• Πολιτική

    Τσίπρας για Πολάκη: Δεν είναι αρνητικό που συμμετείχε σε γεύμα, αλλά που το διαφήμισε

    • NewsRoom

    Αλέξης Τσίπρας


    Σε ένα προσεκτικό, αλλά όχι πλήρες «άδειασμα» του Παύλου Πολάκη προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο STAR, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η ανάρτηση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας να συμμετέχει, εν μέσω καραντίνας, σε γεύμα στο σπίτι του με φίλους του.

    Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε αρνητική την «εικόνα» που δημοσίευσε ο κ. Πολάκης, προσθέτοντας ωστόσο πως πρόκειται για μία παρουσία του σε μία φιλική οικογένεια και ενώ είχε κάνει τεστ για κορονοϊό πριν από μερικές ώρες.

    «Η συμμετοχή του στο γεύμα αφού είχε κάνει το τεστ δεν είναι αρνητικό, το αρνητικό είναι η διαφήμιση, γιατί μπορεί να εκληφθεί ως προτροπή στους πολίτες… Υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει από μεγάλο μέρος της κοινωνίας χαλαρότητα απέναντι στα μέτρα. Αυτή είναι δική μας ευθύνη, είναι συλλογική ευθύνη», ανέφερε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την πρότασή του για συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, με την αντικατάσταση του υπουργού Υγείας από τεχνοκράτη που θα συναποφασίσει ο ίδιος με τους υπόλοιπους αρχηγούς. Μάλιστα, υποστήριξε πως σε περίπτωση άρνησής του πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης θα είναι προσωπικά υπεύθυνος για την πορεία της πανδημίας και την έλλειψη κοινωνικής συνοχής!

     Ο κ. Τσίπρας άσκησε κριτική στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας πως έχασε χρόνο για να είναι προετοιμασμένη η χώρα για το νέο κύμα. Μάλιστα, δεν έκρυψε την ενόχλησή του για το γεγονός πως η κυβέρνηση δέχθηκε τα εύσημα για την επιτυχία της πρώτης φάσης, ρωτώντας σκωπτικά «η επιτυχία του περασμένου Ιουνίου είχε πατέρα, κάτι που το διαφημίζουν τα ΜΜΕ, η αποτυχία του Νοέμβρη έχει πατέρα ή είναι ορφανή;».

    Όπως ανέφερε, «η αντιπολίτευση έβαλε πλάτη στο πρώτο κύμα, αλλά σήμερα μετά από οκτώ μήνες εγκληματικής αδράνειας βλέπουμε τον πρωθυπουργό όχι μόνο να μην παραδέχεται κανένα λάθος αλλά να κουνάει και το δάχτυλο. Πήρε την απόφαση για το πρώτο lockdown ξέροντας τις συνέπειες στην οικονομία για να προστατευτούν οι ανθρώπινες ζωές, όμως τώρα, μετά την αδράνεια, έχουμε και την οικονομία κατεστραμμένη και τους επιδημιολογικούς δείκτες χειρότερους».

    Αντίθετα, δικαιολόγησε τις ανεύθυνες συμπεριφορές μερίδας των πολιτών, που αδιαφορούν για τα μέτρα, λέγοντας πως «δικαίως οι κόσμος αισθάνεται κουρασμένος και οργισμένος γιατί βλέπει στο τελευταίο διάστημα αντιφάσεις, βλέπει και από την κυβέρνηση αλλά και από επιστήμονες να λένε διαφορετικά πράγματα. Υπήρξε στο οκτάμηνο εφησυχασμός, δεν πρέπει να τα βάλουμε με τους πολίτες. Έχει κάποια όρια στο πως θα συμπεριφερθεί ο κόσμος. Βρισκόμαστε σε μία επικίνδυνη στιγμή, με αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων. Δεν ήταν προδιαγεγραμμένο και θα είχε περιοριστεί αν είχαμε λάβει μέτρα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, αν είχαμε πάρει μέτρα για το άνοιγμα του τουρισμού, για τα ΜΜΜ και για την εκπαίδευση με μείωση του αριθμού των μαθητών και όχι αύξηση».

    Για τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας είπε ότι «ο κ. Κικίλιας ασχολείται με την παράθεση στοιχείων δημιουργικής λογιστικής. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση αύξησε κατά 150 τα κρεβάτια ΜΕΘ και έβαλε 19.500 άτομα στο σύστημα Υγείας. Η παρούσα κυβέρνηση προχώρησε σε ενίσχυση των κλινών ΜΕΘ μόνο στην εποχή του κορονοϊού αλλά χωρίς το απαραίτητο προσωπικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Σεπτέμβριο του 2019 παρέλαβε το ΕΣΥ με πάνω από 100.000 εργαζόμενους και το Σεπτέμβριο του 2020 είχαμε 6.000 λιγότερους, παρά την πανδημία».

    Ερωτηθείς για τον Σωτήρη Τσιόδρα είπε: “Δεν έχω κανένα λόγο να ασκήσω προσωποποιημένη κριτική σε συγκεκριμένους επιστήμονες. Τιμώ την επιστημονική κοινότητα και τους επιστήμονες του τόπου μας. Ωστόσο η επιστήμη δεν είναι “πίστευε και μη ερεύνα”, άρα ακόμη και ο σημαντικότερος επιστήμονας μπορεί να κάνει λάθη και οφείλουμε να τα θέτουμε και να τα συζητάμε”. Συνεχίζοντας είπε ότι την βασική ευθύνη έχει η κυβέρνηση που προσπάθησε να εργαλειοποιήσει την Επιτροπή των επιστημόνων και ρώτησε: “Ήταν σύμφωνη η Επιτροπή με το άνοιγμα του τουρισμού όπως έγινε; Ήταν σύμφωνη με την αύξηση των επιβατών στα πλοία; Ήταν σύμφωνη με την αύξηση των μαθητών ανά τάξη; Ήταν σύμφωνη με την κατάσταση στα ΜΜΜ ή με αυτό που έγινε στα γήπεδα;».

    Απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο που είπε ότι «το κακό είναι ότι η χώρα δεν έχει αντιπολίτευση», είπε ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν είναι αξιόπιστος και πρόσθεσε; «Το κακό για την χώρα είναι ότι έχει έναν πρωθυπουργό και μία κυβέρνηση που σκέφτεται το πολιτικό κόστος και την επικοινωνία και ρίχνει συνέχεια την ευθύνη στην κοινωνία και στους νέους».

    Ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε να δεχθεί μια σύγκριση με την κατάσταση που επικρατεί σε άλλες χώρες, διότι όπως υποστήριξε τον Ιούνιο αυτές οι χώρες είχαν χιλιάδες θύματα «ενώ η Ελλάδα είχε μηδέν». Παράλληλα, αμφισβήτησε τα συγκριτικά στοιχεία που δίνει η κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως  αρνητικές πρωτιές.

    «Η κατάσταση δεν είναι αυτή που περιγράφουν οι αυλοκόλακες στον πρωθυπουργό, η κατάσταση είναι έκρυθμη» είπε χαρακτηριστικά. Για το πακέτο Σταϊκούρα για την ενίσχυση όσων πλήττονται είπε ότι «μέχρι στιγμής τα μέτρα έχουν δημιουργήσει απώλεια 5 δισ. στο εισόδημα των πολιτών, ανεργία στο 21%, μισθούς των 200 ευρώ. Αν αυτό είναι δίκαιο και αποτελεσματικό δεν μετράμε με τον ίδιο τρόπο. Οι χώρες που αντιμετώπισαν με καλύτερο τρόπο τις οικονομικές συνέπειες δεν είχαν περάσει μνημόνια».



    ΣΧΟΛΙΑ