ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το μείζον θέμα των παράνομων τηλεφωνικών παρακολουθήσεων αλλά και της συγκάλυψης των υποθέσεων που βγαίνουν στο φως, ανέδειξε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, με την ιδιότητα του μέλους της, πλέον.
Αναφέρθηκε εκτενώς και στην πρόσφατη παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης στη σύνθεση της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Τηλεπικοινωνιών, “παραβιάζοντας τον Κανονισμό της Βουλής”, όπως τόνισε. Και κάλεσε το Συμβούλιο να αναλάβει δράση “όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε καμία χώρα μέλος του”.
Η ομιλία του κ.Τσίπρα:
“H χρήση και εξαγωγή παράνομων λογισμικών από κυβερνήσεις για την παρακολούθηση κατά το δοκούν, πολιτικών αντιπάλων και κρατικών λειτουργών, ακυρώνει και προσβάλει τον πυρήνα του Ευρωπαϊκού Κράτους Δικαίου, καθώς και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Δεν μπορούμε να μιλάμε για Ανοιχτή Κοινωνία, για Φιλελεύθερη Δημοκρατία, όταν κράτος και παρακράτος γίνονται ένα, όταν παραβιάζεται βάναυσα και παράνομα η ιδιωτικότητα.
Δυστυχώς ανάμεσα στις κυβερνήσεις που ευρέως και παρανόμως χρησιμοποίησαν και εξήγαγαν κατασκοπευτικό λογισμικό, ήταν και αυτή της χώρας μου. Η κατά το Σύνταγμα αρμόδια ανεξάρτητη Αρχή για τη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών, επιβεβαίωσε πρόσφατα ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε χωρίς καμία δικαιολογία υπουργούς, βουλευτές, ευρωβουλευτές, δημοσιογράφους, κρατικούς λειτουργούς, ακόμη και την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων.
Αλλά ο τότε Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αντί να προχωρήσει την έρευνα για τις παράνομες παρακολουθήσεις, έσπευσε να εμποδίσει την έρευνα της Ανεξάρτητης Αρχής που τις αποκάλυπταν.
Η δικαστική έρευνα ακόμη καθυστερεί.
Ενώ η κυβέρνηση πρόσφατα, παραβιάζοντας τον κανονισμό της Βουλής, έσπευσε χωρίς την απαιτούμενη πλειοψηφία, να αλλάξει τη σύνθεση της Αρχής, προκειμένου μεταξύ άλλων να μην υλοποιηθεί και απόφασή της, για επιβολή οικονομικού προστίμου στην ΕΥΠ.
Είναι φανερό ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια διπλή παραβίαση των θεμελιωδών αρχών του Κράτους Δικαίου. Γιατί όσο αποτρόπαιο είναι το έγκλημα της παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών σε μια φιλελεύθερη δημοκρατία, άλλο τόσο είναι και η απόπειρα συγκάλυψης που επιχειρείται.
Γιατί έτσι καταργείται άλλη μια αρχή του Κράτους Δικαίου. Η διάκριση και ο έλεγχος των εξουσιών. Και αυτό αποτελεί διολίσθηση προς τον κρατικό αυταρχισμό. Με δυο λόγια: Αν με τις παράνομες παρακολουθήσεις οδηγούμαστε στον Όργουελ, με τη συγκάλυψη και το “σκοτάδι” οδηγούμαστε στον Κάφκα. Όπου ο πολίτης θα νιώθει να τον συνθλίβουν οι μηχανισμοί ενός αντιδημοκρατικού και αυταρχικού κράτους.
Είναι λοιπόν βασική ευθύνη για το ΣτΕ, καθώς αποτελεί μέρος του καταστατικού του χάρτη, να μην το επιτρέψει αυτό να συμβεί. Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε καμία χώρα μέλος του. Και να αναλάβει δράση.
Η εξαιρετική έκθεση που έχουμε στα χέρια μας, όπως και οι ενέργειες του Ευρωκοινοβουλίου, αποτελούν θετικά βήματα. Βήματα προς το φως και τη δικαιοσύνη, απέναντι στο σκοτάδι και τη συγκάλυψη”.
Οι παράνομες παρακολουθήσεις προσβάλουν τον πυρήνα του ευρωπαικού κράτους δικαίου
*Δεν μπορούμε να μιλάμε για Ανοιχτή Κοινωνία, για Φιλελεύθερη Δημοκρατία, όταν κράτος και παρακράτος γίνονται ένα.
Όταν παραβιάζεται βάναυσα και παράνομα η ιδιωτικότητα.*Δυστυχώς ανάμεσα στις… pic.twitter.com/Hw6GLo0Ul0
— Αλέξης Τσίπρας – Alexis Tsipras (@atsipras) October 11, 2023
Διαβάστε επίσης
Μητσοτάκης: Θα επισκεφθεί την Πέμπτη με τον Κ. Μπακογιάννη την πλατεία Βικτωρίας
Αυγενάκης: Ανακοίνωσε τις προκαταβολές των αποζημιώσεων και τις δράσεις ανασυγκρότησης στη Θεσσαλία
Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- H FED ισοπέδωσε τη Wall Street: Βουτιά 3% για τον Nasdaq, 1.100 μονάδες πτώσης για τον Dow Jones
- Πετρέλαιο: Μικρή άνοδος μετά τα νέα στοιχεία για τα αποθέματα στις ΗΠΑ
- Τζερόμ Πάουελ: Δύσκολη απόφαση η σημερινή μείωση επιτοκίων – Θα είμαστε πιο προσεκτικοί πλέον
- Βουλγαρία; Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε θεση για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ