• Top Stories

    Τσίπρας : Παρέδωσε χωρίς μάχη τις συντάξεις των 1.400 ευρώ


    Ποιες «κόκκινες γραμμές»; Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε απρόσμενα υποχωρητικός σε ό,τι αφορά τις μειώσεις συντάξεων στη συνέντευξή του στην εκπομπή «Στον Ενικό» του Star, προμηνύοντας… κακά μαντάτα για τους συνταξιούχους και δείχνοντας ότι οι πιέσεις του ΔΝΤ προς την ελληνική πλευρά μάλλον αποδίδουν καρπούς…

    Μάλιστα, ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για τις πιέσεις αυτές, τονίζοντας μάλιστα πως οι Ευρωπαίοι είναι στο πλευρό της Ελλάδας στην κόντρα αυτή, όμως άφησε… ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να δεχθεί η κυβέρνηση μειώσεις κύριων συντάξεων, τονίζοντας πως «στόχος μας είναι να μην μειωθούν συντάξεις 1.400 ευρώ» – πάνω από αυτό το όριο, όμως, κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα γίνει…

    «Έγνοια της κυβέρνησης είναι να προστατεύσουμε τη μεγάλη πλειοψηφία από 600 έως 1.200 ευρώ», σημείωσε εξάλλου, σημειώνοντας παράλληλα πως δεν αποκλείεται να τεθεί και πλαφόν στο ύψος των συντάξεων, το οποίο όμως κατά τον ίδιο θα έχει «συμβολική» αξία.

    Πάντως, επιχείρησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες ότι η διαπραγμάτευση με τους δανειστές θα είναι… μαραθώνια όπως οι διαπραγματεύσεις του 2015 που μας οδήγησαν στα capital controls, υποστηρίζοντας πως τότε είχε εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης και το πήγε «μέχρι τέλους», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Κατηγορηματικός ήταν επίσης ο πρωθυπουργός σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο κουρέματος καταθέσεων, το οποίο απέρριψε, ενώ για το πότε θα αρθούν τα capital controls, συνέδεσε την άρση τους με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

    Ο Αλέξης Τσίπρας, σε άλλο σημείο της συνέντευξης, επιβεβαίωσε πως μπορεί να επιβληθεί φορολογικός συντελεστής ύψους ακόμα και 50%, ο οποίος όμως θα αφορά στα υψηλά εισοδήματα, άνω των 65.000 ευρώ.

    Αίσθηση προκάλεσε ακόμα η «έκρηξη» του πρωθυπουργού κατά του πρώην στενού του συνεργάτη Γιάνη Βαρουφάκη, με αφορμή τον ισχυρισμό του σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι στην πραγματικότητα το Μαξίμου ήθελε στο δημοψήφισμα του 2015 να νικήσει το «ναι» και απογοητεύτηκε με το τελικό αποτέλεσμα. «Την κριτική την δέχομαι, αλλά σε ηθικά ζητήματα δεν δέχομαι μύγα στο σπαθί μου», τόνισε ο πρωθυπουργός, και έκανε λόγο για «ανόητη» τοποθέτηση του πρώην υπουργού Οικονομικών, ενώ αναγνώρισε πως έχει κάνει και λάθος επιλογές προσώπων, αφήνοντας αιχμές κατά του Γ. Βαρουφάκη.



    ΣΧΟΛΙΑ