Την άποψη ότι η παροχές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, όπως τα 150 ευρώ στους νέους δείχνει «πανικό» εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτική σταθμό Open.

Για «υπόγεια διασύνδεση Μαξίμου με τα κόμματα της Ακροδεξιάς» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ενώ έστρεψε τα βέλη του και προς τα προοδευτικά κόμματα, χαρακτηρίζοντας «ανιστόρητη» τη στάση τους.

1

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι εάν βγει πρώτος έστω και με μισή μονάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης «δε θα πάρει το ρίσκο να πάει σε δεύτερες εκλογές» και γι’ αυτό -όπως είπε- ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να βγει πρώτος για να «ανοίξει ο δρόμος για την πολιτική αλλαγή».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προέβλεψε αρχικά ότι η συμμετοχή στις εκλογές θα «μας εκπλήξει ευχάριστα», με «εξαίρεση» -όπως εκτίμησε- τους 250.000 εποχικούς υπαλλήλους, στους οποίους η κυβέρνηση δεν έδωσε τη δυνατότητα να ψηφίσουν απ’ όπου είναι, γιατί «δε θα ψηφίσουν ΝΔ».

Σχολιάζοντας , δε, την εξαγγελία παροχών από τον πρωθυπουργό, όπως τα 150 στους νέους, είπε πως δείχνει «ερασιτεχνισμό» και «πανικό». «Με 50 και 150 ευρώ κανείς δε σώθηκε. Γυρνάνε και μπούμερανγκ αυτά», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας, επισημαίνοντας πως ανακοινώθηκε η εν λόγω εξαγγελία 10 μέρες μετά την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος, κάτι που «δε δείχνει σοβαρότητα» ούτε δίνει την «εικόνα ενός κόμματος που καλπάζει», όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι νέες εξαγγελίες για παροχές της τελευταίας στιγμής απαντάνε «σε πολύ καλά επεξεργασμένες θέσεις» του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Δε θα λυθεί το πρόβλημα των νέων με 150 ευρώ», σημείωσε τονίζοντας πως τα προβλήματα των νέων σχετίζονται με τις σπουδές τους, δηλαδή την ελάχιστη βάση εισαγωγής, με τη στεγαστική κρίση στην Ελλάδα, που αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ και με τις συνθήκες εργασίας, ελαστικές σχέσεις και χαμηλούς μισθούς. Συμπληρώνοντας την απάντησή του, αναφέρθηκε στις προτάσεις του κόμματος για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, στις οποίες περιλαμβάνονται μέτρα στήριξης για τις μητέρες, όπως ο διπλασιασμός του επιδόματος και για τα νέα ζευγάρια, όσον αφορά τη στέγη.

Ερωτηθείς, εάν η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για ακύρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, ήδη από φέτος, έχει στόχο να διασφαλίσει περισσότερες ψήφους από νέους εν μέσω εξετάσεων, τόνισε πως πρόκειται για μια «καταγεγραμμένη θέση» του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε μια «ανήθικη πρακτική» της ΝΔ, καθώς με «τεχνητό τρόπο» μειώνονται οι εισακτέοι στις δημόσιες σχολές προκειμένου να γίνουν «πελατεία» σε ιδιωτικά κολλέγια. Ωστόσο, κληθείς να σχολιάσει και τη σχετική δήλωση του Κ. Ζουράρι περί «πλουσιόπαιδων», ξεκαθάρισε πως «προφανώς δεν είμαστε απέναντι στην ιδιωτική εκπαίδευση», αλλά «να μην υποβαθμίζουμε τα δημόσια πανεπιστήμια, για να δώσουμε πελατεία στην ιδιωτική εκπαίδευση». «Δεν έχουμε τίποτα με τα παιδιά που πηγαίνουν σε ιδιωτικά κολλέγια. Το πρόβλημα είναι για τα παιδιά που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα και η πολιτεία πρέπει να διασφαλίζει τους όρους ισονομίας, ίσων ευκαιριών και για τα παιδιά που έχουν και για τα παιδιά που δεν έχουν», σημείωσε, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη ενισχυθεί η δημόσια παιδεία προκειμένου να φτάσει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ήτοι 5% του ΑΕΠ από 3,5% σήμερα.

Όσον αφορά τα σενάρια μετεκλογικών συνεργασιών, επανέλαβε ότι είναι λογικό, ιδίως τα μικρότερα κόμματα που αισθάνονται «απειλή» να «διεκδικούν το χώρο τους» προεκλογικά, ωστόσο, είπε πως δε γίνεται να έχουν τέτοια ευκαιρία για πρώτη φορά λόγω της απλής αναλογική «αλλά να αρνούνται να πάρουν ευθύνη».

Σχετικά με τις προθέσεις της ΝΔ, δήλωσε βέβαιος πως αν βγει πρώτος ο κ. Μητσοτάκης «έστω και με μισή μονάδα δε θα πάρει το ρίσκο να πάει σε δεύτερες εκλογές», αλλά θα ψάξει να βρει τον τρόπο να κυβερνήσει ακόμα και με διάφορες «μεθοδεύσεις». Συγκεκριμένα, είπε, είτε «με πιέσεις προς το τρίτο κόμμα,» είτε «με συνεργασία με τα κόμματα της δεξιάς πολυκατοικίας», είτε ακόμα και «παίρνοντας μεμονωμένους βουλευτές», ενώ δήλωσε πως «δεν πιστεύει» τον πρωθυπουργό που αποκλείει κάτι τέτοιο, σχολιάζοντας πως έχει μεγαλώσει με αυτήν την «κουλτούρα διακυβέρνησης».

Συνεχίζοντας, ο Αλ. Τσίπρας εγκάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη γιατί «αποφεύγει» να ξεκαθαρίσει ότι δεν συνεργάζεται με τη δεξιά του κ. Μητσοτάκη, τη «χειρότερη δεξιά της δεκαετίας», την ώρα μάλιστα που «διεκδικεί την αποκλειστικότητα της παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου».

«Ο Παπανδρέου είχε έναν αντίπαλο. Δεν είχε αντίπαλο τις προοδευτικές δυνάμεις», είπε χαρακτηριστικά, ενώ απέρριψε για ακόμα μία φορά ως «προβληματική» την προϋπόθεση που έχει θέσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ σχετικά με το πρόσωπο κοινής αποδοχής για πρωθυπουργό. «Αν το θέσει θα πάρει και την ευθύνη να πάμε σε δεύτερες εκλογές», τόνισε. «Ο πρώτος θα καθορίσει τις εξελίξεις, θα μπορεί να φτιάξει κυβέρνηση. Μόνο αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος θα ανοίξει ο δρόμος για την πολιτική αλλαγή. Αν είναι ο κ. Μητσοτάκης πρώτος θα έχει τον πρώτο λόγο, θα φτιάξει κυβέρνηση χωρίς δεύτερες κάλπες. Μη νομίζει ο κόσμος ότι θα υπάρξει δεύτερη ευκαιρία σώνει και καλά», συμπλήρωσε, ενώ διαμήνυσε στον κ. Ανδρουλάκη πως «οι προοδευτικοί πολίτες θέλουν μια αλλαγή στη ζωή τους», «δεν τους νοιάζουν τόσο τα κόμματα».

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις προγραμματικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τα μέτρα για τη μείωση των τιμών και την προστασία από τους πλειστηριασμούς, απαντώντας και στις κατηγορίες της κυβέρνησης ότι δεν είναι δημοσιονομικά εφικτά, χαρακτηρίζοντας τες «αστεία πράγματα». Όπως είπε, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει «δημοσιονομική επέκταση», αλλά έχει και το σκέλος της «φορολογίας των υπερκερδών».

Για το εάν πιστεύει πως η κυβέρνηση επηρέασε τη Δδικαιοσύνη στην απόφαση για τα κόμματα που θα λάβουν μέρος στις εκλογές, άφησε ανοιχτά αιχμές κατά της ΝΔ στη βάση και των καταγγελιών του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου που παραιτήθηκε. «Δεν μπορώ να δώσω άλλη εξήγηση όταν βλέπω να πέφτει μια βόμβα στη δεξιά πολυκατοικία και κάποια κόμματα να βγαίνουν εκτός και κάποια να μένουν εντός. Και να βλέπω και δημοσιευμένους διαλόγους, ραντεβού, δηλαδή υπάρχει μια υπόγεια διασύνδεση Μαξίμου και κομμάτων Ακροδεξιάς», είπε ο Αλ. Τσίπρας, ενώ διαχώρισε το κόμμα Κασιδιάρη, ο οποίος είναι καταδικασμένος για εγκληματική οργάνωση και άλλα ακροδεξιά κόμματα με τα οποία μπορεί όπως είπε να «διαφωνεί» αλλά δεν μπορεί να «απαιτήσει να μην συμμετάσχουν στις εκλογές». Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλ. Τσίρπας δήλωσε πως υπάρχει «τεράστιο πρόβλημα» με τη δικαιοσύνη στην Ελλάδα που επηρεάζει και την οικονομία, ωστόσο εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην «μεγάλη πλειοψηφία» των δικαστών.

Σχετικά με το ενδεχόμενο ντιμπέιτ μεταξύ των δύο αρχηγών πριν από τις δεύτερες εκλογές, είπε πως ο Κ. Μητσοτάκης «φοβάται τον ανοιχτό διάλογο» και διευκρίνισε πως για τον ίδιο «η μητέρα των μαχών» είναι η πρώτη κάλπη. Πρόσθεσε, επίσης, ότι το τρίτο κόμμα θα είναι «ρυθμιστής» στη διαδικασία των διερευνητικών, αλλά «αν πάμε σε δεύτερες εκλογές θα πάρουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος, Μητσοτάκης ή Τσίπρας».

Κληθείς να σχολιάσει τις δημοσκοπήσεις, σημείωσε πως «δεν θεωρεί ότι είναι στημένες», ωστόσο, διευκρίνισε ότι «στην εποχή του Predator», οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν εμφανίζονται στις δημοσκοπήσεις και πως γι’ αυτό οι εταιρίες πέφτουν έξω στις εκτιμήσεις τους. ΤΟ ’19 είχαμε φορά κυβερνητική. Γιατί να πάει τώρα παρακάτω; Η κυβέρνηση έχει φθαρεί, έχει δυσαρεστήσει τον κόσμο», ανέφερε.

Ερωτηθείς, τέλος, αν υπάρχει πρόθεση στο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει εξεταστική για τα Τέμπη, δήλωσε πως «πιστεύει στη Δικαιοσύνη» που έχει αναλάβει την υπόθεση και θα «σεβαστεί την απόφαση», ωστόσο, διευκρίνισε πως αν έρθουν στη Βουλή στοιχεία για ποινικές ευθύνες «δε θα τα συγκαλύψουν».

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Ντιμπέιτ με τον Τσίπρα πριν τις δεύτερες κάλπες – ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν κοινό στόχο να μην είμαι εγώ πρωθυπουργός

Κυριάκος Μητσοτάκης: It’s the Economy, stupid