ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η χώρα βρίσκεται ήδη σε μια μακράς διάρκειας προεκλογική περίοδο. Οι δύο πολιτικοί αντίπαλοι Τσίπρας και Μητσοτάκης ανέπτυξαν το όραμά τους για τη χώρα μετά τα μνημόνια και περιέγραψαν την στρατηγική τους για τους επόμενους μήνες μέχρι τις εκλογές. Οι ομιλίες τους πραγματοποιήθηκαν στον ίδιο τόπο, στη Θεσσαλονίκη, στο συνεδριακό κέντρο Βελλίδειο (Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου – Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου) στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης.
Ας δούμε όμως τις διαφορές στις προτάσεις τους κάνοντας μια σύγκριση των ομιλιών για το ποια από τις δύο είναι πιο πειστική αλλά και πιο δελεαστική για την κοινωνία, την ελληνική οικονομία, τους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις.
Καταρχάς η πρώτη διαφορά στις δύο ομιλίες έγκειται στο περιβάλλον μέσα στο οποίο έγιναν. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας Τσίπρα έξω από το Βελλίδειο επικρατούσε χάος, με ξυλοδαρμούς, δακρυγόνα, ΜΑΤ, ακροδεξιούς αλλά και χιλιάδες πολίτες να διαδηλώνουν για το Μακεδονικό. Ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε του Αμερικάνους, δεν έκανε καμία αναφορά στο Μάτι ενώ προσπάθησε να πείσει ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι μια επιτυχία άνευ προηγουμένου.
Σε εντελώς διαφορερικό κλίμα χθες στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη επικρατούσε ηρεμία, με τη ΝΔ να εμφανίζεται ενωμένη μέσα στο κατάμεστο Βελλίδειο. Σημαντικό ρόλο έπαιξε βέβαια και το «σπάσιμο» της σιωπής του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος λίγο πριν την είσοδό του έστειλε ενωτικό μήνυμα στην παράταξη.
Συγκρίνοντας τώρα το περιεχόμενο των ομιλιών, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ξεκαθάρισε τη θέση του στο Μακεδονικό τονίζοντας ότι δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία και η διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει από την αρχή. Επίσης μίλησε και για το Μάτι, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στη κυβέρνηση για το λάθη της, αλλά δεν έκανε καμία αναφορά στο μεταναστευτικό.
Όσαν αφορά στα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλαν οι δύο πολιτικοί αντίπαλοι βγαίνει το εξής συμπέρασμα: Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σαφώς πιο δελεαστική για τις επιχειρήσεις και τις αγορές καθώς δίνει ιδιαίτερα σημασία της ιδιωτική οικονομία και στις αγορές. Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΔΕΘ ανακοίνωσε:
- την πλήρη κατάργηση των capital controls
- Την μείωση στο 9% του εισαγωγικού φορολογικό συντελεστή από 22% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ
- Την μείωση του ΦΠΑ εστίασης, άμεσα, στο 13% από 24% και στη συνέχεια στο 11% για όλο το τουριστικό πακέτο της εστίασης και των ξενοδοχείων
- Την αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια
- Την μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% τα επόμενα δύο χρόνια
- Την μείωση του φορολογικού συντελεστή για τους αγρότες στο 10%
- Την μείωση του εταιρικού φόρου και του φόρου στα μερίσματα στο 24%, από 40% σήμερα
- Την κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος έως το 2021.
Αναλυτικά:
ΕΝΦΙΑ
Τσίπρας: Μείωση του ΕΝΦΙΑ ως 50% για σχεδόν 1,2 εκατ. χαμηλές ιδιοκτησίες και 30% μεσοσταθμικά σε δυο φάσεις, το ’19 και το ’20.
Μητσοτάκης: Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% τα δύο πρώτα χρόνια με τρόπο που θα ελαφρυνθούν τα μεσαία στρώματα.
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ
Τσίπρας: Μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών με εισόδημα από 7.000 ευρώ και πάνω έως 35% από 1/1/19. Αντίστοιχη μείωση έως και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες. Παράλληλα, μειώνονται οι εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή 64,5 ευρώ/μήνα.
Μητσοτάκης: Μείωση εισφορών για κύρια σύνταξη από 20%, που είναι σήμερα, στο 15%. Το μέτρο αφορά όλους τους εργαζομένους και θα εφαρμοστεί σταδιακά εντός τετραετίας με εμπροσθοβαρή τρόπο.
ΦΟΡΟΙ
Τσίπρας: Μείωση κατά 4% της φορολογίας επιχειρήσεων από 29% στο 25%, σταδιακά μέχρι την 1/1/22.
- Κατάργηση του Φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς- ΚΝΣΕΠ καθώς και για ανενεργές επιχειρήσεις, από 1/1/19.
- Αλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ με μείωση κατά δύο μονάδων του μεγάλου, από 24% σε 22% και κατά μια του μικρού, από 13% σε 12%, από 1/1/21.
Μητσοτάκης: Δραστική μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, από 22% που ισχύει σήμερα.
- Μείωση του εταιρικού φόρου στο 20% από 29% και στα μερίσματα στο 5% από 15%. Ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής για την φορολόγηση των επιχειρήσεων θα περιοριστεί δραστικά στο 24% από 40% που είναι σήμερα.
- Πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους ανεξαιρέτως τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις.
- Άμεση μείωση του ΦΠΑ σε όλο το κλάδο της εστίασης στο 13% από 24%.
- Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης.
- Φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με συντελεστή μόλις 10% ως κίνητρο για την ένταξη όσο περισσότερων αγροτών σε αυτά και πλήρη κατάργηση του φόρου στο κρασί.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Τσίπρας είχε παρουσιάσει ένα πακέτο μέτρων που κοστολογείται στα 3,5 δισεκ. ευρώ αλλά περιλάμβανε και 1 δισεκ. να καταβληθούν σε δικαστικούς και ένοπλες δυνάμεις. Ο Μητσοτάκης στις εξαγγελίες του δίνει προφανώς μεγάλη βαρύτητα στον επιχειρηματικό κόσμο μέσω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών και κινήτρων. Εκτιμάται ότι τα μέτρα του Κυριάκου Μητσοτάκη κοστολογούνται 3,5 δισεκ. και τα οποία θα αντληθούν από την μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κυρ. Μητσοτάκης: Κατάργηση capital controls, υποκατώτατου μισθού, μείωση εισφορών και φορολογίας παντού
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μηνύματα ενότητας από Καραμανλή και Σαμαρά-Καταχειροκροτούμενοι στο Βελλίδειο (video)
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τέως βασιλική οικογένεια: Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση ανάκτησης της ελληνικής ιθαγένειας
- Εξάρχεια: Λιβανέζος χτύπησε απρόκλητα γυναίκα – Είχε επιτεθεί και σε άλλη τον Ιούνιο
- Πάτρα: Φωτιά στο Νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας
- Τραμπ: Θα απαιτήσει από τα κράτη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν στο 5% τις αμυντικές τους δαπάνες