανέρχεται περίπου σε 1200 ευρώ.
Επιπλέον, δε, και όπως αποδεικνύεται από την προσκομιζόμενη έκθεση βίαιας αποβολής και εγκαταστάσεως της αρμόδιας δικαστικής επιμελήτριας του Εφετείου Αθηνών, η εκμισθώτρια με απέβαλε από το μίσθιο στην οδό Τράκα 3 επειδή όφειλα τα μηναία μισθώματα τα οποία μαζί με τους τόκους υπερημερίας ανέρχονταν στο ποσό των 8.853,26 ευρώ».
Ακόμη, ο πρώην υπουργός μίλησε για «βαριά καρδιακά προβλήματα» τα οποία τον οδήγησαν να υποβληθεί σε εγχείριση τοποθέτησης βηματοδότη ενώ ζητεί να ανασταλεί η προδικασία και να εκδοθεί απαλλακτικό βούλευμα για την υπόθεση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ελεύθερος ο Τσοχατζόπουλος για τη μίζα 700.000 ελβετικών φράγκων για τα υποβρύχια
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο σπίτι του ο Άκης Τσοχατζόπουλος – Η αγκαλιά και το φιλί με τη Βίκυ (pics&video)
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Βγήκε από τη φυλακή ο Άκης Τσοχατζόπουλος
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Συρία: Στη Δαμασκό ο Τούρκος ΥΠΕΞ – Συναντήθηκε με τον Αλ Τζολάνι
- Χιλιάδες Αγιοβασίληδες «ξεχύθηκαν» στους δρόμους του Πειραιά στο «Santa Night Run»
- Πάρος: Συνελήφθησαν 5 ανήλικοι για την επίθεση σε δύο αδέρφια – Στην υπόθεση εμπλέκονται άλλοι 5 νεαροί
- Συνελήφθη κι άλλος αστυνομικός της Βουλής για ενδοοικογενειακή βία