ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Η διαφωνία του Πάνου Καμμένου με εμένα στο ζήτημα της σύνθετης ονομασίας είναι αυτή που τον οδήγησε στο να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και να αποσύρει την στήριξή του. Θεωρώ ότι κάνει λάθος. Δεν ήταν αναπόφευκτη η επιλογή του Π.Καμμένου. Θέτει σε διακινδύνευση τις προσπάθειες της κυβέρνησης που πέρασε από 40 κύματα, την ώρα που άρχισαν να καρποφορούν αυτές οι προσπάθειες» είπε ο Αλ.Τσίπρας.
Συνέχισε λέγοντας: «Ο Πάνος Καμμένος θα μπορούσε να διατηρήσει τη διαφορετική άποψή του, χωρίς να αποσύρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση. Θα σεβαστώ όμως την επιλογή του» είπε.
Μιλώντας για την απόφασή του να προχωρήσει η διαπραγμάτευση που κατέληξε στην συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός είπε ότι η συνείδησή του και το πατριωτικό του καθήκον του επέβαλλαν να αξιοποιήσει αυτήν την ιστορική ευκαιρία, γνωρίζοντας ότι θα έχω πολιτικό κόστος.
«Από την πρώτη στιγμή, μαζί με τον τότε υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, δοθήκαμε με την ψυχή και το σώμα μας σε μια μεγάλη προσπάθεια για την επίλυση της διαφοράς για την ονομασία της πΓΔΜ. Δοθήκαμε σε αυτήν την προσπάθεια με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ιστορία, στο εθνικό συμφέρον, αλλά και το μέλλον της χώρας και της περιοχής μας. Με αίσθηση της πατριωτικής μας ευθύνης για να αναβαθμίσουμε τον ηγετικό ρόλο της χώρας στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο σε μια δύσκολη περίοδο, με μεγάλες αναταράξεις και συγκρούσεις, με έναν γείτονα απρόβλεπτο και προκλητικό πολλές φορές στα ανατολικά μας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
«Παραλάβαμε μια Ελλάδα σκιά του εαυτού της»
«Παραλάβαμε μια Ελλάδα σκιά του εαυτού της και σήμερα είναι σταθεροποιημένη και με αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή, αφήνει πίσω της την κοινωνική ερήμωση και βαδίζει, με δυσκολίες αλλά και με αξιοπρέπεια στον δρόμο της κοινωνικής αλληλεγγύης» είπε ο πρωθυπουργός ανοίγοντας τη διαδικασία.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η πολιτική ανατροπή του Ιανουαρίου 2015 δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά ως αποτέλεσμα της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που βίωσε η Ελλάδα, της διαχείρισής της από τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών και επιλογών πολλών χρόνων πριν από την κρίση που είχαν ως αποτέλεσμα η χώρα να οδηγηθεί στη χροεκοπία, το πελατειακό σύστημα, τη γενικευμένη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή, την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, τη διαπλοκή, τη διαρκή διεύρυνση των ανισοτήτων, της θεσμικής παρακμής και της απαξίωσης των δημοκρατικών θεσμών και των ελεγκτικών μηχανισμών.
Αναφέρθηκε στον πολιτικό συμβιβασμό του καλοκαιριού του 2015, «όταν αναγκαστήκαμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω για να έχουμε πόδια να περπατήσουμε στη συνέχεια πολλά βήματα μπροστά» όπως είπε.
Σημείωσε ότι «οι εκλογές του Σεπτέμβρη, όταν απευθυνθήκαμε στον ελληνικό λαό ζητώντας την εντολή να συνεχίσουμε με τη συμφωνία σε γνώση του λαού, ήταν η πιο κομβική στιγμή αυτής της διαδρομής». Μίλησε για «επιλογή πολιτικής ευθύνης που κανείς από τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες δεν είχε την τόλμη και το σθένος να αναλάβει», εξηγώντας ότι αυτή η κυβέρνηση πήγε σε εκλογές μετά και όχι πριν από τη συμφωνία με τους δανειστές.
Ανέφερε ότι ακολούθησαν οι εξαντλητικές διαπραγματεύσεις των τεσσάρων αξιολογήσεων, η προσφυγική κρίση, για να τονίσει ότι «σήμερα μετά από όλα αυτά η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα».