ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ψυχολογικό μασάζ στους βουλευτές του, οι οποίοι επί ημέρες παρακολουθούσαν τον πρωτοφανή δημόσιο καβγά μεταξύ Κοτζιά και Καμμένου, που ταρακούνησε συθέμελα την κυβέρνηση, επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η συνεδρίαση της οποίας έχει θέμα την αναθεώρηση του Συντάγματος.
⇒ Βάζει σε ψηφοφορία στην ΚΟ το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας
⇒ Θέτει θέμα διαχωρισμού κράτους – Εκκλησίας
Βάζοντας στην άκρη την κακή εικόνα των προηγούμενων ημερών, ο Αλ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του προσπαθώντας να ανορθώσει το κομματικό ηθικό, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνησή του έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και ότι η οικονομία ανακάμπτει. Αναφέρθηκε στο θέμα των συντάξεων λέγοντας ότι «οι δημοσιονομικές μας επιδόσεις είναι τέτοιες, που όχι μόνο καθιστούν το μέτρο της περικοπής των συντάξεων αχρείαστο, αλλά την ίδια στιγμή δίνουν τη δυνατότητα και για μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και κοινωνικής στήριξης».
Προανήγγειλε ότι τα μέτρα που εξήγγειλε στη ΔΕΘ θα ξεκινήσουν να νομοθετούνται εντός Νοεμβρίου «και εκεί, πλέον, θα κληθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις να πάρουν θέση». «Θα αναγκαστούν να ομολογήσουν και δημόσια, στο Κοινοβούλιο, αυτό που μέχρι σήμερα αρνούνται πεισματικά, δίνοντας μια ψευδή εικόνα στον ελληνικό λαό. Να ομολογήσουν ότι δηλαδή ο κύκλος των μνημονίων και της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει κλείσει και πλέον περνάμε σε μια νέα φάση λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης».
Ανοίγοντας το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης μίλησε για «ριζοσπαστικές και ρηξικέλευθες» αλλαγές, ώριμες και αναγκαίες τόσο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα, όσο και για την εμβάθυνση της λαϊκής κυριαρχίας και της δημοκρατίας. Σύμφωνα με τον Αλ.Τσίπρα στόχος είναι να δοθούν απαντήσεις στους κινδύνους «που επιφυλάσσει η ανεξέλεγκτη κυριαρχία των αγορών και του νεοφιλελευθερισμού για τις σύγχρονες κοινωνίες».
Για τις σχέσεις κράτους – Εκκλησίας
Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε το διαχωρισμό κράτους – Εκκλησίας λέγοντας: «Έχει έρθει, λοιπόν, ο καιρός ώστε να κατοχυρωθεί ρητά στο Σύνταγμα η θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους με ό,τι αυτό συνεπάγεται κανονιστικά και πρακτικά».
Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτή η ρητή κατοχύρωση «θα βρει σύμφωνη και την Εκκλησία που και εκείνη θέλει, καθώς λέει, ένα σαφές περίγραμμα των σχέσεων της με το Κράτος. Και αυτό θα είναι ένα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό και τη φιλελευθεροποίηση του Συντάγματος.
Επισήμανε πως πρόκειται για σημαντικό βήμα για τον αναγκαίο διαχωρισμό των ρόλων ανάμεσα στο Κράτος και την Εκκλησία, που δεν είναι ένα αποκλειστικά συνταγματικό θέμα, αλλά αφορά ένα δαιδαλώδες νομοθετικό και κανονιστικό πλέγμα, το οποίο δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη. «Αντίθετα, προϋποθέτει διάλογο με σεβασμό και ειλικρίνεια. Προϋποθέτει καλή θέληση και μακρόχρονη κοινή εργασία», συμπλήρωσε.
Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει την ηγεσία της Εκκλησίας είπε: «Εμείς προσερχόμαστε σε αυτόν τον διάλογο με ακριβώς αυτό το πνεύμα. Το ίδιο, εξάλλου, με έχει διαβεβαιώσει και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, με τον οποίο μας συνδέει αμοιβαία εκτίμηση και ο διάλογός μας έχει νομίζω εδώ και τρία χρόνια ωριμάσει αρκετά, ώστε να γνωρίζουμε πια τι είναι αναγκαίο και τι είναι αμοιβαία επωφελές, τόσο για την Εκκλησία όσο και για την Πολιτεία».
Οι προτάσεις
Σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός, προτείνεται η καθιέρωση, παγίως, αναλογικού εκλογικού συστήματος, καθιέρωση που θα προβλέπεται στο Σύνταγμα, αλλά και η καθιέρωση της εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας.
«Η εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας αποτελεί το θεσμό, σύμφωνα με τον οποίο πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να γίνει δεκτή από το Κοινοβούλιο, παρά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι υπερψηφίζεται ταυτόχρονα και άλλος πρωθυπουργός» τόνισε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Και τούτο, φυσικά, δεν δημιουργεί μόνο συνθήκες πολιτικής σταθερότητας, καθώς δυσκολεύει την πρόωρη λήξη της κοινοβουλευτικής περιόδου. Ταυτόχρονα, δημιουργεί τους όρους για τετραετείς πολιτικούς κύκλους πέρα και έξω από τακτικισμούς και σχεδιασμούς εξωθεσμικών πολιτικών κέντρων».
Σημείωσε ότι το μέτρο ισχυροποιεί την εκάστοτε κυβέρνηση και πρόσθεσε πως γι’ αυτόν τον λόγο δεν μπορεί να νοηθεί και να λειτουργήσει παρά μόνο σε συνδυασμό με την υποχρέωση για εφαρμογή ενός αναλογικού εκλογικού συστήματος, ενός εσωτερικού, δηλαδή, στον κοινοβουλευτισμό εξισορροπητικού μηχανισμού.
Για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε ότι στόχος είναι να μην οδηγείται σε διάλυση το Κοινοβούλιο σε περίπτωση αδυναμίας συγκέντρωσης αυξημένης πλειοψηφίας και πρόσθεσε ότι υπάρχουν δύο προτάσεις, και η ΚΟ θα αποφασίσει με ψηφοφορία: Η μία λύση είναι η διενέργεια μίας τελευταίας ψηφοφορίας που θα απαιτεί απλώς 151 βουλευτές, ενώ η δεύτερη προβλέπει την απευθείας εκλογή από τον λαό με αναμέτρηση μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων στην τελευταία άγονη ψηφοφορία της Βουλής.
Στο παραπάνω πλαίσιο εντάσσεται και η πρόταση για την υποχρέωση ο πρωθυπουργός να είναι απαραιτήτως βουλευτής.
Επίσης, οι Ανεξάρτητες Αρχές θα ιδρύονται μόνο με αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών.
«Επιμένουμε στην κατοχύρωση του δικαιώματος για διενέργεια δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία, είτε για κρίσιμο εθνικό θέμα είτε για ψηφισμένο νομοσχέδιο» ανέφερε ο πρωθυπουργός, και πρόσθεσε: «Γι’ αυτό θεσμοθετούμε, για πρώτη φορά, τη λεγόμενη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία».
Για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και το άρθρο 86 είπε ότι αποτελούν «τη θεσμική κατοχύρωση της ασυδοσίας και της ατιμωρησίας» και προανήγγειλε την τροποποίησή τους, «ώστε να καταργηθεί η σύντομη παραγραφή για τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων των υπουργών». «Με τον τρόπο αυτό θα εξισωθεί, επιτέλους, η ποινική μεταχείριση στο μέτρο που πρέπει, με την ποινική μεταχείριση όλων των πολιτών» συμπλήρωσε.
Για τη βουλευτική ασυλία είπε ότι θα τροποποιηθεί, ώστε να καλύπτει αποκλειστικά τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων των βουλευτών. «Και άρα», συμπλήρωσε, «να ζητείται από τη Βουλή να κρίνει αν χρειάζεται να δοθεί προστασία και όχι, να κρίνει αν χρειάζεται να αρθεί η δεδομένη και πάσης φύσεως προστασία».
Επίσης, πρότεινε να προβλεφθεί όριο βουλευτικών θητειών, «ώστε να μη δημιουργούνται όροι συναλλαγής με το εκλογικό Σώμα».
Για την συνταγματική προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων, προτείνει:
- την προστασία δημόσιων αγαθών, όπως το νερό και η ηλεκτρική ενέργεια, από την «επέλαση» της ιδιωτικής πρωτοβουλίας
- την προστασία της εργασίας και των εργαζομένων
- την αποκλειστική αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων να ορίζουν τον κατώτατο μισθό
- κρατικές εγγυήσεις για παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλους τους πολίτες.
Σχολιάζοντας, τέλος, τη χθεσινή αντίδραση της ΝΔ στην επιστολή που έστειλε ο ίδιος στους αρχηγούς κομμάτων, ζητώντας την συναίνεσή τους στην αναθεώρηση του Συντάγματος, ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για «αμήχανη στάση». «Μια παιδιάστικη αντίδραση: ‘Βάλτε και τα δικά μου μέσα, αλλιώς εγώ δε παίζω…’» σχολίασε. «Μια αντίδραση, που αντιστοιχεί σε τζογαδόρους και όχι σε σοβαρές και υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις, όταν μάλιστα διάβαζα διαρροές να μιλούν με χαρτοπαιχτικούς όρους του τύπου ρελάνς και άλλα παρόμοια» κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μαξίμου: Αλλαγή ατζέντας μέσω Συνταγματικής Αναθεώρησης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Λ. Βιλδιρίδη – ΤΕΠ: Παρακολούθηση των εφημεριών σε real time από τον Ιανουάριο του ‘25
- GrePort 2024 (Γιώργος Βαγγέλας και Θάνος Πάλλης): Οι 13 Οργανισμοί Λιμένων είχαν τζίρο 361 εκατ. ευρώ και κέρδη 192 εκατ. ευρώ
- Υπερταμείο: Η «μάχη» Δημητριάδη – Πολίτη και οι 4 ακόμη υποψήφιοι CEO
- Ηλεκτρικό ρεύμα: Ανταγωνισμός για τα σταθερά πελατολόγια- Γιατί το ακριβό πράσινο “πληρώνει” τα μπλε