ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αυτή την απάντηση έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τον όρο που θέτει “κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Τσίπρα στη θέση του πρωθυπουργού”.
Στη συνέντευξη που έδωσε στη δημοσιογράφο Δώρα Αναγνωστόπουλου, στο πλαίσιο του διήμερου συνεδρίου του Ινστιτούτου “ΕΝΑ”, ο κ. Τσίπρας είπε:
“Δεν λέω, ο κ. Μητσοτάκης από μόνος του είναι πρόβλημα, αλλά τον κ. Ανδρουλάκη τον ενδιαφέρει μόνο αν θα οριστεί πρωθυπουργός σε μία κυβερνητική συνεργασία μαζί του αλλά όχι οι πολιτικές που θα ασκηθούν; Το πρόγραμμα;”.
Τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ “βάζει το άλογο μπροστά από το κάρο” επέμεινε στην προγραμματική συμφωνία για σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης, ενώ για το πρόσωπο που θα είναι πρωθυπουργός απάντησε, παραπέμποντας στον Λουκά Παπαδήμο:
“Την τελευταία φορά που άλλοι επέλεξαν τον πρωθυπουργό και όχι ο λαός, δεν είχαμε καλά αποτελέσματα. Ας αφήσουμε τους πολίτες να μιλήσουν στην κάλπη, όχι τις παρακάμαρες”.
Σχολιάζοντας τη σημερινή δήλωση του κ. Μητσοτάκη ότι αυτοδύναμη κυβέρνηση σημαίνει “με ένα κόμμα αλλά όχι ένα χρώμα”, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε “κυβέρνηση κουρελού, κυβέρνηση πατσγουορκ” για να υπονοήσει, με τη σειρά του, σχέδια για αποστασία: “Μπορεί η οικογένεια Μητσοτάκη να έχει εμπειρία από αποστασίες αλλά η επανάληψη της τραγωδίας είναι φάρσα”.
Στη συνέχεια ανέφερε:
– Ένα κόμμα κερδίζει στις εκλογές και έχει τον πρώτο λόγο. Αν επιθυμούμε αλλαγή με προοδευτική κυβέρνηση, πρέπει να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές. Δεν είναι ψηφοθηρικό αυτό που λέω, είναι η πραγματικότητα.
– Βασικό συστατικό μίας κυβέρνησης συνεργασίας ώστε να μακροημερεύσει είναι η προγραμματική συμφωνία. Μπορεί να γίνει τέτοια συμφωνία με τη ΝΔ; Μπορεί να επιτευχθεί κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ του κ.Μητσοτάκη;
– Στην προεκλογική περίοδο είναι λογικό να μην ανοίγουν τα μικρότερα κόμματα τα χαρτιά τους, είναι ανταγωνιστική η εκλογική εκστρατεία. Όταν ξέρουμε την λαϊκή ετυμηγορία, θα είναι αλλιώς η στάση όλων, δύσκολα θα αρνηθούν συμμετοχή σε κυβέρνηση (σ.σ. προοδευτική) για να πάμε σε νέες εκλογές.
– Είναι σημαντικό ότι τελείωσε η συζήτηση για αυτοδυναμία. Ακόμα και αν είχα επιλογή να κυβερνήσω αυτοδύναμα, θα επέλεγα κυβέρνηση συνεργασίας με ευρύτατη δυνατή αποδοχή στην κοινωνία.
– Με την απλή αναλογική έχουμε ισοτιμία ψήφου, άρα τέλος στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις που μας οδήγησαν και σε τραγωδίες (όπως το 2009 με τη χρεωκοπία).
Οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι εκτεθειμένες
Για την οικονομική κατάσταση, με αφορμή τις εξελίξεις στις τράπεζες των ΗΠΑ και της Ελβετίας, ο κ.Τσίπρας είπε:
“Οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι τόσο εκτεθειμένες σε ομόλογα που με την αύξηση επιτοκίων χάνουν την αξία τους. Είναι εκτεθειμένα όμως τα νοικοκυριά, το ιδιωτικό χρέος έχει αυξηθεί δυσανάλογα.
Διεξάγεται κάτι καθόλου ορθό και δίκαιο: οι τράπεζες έχουν αρχίσει να έχουν σημαντικά κέρδη από αύξηση επιτοκίων την στιγμή που το μέσο νοικοκυριό απειλείται με πλειστηριασμούς, ενώ ο δανειολήπτης με κυμαινόμενο επιτόκιο έχει δει τη δόση να εκτινάσσεται”.
Ως εκ τούτου, τόνισε ότι “οι υπαρκτές προκλήσεις έχουν να κάνουν με την κοινωνική συνοχή και τη δυνατότητα των νοικοκυριών να ανταπεξέλθουν”, στοιχείο κομβικό στην πολιτική μίας προοδευτικής κυβέρνησης.
Διαβάστε επίσης
Τραγωδία στα Τέμπη: Ψηφίζουν τα μέτρα στήριξης ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ελ. Λύση