Την εκτίμησή του ότι “μπορεί να έχουμε αποτέλεσμα από αυτές τις εκλογές” εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας τη συνέντευξη του σήμερα στο δελτίο ειδήσεων του MEGA.

Ο Αλ.Τσίπρας σχολιάζοντας για ακόμα μια φορά ότι ο πρωθυπουργός δεν αποδέχτηκε την πρόταση του καναλιού για ένα ντιμπέιτ μεταξύ τους και τη δέσμευση του ότι θα γίνει πριν από τις επόμενες, είπε με νόημα: “Θα ήθελα να μην υπάρξουν άλλες εκλογές”, ενώ ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις που που δε δείχνουν προς αυτήν την κατεύθυνση, υπογράμμισε πως “οι δημοσκοπήσεις είναι δημοσκοπήσεις” και “οι εκλογές είναι εκλογές”.

“Σήμερα είναι Τετάρτη και την Κυριακή έχουμε εκλογές. Υπάρχουν οι μετρήσεις, αλλά στις δημοκρατίες οι ψήφοι μετράνε και όχι οι μετρήσεις. Αν δεν ήταν έτσι, θα βγάζαμε τις δημοσκοπήσεις και δεν θα κάναμε τον κόπο να πάμε στην κάλπη. Το ίδιο έγινε και πριν από μια εβδομάδα. Θα είχαμε τον Κιλιντζάρογλου τώρα πρώτο και ίσως και Πρόεδρο. Έχουμε όμως δεύτερο γύρο για τον Ερντογάν”, σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, ενώ πρόσθεσε πως το “κρίσιμο θέμα” είναι “ποιοι θα πάνε στην κάλπη”.

“Αν το 12%, που περίπου είναι σε όλες τις δημοσκοπήσεις το κομμάτι των αναποφασίστων, πάει στην κάλπη. Και κυρίως εάν οι νέοι άνθρωποι, που είναι 450.000 ψηφοφόροι, πάνε στην κάλπη”, τόνισε και απηύθυνε και πάλι έκκληση “στους νέους, τους αναποφάσιστους, να πάνε στην κάλπη για να διαψεύσουν αυτό το αποτέλεσμα”.

“Διότι εάν δεν διαψεύσουν αυτό το αποτέλεσμα, εάν δεν διαψεύσουν τις δημοσκοπήσεις, δεν έχει να κάνει με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τον Τσίπρα. Θα έχουμε άλλα τέσσερα χρόνια έναν πρωθυπουργό που δεν νοιάζεται, δεν νιώθει. Είναι αλαζόνας”, συμπλήρωσε.

Για την κυβέρνηση ειδικού σκοπού

Ο κ. Τσίπρας θέλησε να δώσει διευκρινήσεις για της νέας πρότασής του περί κυβέρνησης ειδικού σκοπού, υποστηρίζοντας τώρα πως αυτό που επιθυμεί είναι μία κυβέρνηση σταθερότητας και μακράς πνοής, ανάμεσα στο πρώτο κόμμα και το τρίτο, στη βάση ενός προοδευτικού προγράμματος προς όφελος της κοινωνίας.

«Ο ειδικός σκοπός της κάθαρσης – γιατί γι’ αυτό μίλησα χθες – μπορεί να ενταχθεί στον γενικό σκοπό μιας σταθερής κυβέρνησης μακράς πνοής», ανέφερε. «Θα επιχειρήσω επικοινωνία πρώτα με τον Νίκο Ανδρουλάκη, αν έχω την εντολή στα χέρια μου», πρόσθεσε.

«Αν ο λαός μάς δώσει την ευκαιρία, βάση συζήτησης θα είναι το πρόγραμμα… Δεν θα λύσω εγώ τα εσωκομματικά προβλήματα του κ. Ανδρουλάκη», ανέφερε.

«Ο κ. Βαρουφάκης αυτοεξαιρέθηκε από την κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας, με τις θέσεις που έχει εκφράσει – θέσεις που έβαζαν οι αντίπαλοι της χώρας το 2015. Έκανε ένα μεγάλο δώρο στον κ. Μητσοτάκη. Το ΚΚΕ έχει μια ιστορία, μια πορεία και τον σεβασμό των πολιτικών δυνάμεων. Ωστόσο, σε μία εκλογική πορεία απλής αναλογικής, οφείλει να τοποθετηθεί στο ποιος θέλουμε να μας κυβερνήσει την επόμενη μέρα», τόνισε.

Ο Μητσοτάκης δεν θα πάει σε δεύτερες εκλογές

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως αν δεν είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν πιστεύει πως ο κ. Μητσοτάκης θα πάει σε δεύτερες εκλογές.

«Αν για λίγο είναι μπροστά, πιστεύω ότι δεν θα διακινδυνεύσει επαναληπτική εκλογή, γιατί έχει κόψει όλες τις γέφυρες συνεργασίας», ανέφερε.

«Εγώ θα κάνω το παν για να μην πάμε σε δεύτερες εκλογές. Οι πολίτες να μην αντιμετωπίσουν χαλαρά τις κάλπες της 21ης Μαΐου».

Επίθεση στον Ισίδωρο Ντογιάκο

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, κατηγορώντας τονγια απόπειρα συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών.  Επανέλαβε μάλιστα ότι εάν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, θα επιδιώξει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, που θα ερευνήσει τις ευθύνες του πρωθυπουργού και των υπουργών του, οι οποίοι εμπλέκονται στις παράνομες παρακολουθήσεις.

«Στόχος μας είναι να μην συγκαλυφθεί το μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών», ανέφερε.

Αναφερόμενος στην καταδίκη του Νίκου Παππά, ανέφερε πως είναι σεβαστή η απόφαση της Δικαιοσύνης, αλλά  υποστήριξε πως είναι  ο μόνος που έβαλε χρήματα στο δημόσιο ταμείο. «Με τι τον συγκρίνουμε; Με ένα έγκλημα;», αναρωτήθηκε.

Στόχος να πάρουμε αυτούς που θα ψήφιζαν Χρυσή Αυγή

Όσον αφορά την απόφασή του να μην στηρίξει το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη,  προσπάθησε να δικαιολογηθεί λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν «απών». Υποστήριξε δε πως η αποχή του ΣΥΡΙΖΑ από την ψήφιση της τροπολογίας έγινε για να «μην πιε αύριο κάποιος όχι για το ΚΚΕ».

Ωστόσο, επανέλαβε το αφήγημά του πως ο νόμος που πέρασε η κυβέρνηση δεν είχε στόχο τον Ηλία Κασιδιάρη αλλά τη «δεξιά πολυκατοικία».  «Είδαμε χειραγώγηση της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση με ένα πρωτοφανή τρόπο, με τις καταγγελίες από τον κ. Τζανερίκο», ανέφερε.

«Στόχος δικός μας είναι αυτούς τους ανθρώπους που θα ψήφιζαν τη Χρυσή Αυγή, να τους πάρουμε, να τους κερδίσουμε από τις γραμμές της Ακροδεξιάς και από τις γραμμές της αντιδημοκρατικής ιδεολογίας και στάσης και να τους εξηγήσουμε ότι δεν αντισυστημικό πράγμα να ψηφίζεις Χρυσή Αυγή», παραδέχθηκε. «Δεν είμαστε απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους. Είμαστε απέναντι στους εγκληματίες, τους φασίστες».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο Mega

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Κυρίες και κύριοι έχουμε μαζί μας τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Αλέξη κ. Τσίπρα στην αντίστροφη μέτρηση πια για τις κάλπες. Κύριε Πρόεδρε, καλώς ήρθατε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλώς σας βρίσκω και πάλι.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Σωστά.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Ναι. Τώρα βρήκατε τον δρόμο.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βρήκα τον δρόμο. Εγώ έρχομαι. Άλλοι δεν έρχονται τώρα.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Εντάξει βρε παιδί μου τώρα! Αυτά γίνονται στη ζωή.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Λέω γιατί προσκαλέσατε σε μια συζήτηση τους δυο μας, γι’ αυτό το λέω. Εννοώ, εμένα και τον κ. Μητσοτάκη, αλλά αρνήθηκε ο κ. Μητσοτάκης. Ελπίζω να το δεχτεί αργότερα.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Στις άλλες εκλογές.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα ήθελα να μην υπάρξουν άλλες εκλογές.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Εάν έχουμε άλλες εκλογές, δεν το ξέρω. Θα είναι δύσκολο.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Πρώτον, κάνατε το μεγάλο debate και έχετε συμφωνήσει ότι θα κάνετε και ένα οι δυο σας. Σωστά;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, αυτό λέω. Αυτό κατάλαβε και ο κ. Πρετεντέρης, ότι εγώ εκτιμώ ότι μπορεί να έχουμε αποτέλεσμα από αυτές τις εκλογές, οπότε δεν θα χρειαστεί.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Λέτε; Για να δούμε. Οι δημοσκοπήσεις πάντως δεν δείχνουν ακριβώς αυτό.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, αλλά οι δημοσκοπήσεις είναι δημοσκοπήσεις. Οι εκλογές είναι εκλογές.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Να το συζητήσουμε λιγάκι. Έχω συγκεντρώσει έξι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, έτσι για να ξέρουμε για ποιο πράγμα μιλάμε. METRON ANALYSIS, GPO, PRORATA, KAPA RESEARCH, PULSE και MARK. Έβγαλα τον μέσο όρο για την πρόθεση ψήφου. Δίνει προβάδισμα 6,3 μονάδων στη ΝΔ. Θέλω να σας ρωτήσω εάν πιστεύετε ότι η εικόνα είναι τελείως διαφορετική στην πραγματικότητα. Αν πιστεύετε ότι είστε πρώτοι. Και εάν αυτό συμβαίνει, γιατί; Έχουν κάποιο μεθοδολογικό πρόβλημα οι εταιρείες, ή διαπλέκονται όλες με την κυβέρνηση;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σήμερα είναι Τετάρτη και την Κυριακή έχουμε εκλογές. Υπάρχουν οι μετρήσεις, αλλά στις δημοκρατίες οι ψήφοι μετράνε και όχι οι μετρήσεις. Αν δεν ήταν έτσι, θα βγάζαμε τις δημοσκοπήσεις και δεν θα κάναμε τον κόπο να πάμε στην κάλπη. Το ίδιο έγινε και πριν από μια εβδομάδα. Θα είχαμε τον Κιλιντζάρογλου τώρα πρώτο και ίσως και Πρόεδρο. Έχουμε όμως δεύτερο γύρο για τον Ερντογάν.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Εντάξει, είμαστε σε καλύτερη κατάσταση στις δημοσκοπήσεις από την Τουρκία.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Άρα, προσέξτε, νομίζω ότι το κρίσιμο θέμα, γιατί με ρωτήσατε την εκτίμησή μου, είναι ποιοι θα πάνε στην κάλπη…

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Σας ρώτησα εάν πιστεύετε ότι είστε πρώτοι.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι ποιοι θα πάνε στην κάλπη. Αν το 12%, που περίπου είναι σε όλες τις δημοσκοπήσεις το κομμάτι των αναποφασίστων, πάει στην κάλπη. Και κυρίως εάν οι νέοι άνθρωποι, που είναι 450.000 ψηφοφόροι, πάνε στην κάλπη.

Εγώ λοιπόν μιας και με ρωτάτε, δεν θέλω ούτε να μπω στη συζήτηση για τη μεθοδολογία, για τα αποτελέσματα, για το εάν υπάρχουν και άλλες μετρήσεις που άλλα δείχνουν. Εγώ να πω, ναι, αυτές είναι οι μετρήσεις. Και καλώ τους ψηφοφόρους, τους πολίτες, τους νέους, τους αναποφάσιστους, να πάνε στην κάλπη για να διαψεύσουν αυτό το αποτέλεσμα.

Διότι εάν δεν διαψεύσουν αυτό το αποτέλεσμα, εάν δεν διαψεύσουν τις δημοσκοπήσεις, δεν έχει να κάνει με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τον Τσίπρα. Θα έχουμε άλλα τέσσερα χρόνια έναν πρωθυπουργό που δεν νοιάζεται, δεν νιώθει. Είναι αλαζόνας. Δεν θα πάω στα κοινωνικά, θα μείνω σε αυτό. Γιατί άκουσα χθες…

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δεν χρειάζεται να βρίζετε τώρα κ. Τσίπρα. Δεν χρειάζεται.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό είναι άποψη, είναι θέση. Δεν είναι…

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Εντάξει, αλλά…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Λέω ότι είναι αλαζόνας. Λέω ότι θα έχουμε για άλλα τέσσερα χρόνια μια κυβέρνηση η οποία υποτιμά, εάν θέλετε να το πω έτσι μαλακά εάν σας ταράζουν τα λόγια μου, υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών. Όταν έρχεται ενάμιση μήνα μετά από ένα τρομερό συμβάν και επειδή έχει εκλογές μπροστά του, λέει στους ανθρώπους που χάσανε τα παιδιά τους -αναφέρομαι στα Τέμπη- ότι εργαλειοποιούν τον πόνο τους. Τι εργαλειοποιούν; Επειδή έχει εκλογές;

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Ο κ. Σκέρτσος είπε ότι εννοούσε τους συνδικαλιστές.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Και τον κ. Χατζηνικολάου τον άκουσα σήμερα στο ραδιόφωνο το πρωί που ήταν συνομιλητής του, ο οποίος διευκρίνισε ότι αφορά τους συνδικαλιστές.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Επειδή έχουμε ματάκια και αυτάκια, αφήστε τον κ. Σκέρτσο να κάνει…

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Να ακούσουμε όμως τι λέει και ο κ. Τσίπρας.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ο καθένας λέει ό,τι κατάλαβε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αφήστε τον κ. Σκέρτσο να κάνει τον συνήγορο του κ. Μητσοτάκη.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Εγώ απλώς λέω…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ τον άκουσα με τα αυτιά μου και τον άκουσα και πραγματικά εξεπλάγην και λέω δεν είναι δυνατόν. Ενάμιση μήνα μετά να λες σε αυτούς τους ανθρώπους που χάσανε το παιδί τους ότι εργαλειοποιούν. Τι εργαλειοποιούν; Επειδή έχεις εκλογές μεθαύριο;

Άρα θεωρώ ότι το λιγότερο που έχει να συμβεί, εάν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, είναι αν θα είναι καλό για τον ΣΥΡΙΖΑ ή για τον Τσίπρα. Το σημαντικότερο είναι ότι θα έχουμε για άλλα τέσσερα χρόνια μια κυβέρνηση που δεν νοιάζεται για τα προβλήματα των πολιτών, που έχει κάνει την αδικία κανονικότητα. Η πλειοψηφία των νοικοκυριών βυθίζεται στην ακρίβεια. Υπάρχει ένας πολύς μεγάλος κίνδυνος το επόμενο διάστημα να βρεθούμε μπροστά σε ένα τσουνάμι πλειστηριασμών. Η Υγεία και τα δημόσια πανεπιστήμια είναι σε άθλια χάλια. Νομίζω ότι αυτά πρέπει να συζητήσουμε, αλλά δεν μπορώ να μην επισημάνω και το θέμα που εσείς είπατε, ότι απευθύνομαι με υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Θεωρώ ότι είναι ένα κρίσιμο θέμα να έχεις έναν άνθρωπο που να δείχνει ότι δεν καταλαβαίνει, ότι δεν νιώθει.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Πάντως επειδή μπήκατε, συγγνώμη Γιάννη, ο Γιάννης το έβαλε το θέμα, ότι βρίζετε τον κ. Μητσοτάκη κλπ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αλαζόνα τον είπα.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Εγώ πρώτα απ’ όλα συγγνώμη, δεν ενστερνίζομαι τη λέξη βρισιά, που είπε ο Γιάννης. Αλλά λέω τι είπε ο Γιάννης…

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δεν είπα βρισιά, είπα γιατί τον βρίζετε τον άνθρωπο. Αυτό είπα ακριβώς.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Και μπήκαμε λοιπόν σε αυτή τη συζήτηση. Πάμε τώρα σε κάτι άλλο. Φράσεις όπως «θα κερδίσουμε τις εκλογές μόνο εάν βάλουμε κάποιους φυλακή», «όλοι σας και μόνος μου», «έπρεπε να σηκωθώ πάνω και να πάει τρία μέτρα κάτω από τη γη», είναι φράσεις του κ. Πολάκη. Ο κ. Πολάκης έμεινε στη θέση του ακλόνητος. Εσείς συμφωνείτε με αυτό τον τρόπο; Με αυτό το ύφος;

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Που δεν είναι το ύφος σας. Εγώ σας παρακολουθώ χρόνια τώρα, δεν είναι το ύφος σας αυτό. Τώρα ξέφυγε λίγο με τις εκλογές, αλλά εντάξει, εκλογές έχουμε.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Το λέω γιατί απευθύνεστε σε μια δεξαμενή και πιο κεντρώων ψηφοφόρων. Έχετε απευθυνθεί ακόμα και στους συντηρητικούς ψηφοφόρους τις τελευταίες μέρες.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο καθένας έχει το ύφος και τις θέσεις του και τις απόψεις του και τη διαδρομή του. Εντάξει, ο Πολάκης έχει αυτό το χαρακτηριστικό. Αλλά έχει και άλλα θετικά στοιχεία.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: «Να σηκωθώ πάνω και να πάει τρία μέτρα κάτω από τη γη»;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έχει και άλλα στοιχεία όμως. Αλλά εν τοιαύτη περιπτώσει πρέπει να παραδεχτείτε…

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Πρέπει, λέτε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πρέπει, πρέπει. Ότι είχαμε μια εκλογική αναμέτρηση όπου όλως παραδόξως οι τοποθετήσεις του Πολάκη μετά από αυτό το συμβάν που είχε γίνει, ήταν τοποθετήσεις με ουσιαστικό πολιτικό περιεχόμενο, γι’ αυτό και δεν τις αναδείκνυε κανένας, διότι δεν είχε κανένα ενδιαφέρον οι δημοσιογράφοι να τις αναδεικνύουν. Αλλά για να μην αποφύγω το ερώτημα…

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, προφανώς ο καθένας έχει το ύφος του, αλλά όλα τα ύφη δεν είναι ίδια.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Γιάννη, όμως, θέλει να μου απαντήσει και εγώ θέλω να τον ακούσω.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Λέω ότι εμένα αυτές οι φράσεις και οι εκφράσεις δεν είναι ούτε στον τρόπο που εγώ μιλώ, αλλά ούτε και πιστεύω ότι τελικά μπορεί κανείς να κερδίσει κάτι με μια τοξικότητα στην πολιτική αντιπαράθεση. Αυτή είναι η δική μου τοποθέτηση.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Άρα, να αφήσουμε τους χαρακτηρισμούς στην άκρη, θα έλεγα. Όλους όμως.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ καταφέρθηκα με πολιτικούς χαρακτηρισμούς. Δεν είπα ότι θα βάλω κανένα φυλακή. Ο κ. Ανδρουλάκης το υπονόησε. Εγώ δεν το είπα.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Είναι σοβαρό κομμάτι της συζήτησης. Να μείνουμε λίγο ακόμα τώρα σε αυτό που έχουμε μπροστά μας και στην πρώτη κάλπη. Χθες, οι περισσότεροι δημοσιογράφοι, αλλά και οι πολιτικοί σας αντίπαλοι καταλάβαμε ότι μιλήσατε για μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Είπατε «δεν αποκλείω εκ των προτέρων την πιθανότητα να προκύψει μια τέτοια συζήτηση την επομένη των εκλογών. Ο στόχος μου δεν είναι μια τέτοια κυβέρνηση, αλλά δεν το αποκλείω». Αφού λέτε ότι δεν αποκλείεται, λέτε ότι δεν θα ανοίξετε εσείς αυτή τη συζήτηση, ποιος μπορεί να την ανοίξει; Ο κ. Ανδρουλάκης είπε, ούτε να το συζητάμε τέτοιο θέμα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Για να ξεκαθαρίσω ορισμένα πράγματα. Χθες ρωτήθηκα από κάποιους συναδέλφους σας για το ενδεχόμενο αυτό. Ήταν πολύ σαφής η απάντησή μου και εάν θέλετε μπορείτε να ανατρέξετε.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Τη διάβασε τώρα η Ράνια. Αυτή είναι η απάντησή σας.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Χάσατε ένα κομμάτι. Είχε αρχή, είχε αυτό το κομμάτι και είχε και συνέχεια. Τι είπα; Είπα ότι αυτό το οποίο προσδοκώ, αυτό το οποίο στοχεύω, αυτό το οποίο επιθυμώ είναι να έχουμε μια κυβέρνηση σταθερότητας και μακράς πνοής την επομένη των εκλογών. Ανάμεσα στο πρώτο κόμμα, που φιλοδοξώ να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, και στο τρίτο κόμμα, που πιθανότατα θα είναι το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη, με το οποίο θεωρώ ότι μπορούμε να βρούμε βάση προγραμματικής σύγκλισης.

Έχω απευθύνει και 11 σημεία του προγράμματός μας, τα σημεία του Συμβολαίου Αλλαγής. Δεν άκουσα από την πλευρά του κ. Ανδρουλάκη να υπάρχει καμία άρνηση, ή κριτική, ουσιαστικά, σε αυτά, ούτε και τον άκουσα να προσθέτει κάποια. Άρα θεωρώ ότι είναι εφικτό να έχουμε μια κυβέρνηση μακράς πνοής και σταθερότητας στη βάση ενός προγράμματος που θα έχει στόχο την ανόρθωση της οικονομίας και τη στήριξη της κοινωνίας.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Κύριε Πρόεδρε, παίρνετε ή την πρώτη εντολή, ή τη δεύτερη. Παίρνετε την πρώτη στην περίπτωση που είστε πρώτος. Σηκώνετε ένα τηλέφωνο. Επιχειρείτε, φαντάζομαι, μια επικοινωνία. Φαντάζομαι ότι η πρώτη επικοινωνία είναι με τον κ. Ανδρουλάκη; Αυτή θα επιχειρήσετε πρώτη;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το λογικό αυτό είναι.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Αυτό κατάλαβα. Το λογικό είναι αυτό. Στην άλλη άκρη της γραμμής υπάρχει η πιθανότητα να ακούσετε «πώς θέλεις να συνεργαστώ μαζί σου, όταν Ανδρέας και Πρέσπες του Αιγαίου δεν πηγαίνουν μαζί» ότι «ηγείστε της παράταξης που επιχείρησε να βάλει τον Ανδρέα Παπανδρέου στη φυλακή»…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δηλαδή θα μου πει ότι δεν συνεργαζόμαστε το 2023 επειδή ο Ανδρέας από το 1974 μέχρι το 1993…

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Ναι, ναι, τα έχει πει ο κ. Ανδρουλάκης ότι λέγατε τον Ανδρέα Παπανδρέου “Πινοσέτ” και ότι θελήσατε να βάλετε φυλακή τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Λοβέρδο.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Να θυμίσω απλώς ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου συνεργάστηκε με τον Μητσοτάκη ένα μήνα μετά που τον έστειλε στο Ειδικό Δικαστήριο. Άρα, αλλάζουν τα πράγματα μετά τις εκλογές.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Πάντως αυτά τα έχει βάλει ο κ. Ανδρουλάκης. Έχει πει ότι εγώ έχω ένα θέμα με αυτό.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εντάξει. Εγώ θέλω να σας πω ότι στις εκλογές αυτές θα μιλήσει ο ελληνικός λαός και θα διαμορφώσει κάποιους συσχετισμούς. Εάν λοιπόν αυτοί οι συσχετισμοί δίνουν τη δυνατότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση προοδευτική ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δυο κόμματα. Εσείς και το ΠΑΣΟΚ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, αυτό λέω.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Το λέω γιατί ξεκινήσατε με ΚΚΕ…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αν δίνει τη δυνατότητα αυτή, νομίζω ότι ο πρώτος ο οποίος θα έχει κάθε λόγο να επιθυμεί να προχωρήσει αυτή η κυβέρνηση είναι ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης. Διότι εάν πάμε σε δεύτερες κάλπες, οι δεύτερες κάλπες, το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά έχετε εμπειρία νομίζω όλοι σας, τα μικρότερα κόμματα είναι αυτά τα οποία συνθλίβονται, διότι ουσιαστικά θα έχουν ένα δημοψηφισματικό χαρακτήρα ανάμεσα στα δυο πρώτα κόμματα. Άρα, δεν πιστεύω κ. Τζίμα ούτε σας είπα ότι εμείς έχουμε ίδιες απόψεις σε όλα. Έτσι δεν είναι; Διότι εάν είχαμε ίδιες απόψεις σε όλα, θα ήμασταν στο ίδιο κόμμα. Έχουμε διαφορές.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Εάν σας πει εγώ έρχομαι μαζί σου, αλλά θέλω μέσα τον Βενιζέλο και τον Λοβέρδο, τι θα πείτε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κατ’ αρχάς δεν θα λύσω εγώ τα εσωκομματικά προβλήματα του κ. Ανδρουλάκη.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Δεν είναι εσωκομματικό αυτό.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Γιατί ο κ. Λοβέρδος μάλλον είναι εσωκομματικό θέμα του κ. Ανδρουλάκη.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Νομίζω ότι είχανε μπει στην υπόθεση Novartis.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Από εκεί και πέρα νομίζω ότι το κρίσιμο θέμα της συζήτησης την επόμενη μέρα, αν βγαίνουν οι συσχετισμοί και ο λαός μας δώσει αυτή την ευκαιρία, θα είναι το πρόγραμμα και αυτό πρέπει να είναι. Έτσι γίνεται σε όλες τις σοβαρές ευρωπαϊκές χώρες και μάλιστα σε κάποιες συζητούνε μήνες για το πρόγραμμα. Νομίζω ότι…

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Εγώ επιμένω. Θέλω να καταλάβω τι κυβέρνηση θα κάνετε. Κύριε Πρόεδρε, έχω ακούσει όλες τις δυνατές εκδοχές κυβερνήσεων. Ότι θα είναι μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας. Ξεκίνησε μαζί με το ΚΚΕ, με τον Βαρουφάκη και με το ΠΑΣΟΚ και εσάς. Τελικά ο Βαρουφάκης έμεινε στον δρόμο, το ΚΚΕ είπε εγώ δεν μετέχω. Πάνε αυτοί. Μετά, πήγαμε σε κυβέρνηση ανοχής. Όπου θα είναι μεν κυβέρνηση 120, αλλά οι άλλοι δεν την ανέχονται.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κατ’ αρχάς με αδικείτε λίγο.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Έχω ακούσει όλες τις εκδοχές.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Γιατί παίρνετε τις εκδοχές των πολιτικών μας αντιπάλων, που σκοπίμως το κάνουν, αλλά εύλογο είναι, και λέτε ότι είναι δικές μας εκδοχές. Εμείς από την αρχή μιλάμε για την ανάγκη να υπάρξει μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας σε προγραμματική βάση.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Σύμφωνοι. Ακούω τη δική σας εκδοχή.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και λέμε εδώ και πάρα πολύ καιρό με πολύ μεγάλη ευκρίνεια ότι αυτό είναι εφικτό ανάμεσα στο πρώτο και στο τρίτο κόμμα. Από εκεί και πέρα, ο κ. Βαρουφάκης είναι αυτός που αυτοεξαιρέθηκε, εάν θέλετε, αυτοεξαιρέθηκε από το προσκλητήριο της συμπαράταξης, ή της προοδευτικής σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Άρα έκλεισε αυτό το κεφάλαιο, κ. Τσίπρα. Έτσι;

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Πάει αυτός. Και ο Κουτσούμπας…

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Όχι μην το προσπεράσουμε αυτό με τον κ. Βαρουφάκη. Τελείωσε ο Βαρουφάκης είτε ως ανοχή είτε ως συμμετοχή;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βγαίνοντας ο ίδιος και θέτοντας ζητήματα που έχουν λήξει από το 2015, για το νόμισμα εννοώ, που εν πάση περιπτώσει δεν έχουν καμία βάση προοδευτικής συνεργασίας και προγραμματικής προοδευτικής συνεργασίας, διότι μας τα βάζανε τότε στο ευρωπαϊκό επίπεδο οι αντίπαλοι της χώρας. Αυτοί που θέλανε να κατρακυλήσουμε έξω από το ευρώ και στη χρεοκοπία. Άρα λοιπόν αυτή του η εμμονή μάλλον έκανε ένα πολύ μεγάλο δώρο -δεν ξέρω εάν ήταν και συνεννοημένοι με τον κ. Μητσοτάκη- και αυτοεξαιρέθηκε από το προσκλητήριο των προοδευτικών δυνάμεων.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Μπορεί να έχουν συνεννοηθεί ο κ. Βαρουφάκης με τον κ. Μητσοτάκη;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν ξέρω. Δεν μπορώ να το ξέρω. Αυτό που ξέρω πάντως είναι ότι αν ήμουνα εγώ στη θέση του κ. Μητσοτάκη, θα του έστελνα ανθοδέσμη του κ. Βαρουφάκη.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Σβήνω ότι ειπώθηκε, το σβήνω. Χάνεται στις κουβέντες μου…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Για το ΚΚΕ να πω μια κουβέντα. Το ΚΚΕ έχει μια ιστορία, έχει μια πορεία. Νομίζω ότι έχει τον σεβασμό των περισσότερων πολιτικών δυνάμεων, αυτή είναι η πραγματικότητα. Όμως ακόμα και το ΚΚΕ σε μια διαδικασία απλής αναλογικής, οφείλει ίσως για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, μετά από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, οφείλει να τοποθετηθεί, εάν έρθουν τα πράγματα έτσι και είναι κρίσιμη η στάση του, οφείλει να τοποθετηθεί στο ποιος θέλουμε να μας κυβερνήσει την επόμενη μέρα.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Σας είπε “τι Πλαστήρας τι Παπάγος”.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μα, είναι ανιστόρητο αυτό. Και εάν πραγματικά θέλει να πείσει τους εργαζόμενους, που κυρίως είναι το κόμμα της εργατικής τάξης, ότι είναι το ίδιο πράγμα να έχουμε την επόμενη μέρα μια κυβέρνηση η οποία θα αποκαταστήσει συλλογικές συμβάσεις, θα ξηλώσει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, άρα θα επαναφέρει την κανονικότητα στην εργασία, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, δεν θα έχουμε απλήρωτες υπερωρίες, είναι το ίδιο με μια κυβέρνηση η οποία θα τα συνεχίσει όλα αυτά.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Άρα κ. Πρόεδρε πια απευθύνεστε περισσότερο στο ΚΚΕ παρά στον κ. Βαρουφάκη. Καταλαβαίνω ότι το κεφάλαιο Βαρουφάκης έχει κλείσει. Έτσι;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι ο ίδιος αυτοεξαιρέθηκε, αλλά επαναλαμβάνω, θεωρώ ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ…

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μα, εσείς τον εξαιρέσατε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Με τη στάση του εννοώ. Θεωρώ όμως ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα και γι’ αυτό καλώ τους πολίτες να δώσουνε την ψήφο τους σε αυτή τη δυναμική, πιστεύω ότι θα μπορούμε να έχουμε, να βγαίνουν τα κουκιά, να το πω έτσι με το τρίτο κόμμα για να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση σταθερότητας και μακράς πνοής.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αριθμητικά το έχετε δει τι σημαίνει αυτό;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αριθμητικά σημαίνει ότι θα είναι μια κυβέρνηση…

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Γύρω στο 46%. Δηλαδή πρέπει να πάρει 35% ο ΣΥΡΙΖΑ και περίπου 12% ο Ανδρουλάκης.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι μια κυβέρνηση η οποία με 46% θα έχει 151-152 βουλευτές.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δεν είναι απλό. Το 46%.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τίποτα δεν είναι απλό.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αυτό είναι και δύσκολο.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αλλά ο ελληνικός λαός είναι αυτός που θα κρίνει τι είναι απλό και τι είναι σύνθετο.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Άλλο αυτό. Προφανώς και θα κρίνει, αλλά 46% είναι πολύ μεγάλο ποσοστό.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αθροιστικά λέμε

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Εάν δεν μετέχετε όμως στο 46%, εάν δεν είστε πρώτο κόμμα, τι θα κάνετε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εάν δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, το έχω δηλώσει πάρα πολλές φορές, θα έχει τον πρώτο λόγο αυτός που θα είναι πρώτο κόμμα. Και επειδή τα πράγματα είναι απλά, ή ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει τον πρώτο λόγο να σχηματίσει κυβέρνηση. Εγώ δεν έχω πειστεί ότι θα πάει αμέσως σε δεύτερες εκλογές.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Γιατί επιμένετε ότι θα κάνει ανταρσίες; Γιατί είπε ότι εγώ δεν θέλω στήριξη…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Διότι ο ίδιος είπε ότι θα αξιοποιήσει την ερευνητική εντολή. Θα την πάρει.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Είπε θα την πάρει. Όχι θα την αξιοποιήσει.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα την πάρει να την κάνει τι; Να την πάει βόλτα; Κάτι θα την κάνει.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Το σύνταγμα λέει πρέπει να την πάρω. Μπορεί να την πάρει και να την επιστρέψει στην πραγματικότητα.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Εσείς τι θα κάνετε στη θέση του;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα σας απαντήσω κ. Τζίμα στο ερώτημά σας. Θεωρώ ότι αν για λίγο είναι μπροστά ο κ. Μητσοτάκης, δεν θα διακινδυνεύσει μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Δεν θα διακινδυνεύσει, διότι έχει κόψει τις γέφυρες με όλους τους χώρους ο κ. Μητσοτάκης.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Άρα;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έχει εξαντλήσει όλες του τις δεξαμενές. Στη δεύτερη, επαναληπτική εκλογή, εάν υπάρξει επαναληπτική εκλογή, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανές ότι θα έχει πάρα πολλές δεξαμενές να αντλήσει ψηφοφόρους, να το πω έτσι απλά. Ο κ. Μητσοτάκης από πού; Από πού; Από το ΚΙΝΑΛ, που έχει βγει δεκάδες φορές προεκλογικά και έχει πει εγώ δεν συνεργάζομαι με τον κ. Ανδρουλάκη, και ο κ. Ανδρουλάκης και το ΚΙΝΑΛ είναι «τσόντα» του ΣΥΡΙΖΑ; Κάπως έτσι το λέει. Από τα κόμματα της «Δεξιάς πολυκατοικίας» που, εν πάση περιπτώσει, είχαμε όλα όσα είχαμε με τον Άρειο Πάγο και τα μισά έμειναν απ’ έξω;

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Άρα, στο δια ταύτα τι λέτε ότι θα κάνει;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θεωρώ ότι θα επιχειρήσει να βρει τη δυνατότητα να φτιάξει κυβέρνηση με τον κ. Βελόπουλο, που έχει ιδεολογική συγγένεια.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Με το κόμμα ολόκληρο, συγκροτημένο λέτε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Προφανώς. Κι αν δεν βγαίνουν τα κουκιά, εγώ τουλάχιστον έτσι άκουσα την πρόταση του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, ενός κόμματος αλλά πολλών χρωμάτων, ενδεχομένως να ζητήσει και βουλευτές σε άλλα κόμματα, το οποίο κατά την άποψή μου δεν είναι ηθικό. Για να μην πω καμιά βαρύτερη έκφραση.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Εγώ θέλω να μου εξηγήσετε το εξής: Για ποιο λόγο ο Μητσοτάκης να πάει να κάνει κυβέρνηση με 122 βουλευτές που θα έχει πάρει από την απλή αναλογική αυτή την Κυριακή και να μην πάει στις δεύτερες εκλογές για να μην πάρει 149 Βουλευτές, που θα έχει και το μπόνους; Βλάκας είναι; Δηλαδή θα πάει με τους λιγότερους βουλευτές;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έχει μια λογική αυτό που λέτε, αλλά υπάρχει και για τον ίδιο ο κίνδυνος, γιατί για μας δεν είναι κίνδυνος, είναι ελπίδα, της ανατροπής του αποτελέσματος.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Θέλω να αλλάξουμε θέμα και θα πάμε στις υποκλοπές, κ. Πρόεδρε.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Πριν τις υποκλοπές, έχει μείνει ένα κενό. Είπατε ότι εάν δεν είστε πρώτο κόμμα, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την ευθύνη του να κάνει κυβέρνηση. Πολύ ωραία, θα πάρετε κι εσείς εντολή, όμως.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής και καθαρός. Ο πρώτος, το έχω πει πάρα πολλές φορές στις προεκλογικές μου ομιλίες, έχουμε απλή αναλογική αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει και απλή λογική. Ο πρώτος έχει τον πρώτο λόγο να σχηματίσει κυβέρνηση.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Σωστά.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και να το πω και πιο καθαρά; Έχει, αν θέλετε, και την ηθική νομιμοποίηση να προχωρήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Όμως, είστε δεύτερος και θα πάρετε κι εσείς εντολή, δεν θα την πετάξετε.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Το είπαμε αυτό.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Τι θα κάνετε με τη δεύτερο εντολή εσείς;

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Μα το είπαμε, ήταν η ερώτηση πριν, αν θα πάρει τηλέφωνο τον κ. Ανδρουλάκη.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Στο πρώτο ήταν σε άλλη εκδοχή. Πάμε τώρα στη δεύτερη εντολή. Τι θα κάνετε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Προφανώς, αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει να κερδίσει, δεν θα υπάρχουν οι όροι οι αριθμητικοί για να σχηματιστεί κυβέρνηση. Προφανώς και θα αξιοποιήσω τη δυνατότητα που μου δίνει το Σύνταγμα για να κουβεντιάσω με όλους τους αρχηγούς που θεωρώ ότι είμαστε πιο κοντά, αλλά νομίζω ότι θα πάμε σε δεύτερες κάλπες, αυτό θα γίνει.

Νομίζω, πρέπει να είναι πολύ καθαρό στον ελληνικό λαό, δεν κρύβω κάποιο λαγό κάτω απ’ το μανίκι μου ούτε κάποιο τρικ. Αν έρθει πρώτος ο Μητσοτάκης, θα έχουμε άλλα τέσσερα χρόνια Μητσοτάκη, πιθανότατα. Εκτός και πάμε σ’ επαναληπτικές εκλογές όπου γίνει ανατροπή, ή θα φτιάξει κυβέρνηση ο Μητσοτάκης, το επαναλαμβάνω, είναι πολύ πιθανό. Αν έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, εκεί είναι η δική μου η δέσμευση ότι θα έχουμε κυβέρνηση χωρίς να πάμε σε δεύτερες εκλογές. Θα κάνω το παν για να έχουμε κυβέρνηση χωρίς να πάμε σε δεύτερες εκλογές.

Άρα, οι πολίτες που σήμερα μας παρακολουθούν, πρέπει να ξέρουν ότι δεν ψηφίζουμε τόσο χαλαρά όσο νομίζουμε επειδή έχουμε απλή αναλογική. Όποιος έρθει πρώτος, θα έχει τον πρώτο λόγο να φτιάξει κυβέρνηση.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Και θα φτιάξετε κυβέρνηση κανονική, ούτε ειδικού σκοπού…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω το έχω ξεκαθαρίσει. Μάλιστα και στη χθεσινή μου τοποθέτηση το είπα με σαφήνεια. Δηλαδή τι είπα: Ότι όλοι οι «ειδικοί σκοποί», -διότι αυτή η ερώτηση αφορούσε το θέμα της κάθαρσης, κι εγώ με πολλή σαφήνεια έχω πει και έχω απευθυνθεί και στον κ. Ανδρουλάκη, ότι αν θέλει κάθαρση, πρέπει να ξεκαθαρίσει, κάθαρση με Μητσοτάκη δεν θα υπάρξει στο θέμα των υποκλοπών. Άρα λοιπόν, αν θέλεις κάθαρση δεν μπορείς να κρατάς ίσες αποστάσεις ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Νέα Δημοκρατία. Και είπα, ο ειδικός σκοπός της κάθαρσης μπορεί κάλλιστα να ενταχθεί μέσα στο γενικό σκοπό μιας κυβέρνησης σταθερότητας και μακράς πνοής.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μιας γενικής κυβέρνησης.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Χτες στη διακαναλική είπατε ότι αν εξασφαλίσετε μια πλειοψηφία, θα προσπαθήσετε να κάνετε μια Προανακριτική αυτή τη φορά για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βεβαίως.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Η Προανακριτική, το ξέρετε καλύτερα από μένα, θέλει συγκεκριμένα πράγματα. Θέλει πρότασή επί προσώπων και επί αδικημάτων. Η ερώτηση λοιπόν είναι ευθεία: Αν στο επίκεντρο αυτής της προανακριτικής θα βάλετε τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, για ποια προς διερεύνηση αδικήματα…

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ή ποιον άλλον θα βάλει, μπορεί να θέλει να βάλει και 5-6 ακόμα, δεν είναι πρόβλημα, αλλά κάποιον να βάλετε.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Θέλω να ολοκληρώσω την ερώτησή μου. Και αν θα ανοίξετε τον δρόμο για ένα Ειδικό Δικαστήριο για τον κ. Μητσοτάκη.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πριν πάμε στο Ειδικό Δικαστήριο, γιατί αυτά είναι κάποια βήματα πιο μετά, αυτό το οποίο πρέπει να δούμε είναι ότι δεν μπορεί αυτή η υπόθεση, η υπόθεση των υποκλοπών -έχουν περάσει εννιά μήνες από τότε που ξεκίνησε- να συγκαλυφθεί και μάλιστα όταν έχουμε την ομολογία του ίδιου του πρωθυπουργού ότι δεν υπήρξε κανένας εθνικός λόγος για τις παρακολουθήσεις.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Για τον Ανδρουλάκη.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν το ξέρω, να μας πει και για τους υπόλοιπους. Για τους υπόλοιπους τι υπήρξε; Υπήρξε εθνικός λόγος για την παρακολούθηση των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων; Το γνωρίζετε αυτό;

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Αυτό ήταν παραδοχή παράνομης ενέργειας, κ. Πρόεδρε;

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Εγώ διορθώνω τη δήλωση του Μητσοτάκη, είπε ότι δεν υπήρχε λόγος ασφάλειας…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σας ρωτώ, υπήρξε εθνικός λόγος για την παρακολούθηση των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων;

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Απλώς είπατε «ειπώθηκε».

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ακούστε, επειδή σε οποιαδήποτε ευνομούμενη δυτική πολιτεία, ευνομούμενο κράτος δικαίου που υπάρχουν κανόνες, αυτό το οποίο συνέβη δεν είναι απλά ένα σκάνδαλο πολιτικό. Είναι παρανομία και είναι αδίκημα κακουργηματικό το να παρακολουθούνται πολιτικοί αρχηγοί, αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων, βουλευτές, ευρωβουλευτές, επιχειρηματικός κόσμος, δημοσιογράφοι. Άρα αυτό, κατά την άποψή μου, σε καμία σοβαρή πολιτεία δεν μπορεί να κλείσει έτσι. Διότι αν κλείσει έτσι -και αυτό μας ζητά ο κ. Μητσοτάκης, «ψηφίστε με, να τελειώσει το θέμα αυτό, να βαπτιστώ στην κολυμπήθρα του Σιλωάμ.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Θα τον βάλετε στο επίκεντρο αυτής της Προανακριτικής, κ. Τσίπρα;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα σας απαντήσω. Κατ’ αρχάς, ευελπιστώ, μέχρι να φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο, να έχει κάνει κάποια βήματα και η Δικαιοσύνη, που δεν έχει καλέσει ούτε έναν ύποπτο μέχρι τη στιγμή που μιλάμε. Κανέναν. Και να υπάρχει μια δικογραφία.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Θεωρείτε ότι συγκαλύπτει πράγματα ο κ. Ντογιάκος;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια επιχείρηση συγκάλυψης, το λέω και ανοιχτά.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Από τον κ. Ντογιάκο;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο κ. Ντογιάκος έχει την ευθύνη, γιατί επιμελείται των ερευνών, κυρίως όμως έχει την ευθύνη που προσπάθησε να εμποδίσει έναν έντιμο πρώην δικαστή, τον κ. Ράμμο, επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής, της αρμόδιας κατά το Σύνταγμα, για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών, να βρει τα πειστήρια του εγκλήματος στους παρόχους τους τηλεπικοινωνιακούς, με μια γνωμοδότηση.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Να πω όμως κάτι: Ο κ. Ράμμος εννιά μήνες τώρα, αφού είναι έντιμος όπως λέτε…

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Δεν θέλω να πάμε εκεί, δεν μου έχετε απαντήσει για τον κ. Μητσοτάκη.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ας απαντήσει μετά.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Αλήθεια;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μην τσακωθείτε τώρα.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Όχι, απλώς έχουν μια σειρά τα ερωτήματα.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ποτέ δεν τσακωνόμαστε. Η δική της σειρά είναι δική μου σειρά. Ο κ. Ράμμος, ο οποίος είναι ένας έντιμος δικαστής, όπως είπατε, και τον υπολείπομαι όσο τον υπολείπεσθε κι εσείς, απ’ ό,τι έχω καταλάβει, να υπενθυμίσω ότι εννιά μήνες τώρα δεν έχει επιβάλλει καμία κύρωση για την υπόθεση αυτή, κανένα πρόστιμο, καμία διοικητική διαδικασία, όπως έχει την απόλυτη ευχέρεια.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό είναι άλλο θέμα.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μήπως σημαίνει ότι δεν έχει βρει και τίποτα;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αλήθεια τώρα; Δεν έχει βρει τίποτα; Αυτό είναι νέο αφήγημα;

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δεν ξέρω, έχει βρει κάτι; Δηλαδή εάν εσείς ήσασταν επικεφαλής Ανεξάρτητης Αρχής και είχατε την απόλυτη ευχέρεια…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δηλαδή δεν παρακολουθείται ο κ. Ανδρουλάκης; Τώρα είναι νέο αφήγημα αυτό;

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Νομίμως ή παρανόμως;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έγινε η συγκάλυψη πριν έρθουν οι κάλπες;

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Όχι. Θέλω να μου πείτε τι θα κάνατε εσείς στη θέση του κ. Ράμμου.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δε θα πω εγώ στον κ. Ράμμο τι θα κάνει. Εγώ αυτό το οποίο θέλω να σας πω είναι ότι ο κ. Ράμμος, με απόλυτη ευθύνη, συνταγματική ευθύνη, έδωσε τα στοιχεία σε όλους τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής. Δεν ξέρω τι έδωσε στους άλλους, σ’ εμένα έδωσε τα στοιχεία ότι βρέθηκαν στους τηλεποικοινωνιακούς παρόχους, ενδείξεις σαφέστατες, αποδείξεις, παρακολούθησης από την ΕΥΠ. Που σημαίνει ότι η αρμόδια Εισαγγελέας της ΕΥΠ έβαλε την υπογραφούλα της να παρακολουθούνται υπουργοί, ο κ. Χατζηδάκης, να παρακολουθείται ο κ. Ανδρουλάκης, να παρακολουθείται ο κ. Κύρτσος, να παρακολουθούνται οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτά λοιπόν είναι facts αυτή τη στιγμή, είναι δεδομένα. Και υπάρχει κι ένα άλλο δεδομένο, που είναι η PEGΑ, η αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία έφτιαξε ένα πόρισμα μετά από έρευνα, το οποίο υιοθετήθηκε…

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Τι θα κάνετε με την Προανακριτική αυτή; Δεν μου απαντήσατε ποτέ, κ. Πρόεδρε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να ολοκληρώσω και θα απαντήσω αμέσως, δεν θα φύγω από δω αν δεν σας απαντήσω σ’ αυτό. Η οποία λέει ότι το Predator ήταν ένα πράγμα με την ΕΥΠ. Εγώ λοιπόν, κ. Τζίμα, μέχρι τότε να δούμε τι θα κάνει η Δικαιοσύνη, αλλά ακόμα κι αν δεν έχει κάνει βήμα η Δικαιοσύνη, νομίζω ότι είναι σαφές και ότι πρέπει να λάβουμε την πολιτική ευθύνη μια προοδευτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία να συγκροτήσει Προανακριτική, με τους βασικούς υπεύθυνους του σκανδάλου αυτού, που είναι ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί που διαχειρίστηκαν την υπόθεση αυτή.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ποιοι;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μια σειρά από υπουργοί. Σε πρώτη φάση είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης, είναι ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, που έβαλαν την υπογραφή τους προκειμένου να μην έχει τη δυνατότητα η αρμόδια Επιτροπή, η ΑΔΑΕ, να προσφύγει κάποιος για να μάθει αν παρακολουθείτο ή όχι. Γιατί αυτό ξεκίνησε από τον κ. Κουκάκη. Ενδεχομένως μπορεί να προκύψουν ευθύνες και από τη διαχείριση που έκαναν σε σχέση με την ΕΥΠ εκείνη την περίοδο και άλλοι υπουργοί μέσα στο Μαξίμου. Αυτό όμως είναι ένα θέμα που δεν αφορά το σήμερα, είναι ένα θέμα το οποίο θα φτάσει την ώρα εκείνη.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Για να κάνει, πρέπει να έχετε στόχους.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αφήστε τι θα έχουμε.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Στην Προανακριτική δεν πάω γενικά όποιον θέλω, κυνηγάω τον Μητσοτάκη, κυνηγάω τον Πικραμένο…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο στόχος, κ. Πρετεντέρη, είναι αυτό το μεγάλο σκάνδαλο, που θεωρώ είναι από τα μεγαλύτερα που έχουμε ζήσει από τη Μεταπολίτευση και μετά, να μη συγκαλυφθεί. Διότι τούτη την ώρα που μιλάμε -ό,τι έγινε, έγινε σε σχέση με το παρελθόν-, τούτη την ώρα που μιλάμε, υπάρχουν χιλιάδες gigabytes, που είναι τα αποτελέσματα των παρακολουθήσεων αυτών. Πού βρίσκονται, κ. Πρετεντέρη; Γνωρίζετε;

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Νομίζω εκεί που είναι των προηγούμενων παρακολουθήσεων. Πού να ξέρω εγώ πού βρίσκονται;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μισό λεπτάκι, οι παρακολουθήσεις στον τόπο μας, επειδή έχω διατελέσει πρωθυπουργός και ξέρω, γίνονται με διαδικασίες. Ο εισαγγελέας υπογράφει και εξηγεί, υπάρχει εθνικός λόγος και είχε μέχρι πρότινος, μέχρι να υπάρξει αυτή η νομοθεσία, τη δυνατότητα ο Πρετεντέρης που τον παρακολουθούσε γιατί ήταν ύποπτος, να ζητήσει και να μάθει αν παρακολουθήθηκε και να πει τι έγιναν τα αποτελέσματα.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Πιστεύετε ότι επί τη βάσει αυτού του υλικού, του κρίσιμου υλικού στο οποίο αναφέρεστε, υπάρχει αυτή τη στιγμή…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Υπάρχει αυτή τη στιγμή η δυνατότητα κάποιοι να εκβιάζουν το μισό πολιτικό σύστημα και το μισό επιχειρηματικό σύστημα, πόσο πιο απλά να σας το πω;

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Κύριε Πρόεδρε, υπάρχει ενεργός αυτή τη στιγμή εκβιασμός επί τη βάση αυτού του υλικού, πολιτικού προσώπου, θεωρείτε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό, κ. Τζίμα, αν υπάρχει ενεργός εκβιασμός, δεν μπορώ να το ξέρω. Και επειδή φαντάζομαι ότι η ερώτησή σας δεν είναι αθώα και αφορά έναν από τους βασικούς πρωταγωνιστές, τον κ. Ανδρουλάκη, αυτός ήταν ο βασικός πρωταγωνιστής, όχι όμως ο μόνος. Εγώ θέλω να είμαι απόλυτα σαφής. Ο ίδιος είπε, Αύγουστος 2022, «ο κ. Μητσοτάκης με παρακολουθούσε με στόχο να με εκβιάζει και να με έχει σε ομηρία». Επειδή η ελληνική γλώσσα είναι πλούσια, όμως, είπε «με στόχο». Δεν θεωρώ ότι πέτυχε τον στόχο του, διότι ο ίδιος ο Ανδρουλάκης δεν κάθισε σ’ αυγά του, να το πω έτσι, το κατήγγειλε, βγήκε στο Ευρωκοινοβούλιο, βγήκε παντού, άρα δεν δείχνει ότι είναι ένας άνθρωπος ο οποίος εκβιάστηκε. Αλλά ο στόχος ήταν αυτός. Δεν ήταν όμως μόνο ο Ανδρουλάκης που παρακολουθήθηκε. Δεκάδες υπουργοί, ήταν ο μισός επιχειρηματικός κόσμος, οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων, οι επικεφαλής των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Κάναμε εξοπλισμούς 14 δισεκατομμύρια ευρώ. Γιατί παρακολουθούνταν αυτοί οι άνθρωποι;

Εγώ λοιπόν δεν μπορώ να ξέρω αν υπάρχει ή δεν υπάρχει ενεργός εκβιασμός σήμερα. Αυτό όμως που μπορώ να ξέρω είναι ότι καμία σοβαρή ευρωπαϊκή Δημοκρατία, ένα τέτοιο σκάνδαλο θα το άφηνε χωρίς να διαλευκανθεί, χωρίς φως, χωρίς αλήθεια και χωρίς λογοδοσία.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Τέμπη, κ. Πρόεδρε. Εδώ, σ’ εμάς, στο MEGA, είχατε πει ότι «αναγνωρίζω ότι έχω κι εγώ μερίδιο ευθύνης γι’ αυτό που συνέβη». Κατεβαίνετε υποψήφιος στις Σέρρες. Ουσιαστικά, τι λέτε στους πολίτες; Τους λέτε «είμαι κι εγώ ένοχος, αλλά ψηφίστε με γιατί είμαι λίγο λιγότερο ένοχος»;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τώρα, αλήθεια, κ. Τζίμα, αυτό με ρωτάτε;

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Ναι.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να σας πω: Τα Τέμπη και ο τρόπος που τα χειρίστηκε η κυβέρνηση αποδεικνύει μια πολύ μεγάλη υποκρισία. Και ξέρετε γιατί; Διότι εγώ δεν θα μείνω μονάχα στις ευθύνες του παρελθόντος, τα είπαμε αναλυτικά, είχα την τιμή να είστε εσείς οι δυο δημοσιογράφοι που κάναμε την πρώτη συνέντευξη μετά από το δυστύχημα.

Δεν θα μείνω στο τι έγινε, αλλά θα πάω στο τι έγινε μετά, στον τρόπο που χειρίστηκαν τα Τέμπη. Γιατί θεωρώ ότι είναι εξίσου εγκληματικός ο τρόπος που το χειρίστηκαν μετά. Και θα σταθώ σε δυο σημεία. Θα σταθώ, πρώτον, στα ψέματα που έλεγαν για την τηλεδιοίκηση, ότι δήθεν υπήρχε και πήγαιναν σε μια απαρχαιωμένη κονσόλα να κάνουν παραστάσεις, ενώ η έρημη η τηλεδιοίκηση κάηκε τον Ιούλιο του ’19 -έχουμε έγγραφα πλέον του ΟΣΕ που το αποδεικνύουν- και δεν αποκαταστάθηκε ποτέ.

Θα σταθώ επίσης στο θέμα του σταθμάρχη που αποδεικνύεται όχι από μένα που μπορεί να λέω κουβέντες του αέρα, αλλά από τους ανακριτές που άσκησαν ποινική δίωξη στους υπευθύνους που έκαναν τη μετάταξη, ότι ήταν παράνομος ο διορισμός. Γι’ αυτό άσκησαν ποινική δίωξη, διότι δεν τηρούσε τα ηλικιακά κριτήρια. Και ήρθε εκ των υστέρων ο Καραμανλής και το νομιμοποίησε με μια Υπουργική Απόφαση.

Και κυρίως θα σταθώ, το είπα και στην αρχή του δελτίου σας, σ’ αυτή την υποκρισία και τη συμπεριφορά του ίδιου του κ. Μητσοτάκη που έβαλε τον Καραμανλή να ξεπλυθεί με την ψήφο στις Σέρρες. Αλλά δεν μπορεί να λες ότι «είναι μια φθορά, την οποία την αντικαταστήσαμε, την ξεπεράσαμε». Δεν είναι φθορά, δεν είναι όλα πολιτικό κόστος σ’ αυτή τη ζωή. Δεν είναι κόστος και ζημιές πολιτικές. Έχεις 57 ανθρώπους, δεν μπορείς να μην καταλαβαίνεις τι σημαίνει αυτό το πράγμα.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δεν σημαίνει ότι δεν καταλαβαίνει, σημαίνει ότι το χειρίζεται μ’ έναν ορισμένο τρόπο, δεν είναι κτήνος. Πάλι τον υποτιμάτε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μη βάζετε κουβέντες που δεν είπα.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Ήθος.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Προς θεού, αλλά τον υποτιμάτε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ας τον υποτιμώ, σημασία έχει να μην αισθάνεται ο μέσος πολίτης τόσο βαθύτατα υποτιμημένος. Οι πολιτικοί αρχηγοί ας υποτιμούνται μεταξύ τους. Αυτό το οποίο θέλω να πω είναι ότι εδώ έχουμε βαθύτατη υποκρισία, ψέματα κι έναν χειρισμό ο οποίος προσβάλλει, πιστεύω, όχι μόνο τις 57 οικογένειες που έχασαν τους ανθρώπους τους. Προσβάλλει τον μέσο πολίτη και κυρίως τους νέους ανθρώπους που αισθάνθηκαν ότι το κράτος δεν τους καταλαβαίνει, είναι απέναντι, είναι εχθρός.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, είναι δυνατό να θεωρείτε ξέπλυμα του Καραμανλή που κατεβαίνει στις εκλογές, όταν κατεβάζετε τον Παππά, ο οποίος έχει καταδικαστεί από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, 13-0, δηλαδή ούτε καλημέρα δεν βρήκαν να του πουν, ο οποίος τον καταδικάσανε και κυκλοφορεί ελεύθερος με αναστολή;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κάνετε αυτή τη σύγκριση;

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Τι εννοείτε; Ως προς τι;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μπορεί να μην τον συμπαθείτε και πολύ τον Παππά, αλλά κάνετε αυτή τη σύγκριση;

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ως προς τι;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εδώ έχουμε 57 ανθρώπινες ζωές. Το άλλο έχουμε μια παράβαση καθήκοντος που πέρασαν 20 υπουργοί πριν απ’ αυτόν και δεν πήγε κανένας για παράβαση καθήκοντος, παρότι ήταν ο μόνος που εφήρμοσε τον νόμο. Ο μόνος που έβαλε λεφτά στο δημόσιο ταμείο ήταν αυτός. Πήγε για παράβαση καθήκοντος. Σεβαστή η απόφαση της Δικαιοσύνης, αλλά τώρα, να τον ξεπλύνεις από τι, δηλαδή; Από το κακούργημα να βάλει λεφτά στο δημόσιο ταμείο; Εδώ έχουμε ένα έγκλημα!

Δεν ήθελα να μονοπωλήσουμε τα Τέμπη, αλλά μιας και με ρωτάτε, το να είσαι μια εβδομάδα πριν στη Βουλή και να σου λένε οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ότι υπάρχει θέμα ασφάλειας και να τους λες «ντροπή που το βάζετε το θέμα αυτό», το να έχεις τρία εξώδικα από τους εργαζόμενους –εδώ έχουμε ένα προαναγγελθέν έγκλημα. Την εποχή δηλαδή που ο κ. Μητσοτάκης είχε στο γραφείο του τη δυνατότητα με το Predator να παρακολουθεί το μισό πολιτικό σύστημα, δεν είχαμε τη δυνατότητα να ξέρουμε ότι δυο τρένα επί 12 λεπτά, στην ίδια γραμμή, πήγαιναν σε αντίθετη κατεύθυνση! Εδώ λοιπόν δεν έχουμε ούτε φυσικό φαινόμενο, ούτε παράβαση καθήκοντος.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Πριν σας αφήσουμε, θέλω να πάω λίγο στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Ευτυχώς, θα πω εγώ, στις κάλπες που έρχονται, δεν θα δούμε το κόμμα του καταδικασμένου νεοναζί Κασιδιάρη. Αυτή ήταν μια πολύ καλή στιγμή του ελληνικού δημοκρατικού τόξου, από την οποία όμως ήσασταν απόντες. Δεν ψηφίσατε την τροπολογία με τα προβλήματα που είχε, με τον χρόνο στον οποίο κατατέθηκε, με ό,τι ζήτημα είχε τέλος πάντων και κριτική ασκήθηκε μπόλικη, δεν ήσασταν εκεί και δεν καταθέσατε και υπόμνημα. Και θέλω να σας ρωτήσω λοιπόν, αν θέλετε τις ψήφους των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής. Μπορεί κάποιοι να μας παρακολουθούν. Τι τους λέτε, «ψηφίστε με», «μη με ψηφίζετε»;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πρώτα απ’ όλα δεν ήμασταν απόντες. Διότι όλο αυτό απεδείχθη ότι δεν έγινε για τον κ. Κασιδιάρη, έγινε για τη Δεξιά πολυκατοικία. Διότι ο κ. Κασιδιάρης θα μπορούσε πάρα πολύ απλά να μην κατέλθει στις εκλογές, με την τροπολογία που εμείς υποστηρίξαμε. Τι λέγαμε εμείς; Στον υπάρχοντα νόμο να μπει μια προσθήκη, η οποία θα λέει ότι όσοι είναι οριστικά καταδικασμένοι, όσα κόμματα έχουν στους Συνδυασμούς τους οριστικά καταδικασμένους για το 187Α, δηλαδή εγκληματική οργάνωση, δεν θα μπορούν να κατέβουν στις εκλογές. Τελεία, παράγραφος.

Αντί γι’ αυτό, υπήρξε, όλως περιέργως, για πρώτη φορά στην ιστορία η δυνατότητα ένα τμήμα του Αρείου Πάγου, κάποιοι δικαστές, να αποφανθούν αν το κόμμα του Πρετεντέρη είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα ή το κόμμα της Τζίμα δεν είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα. Αυτό δεν το καταλάβαμε όταν έγινε, και δεν το ψηφίσαμε για λόγους αρχής, αν θέλετε. Διότι μπορεί αύριο να έρθει μια άλλη σύνθεση και να πει όχι για τον Κασιδιάρη, για το ΚΚΕ ότι δεν είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα. Μετά, καταλάβαμε γιατί έγινε. Και καταλάβαμε από τις καταγγελίες Τζανερίκου, που ήταν επικεφαλής του Τμήματος αυτού. Καταλάβαμε από τις καταγγελίες που έλεγε ότι εξωδίκως ο κ. Γεραπετρίτης τον φώναξε σ’ ένα καφέ έξω από το Μαξίμου, προκειμένου να του ζητήσει να διευθετήσει τα ζητήματα και θα του έδινε θέση σε Ανεξάρτητη Αρχή, πράγματα πρωτοφανή. Χειραγώγηση της Δικαιοσύνης μ’ έναν τόσο φθηνό τρόπο…

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δεν είναι χειραγώγηση, είναι εφαρμογή του νόμου.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ποιο; Το να λες στον επικεφαλής «κάνε αυτό που θέλω»;

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Όχι, του είπε να εφαρμόσει τον νόμο, αν κατάλαβα καλά. Αυτό του είπε. Αν δεν θέλει να τον εφαρμόσει, είναι δικό του θέμα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σας θυμίζω ότι την εποχή που ήμουν εγώ πρωθυπουργός, και ορθώς, γιατί έτσι πρέπει να είναι η δημοσιογραφία, μου είχατε ασκήσει, όχι σ’ εμένα προσωπικά, στην κυβέρνηση, οξύτατη κριτική διότι όχι εξωδίκως σε κάποιο καφέ αλλά επισήμως, είχε πάει ο κ. Τζανακόπουλος, που ήταν τότε υπουργός Επικρατείας, να ρωτήσει την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τι ακριβώς συμβαίνει εδώ, τι έχουμε. Και ασκήσατε κριτική. Και καλά κάνατε, γιατί αυτή είναι η Δημοκρατία. Και τώρα έχουμε τον υπουργό Επικρατείας να παίρνει τον δικαστή σε καφετέριες και να καταγγέλλει ο δικαστής ότι «μου πρότειναν και ανταλλάγματα» και να μου λέτε ότι του πρότεινε να εφαρμόσει τον νόμο; Γιατί ανταλλάγματα για την εφαρμογή του νόμου; Για ποιο λόγο ανταλλάγματα;

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αν έγινε αυτό, είναι απαράδεκτη μεθόδευση, μέθοδος, να το πω.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κι εγώ, ΑΝ είπα. Διότι έχουμε πέσει από τα σύννεφα τόσες φορές. Σας λέω λοιπόν πάρα πολύ καθαρά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά συνολικά -γιατί δεν ήταν μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ που είχε αυτή τη στάση, δεν ήταν απούσα ή Αριστερά και τα κόμματα της Αριστεράς. Η μάχη με τον φασισμό είναι μια καθημερινή μάχη. Και στόχος δικός μας είναι αυτούς τους ανθρώπους που θα ψήφιζαν τη Χρυσή Αυγή, να τους πάρουμε, να τους κερδίσουμε από τις γραμμές της Ακροδεξιάς και από τις γραμμές της αντιδημοκρατικής ιδεολογίας και στάσης και να τους εξηγήσουμε ότι δεν αντισυστημικό πράγμα να ψηφίζεις Χρυσή Αυγή. Δεν είναι καθόλου αντισυστημικοί αυτοί που συναγελάζονται με δικαστές ξαφνικά.

Ο κ. Κανελλόπουλος παραλίγο να είναι επικεφαλής τους, ήταν αρχιδικαστής και αυτός. Άρα λοιπόν, τους απλούς ανθρώπους, οι οποίοι επείσθησαν από τη Χρυσή Αυγή το προηγούμενο διάστημα και υιοθέτησαν κομμάτι της πρακτικής της και της ιδεολογίας της, δίνουμε έναν καθημερινό αγώνα να τους κερδίσουμε, δεν τους βάζουμε απέναντι. Βάζουμε απέναντι τους εγκληματίες, τους δολοφόνους, τις πρακτικές τους.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστούμε πάρα πολύ που ήσασταν μαζί μας.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ, πάντοτε είναι ενδιαφέρουσα, αν μη τι άλλο, η συζήτησή μας. Να είστε καλά.

Διαβάστε επίσης

Κυριάκος Μητσοτάκης: Απέναντι στην πρόταση της ΝΔ υπάρχει ο απόλυτος πολιτικός αχταρμάς

Δένδιας: Το συμφέρον της Τουρκίας είναι μια φιλική Ελλάδα αλλά πολλές φορές δεν το επιδιώκει