• Top Stories

    Τσίπρας-Hollande: Ραντεβού χωρίς ιδιαίτερη σημασία για την Αθήνα


    Θα ήταν έκπληξη αν από τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Francois Hollande στο Παρίσι έβγαινε κάτι ουσιαστικό και θετικό για την ελληνική πλευρά – και αυτή η έκπληξη δεν ήρθε ποτέ.

    Όπως γράφαμε και χθες στο mononews.gr, δεν είναι ο Hollande που παίρνει τις αποφάσεις για την Ελλάδα, αλλά η Angela Merkel, και φυσικά και η Christine Lagarde, ως επικεφαλής του (απαραίτητου για τους Ευρωπαίους στο ελληνικό πρόγραμμα) Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Άρα, τι θα μπορούσε να περιμένει κανείς από τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Γαλλίας; Ρεαλιστικά μιλώντας, τίποτα. Τίποτα απολύτως.

    Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε στον Γάλλο πρόεδρο τις ελληνικές θέσεις, στις οποίες μάλιστα λένε ότι βρήκε πλήρη κατανόηση από τον Hollande, ενώ υποστήριξε μεταξύ άλλων πως η χώρα μας εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα του Ιουλίου, παρουσιάζει βελτιωμένες οικονομικές επιδόσεις και ως εκ τούτου δε χρειάζεται να λάβει νέα μέτρα, όπως απαιτούν οι δανειστές.

    Όμως ποια ήταν η αντίδραση του Γάλλου προέδρου σε όλα αυτά; Επισήμως δε γνωρίζουμε τίποτα, καθώς δηλώσεις δεν έγιναν από τους δύο ηγέτες (γεγονός που από μόνο του είναι «ύποπτο»), όμως παρασκηνιακά υπάρχει έντονη φημολογία για τα όσα ειπώθηκαν μεταξύ τους στα 15 περίπου λεπτά που μίλησαν κατ’ ιδίαν, χωρίς συνεργάτες τους παρόντες. Μάλιστα, ανταποκρίσεις από το Παρίσι αναφέρουν πως ο Hollande είπε σε συνεργάτη του: «Θέλω να σώσω την Ελλάδα, όχι τον Τσίπρα», μία φράση που εκπέμπει απογοήτευση από τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης – και αν αυτό το λέει ο μεγαλύτερος ίσως σύμμαχος της Ελλάδας στις διεκδικήσεις της, τότε τα πράγματα είναι μάλλον σοβαρά…

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η δυσαρέσκεια του Hollande δεν περιορίζεται σε οικονομικά θέματα, αλλά αφορά και στη διαχείριση του προσφυγικού.

    Όμως ακόμα και στην καλύτερη περίπτωση που ο Hollande δεν είπε τίποτα από αυτά, και αντιθέτως πρόσφερε πλήρη στήριξη στον πρωθυπουργό, παραμένει ακατανόητη η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να συναντήσει στην παρούσα φάση τον Γάλλο πρόεδρο: αν επιδιώκει να δημιουργήσει πολιτικό κλίμα υπέρ της Ελλάδας στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, τότε μάλλον θα πρέπει να προσπαθήσει να πείσει αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις, και όχι αυτούς που για τους δικούς τους λόγους (που δεν απέχουν και πολύ από τους ελληνικούς) βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο…

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr: Άναυδη όλη η Ελλάδα. Αποδέχονται την πρόταση της κυβέρνησης για ΦΠΑ στο 24% οι θεσμοί



    ΣΧΟΛΙΑ