• Πολιτική

    Τσίπρας σε Αλβανία: Αν δημεύσετε περιουσίες Ελλήνων, ξεχάστε την Ευρώπη

    Τσίπρας

    Αλέξης Τσίπρας


    Σκληρή επίθεση προς την κυβέρνηση Ράμα της Αλβανίας εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το Βουκουρέστι, με αφορμή τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι η Αλβανική κυβέρνηση αποφάσισε να δημεύσει την περιουσία των Ελλήνων στην Χειμάρρα καθώς προχώρησε στη δημοσίευση σχετικού ΦΕΚ.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός, με αφορμή την εξέλιξη αυτή, δεν δίστασε μάλιστα να απειλήσει την Αλβανία με διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

    Από την πλευρά της, η ελληνική πρεσβεία διαμηνύει πως δεν έχει λάβει ακόμα την επίσημη μετάφραση του κειμένου της απόφασης, ενώ η ομογένεια που βρίσκεται σε αναβρασμό κάνει λόγο για αρπαγή του συνόλου της περιουσίας τους ή κατ΄ελάχιστον των 2/3 αυτής.

    Η αυστηρή προειδοποίηση Τσίπρα

    Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων στην 7η Τετραμερή συνάντηση Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε πως «το τελευταίο διάστημα βλέπουμε (στην Αλβανία) κάποιες εξελίξεις που δεν μας ικανοποιούν. Σήμερα μαθαίνω ότι υπάρχει μια αρνητική εξέλιξη σε σχέση με την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία”. “Αν ισχύει αυτό θα είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη», ανέφερε.

    «Συνεπώς είναι μια υπόθεση που δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν μας δίνει την αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την κρίσιμη ευρωπαϊκή προοπτική αυτής της χώρας που αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί. Οι προϋποθέσεις να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση όμως αν επαληθευτούν αυτές οι πληροφορίες που έχουμε, νομίζω ότι δεν υπάρχουν», συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

    Στο ίδιο πνεύμα ο κ. Τσίπρας είπε πως ελπίζει να διαψευστεί «γιατί η βούληση όλων μας είναι το σύνολο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων να κάνει βήματα στην κατεύθυνση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων προκειμένου η ευρωπαϊκή προοπτική να γίνει μια πραγματικότητα». Υπογράμμισε όμως ότι «βλέπουμε καθεμιά χώρα ξεχωριστά, πρέπει να ενθαρρύνουμε τα θετικά βήματα και πρέπει να είμαστε απαιτητικοί απέναντι σε αυτές τις χώρες που δεν είναι ακόμα έτοιμες να κάνουν τα βήματα αυτά».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Όταν ο Τσίπρας παρακαλούσε την Εθνική Τράπεζα για ευνοϊκή ρύθμιση των δανείων του ΣΥΡΙΖΑ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠΑΣΟΚ: Περίεργη η εξαίρεση του ΣΥΡΙΖΑ από τις διώξεις για τα κομματικά δάνεια



    ΣΧΟΛΙΑ