ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Δεν θα ακολουθήσω την αντιπολιτευτική πολιτική του κ. Μητσοτάκη το 2018 στο Μάτι, δεν θα ζητήσω παραιτήσεις, την ευθύνη φέρει ακέραια ο ίδιος ο πρωθυπουργός, τόνισε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι.
Επανερχόμενος στη διάρκεια των ερωτήσεων σημείωσε ότι δεν είναι δικός του ρόλος αν ο κ. Μητσοτάκης είναι ικανοποιημένος από τον υπουργό του που δηλώνει ικανοποιημένος από τη διαχείριση ενώ καίγεται η μισή Ελλάδα.
«Ακόμη κι αν τους αλλάξει, δικό του ζήτημα, εγώ δεν θα κοιμάμαι ήσυχος, αν δεν αντιμετωπίσουμε τα δομικά προβλήματα στην πολιτική προστασία» είπε ο κ. Τσίπρας.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπογράμμισε ότι οι ευθύνες είναι απαράγραπτες που επιδεινώνονται από την επικοινωνιακή διαχείριση της κυβέρνησης.
Τόνισε, ωστόσο, ότι αυτή την ώρα πρέπει να υπάρχει ενότητα, σχέδιο και αποφασιστικότητα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ, δύναμη πατριωτικής ευθύνης, δίπλα σε όσους δοκιμάζονται, μάθαμε, γίναμε σοφότεροι από τις δυσκολίες και τα λάθη μας, είμαστε παρόντες και έτοιμοι, σημείωσε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αναφορικά με την κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην «συγγνώμη» του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η συγγνώμη ήταν μεν οφειλόμενη, το θέμα είναι αν ο κ. Μητσοτάκης κατανοεί γιατί την ζητά και αν θα έχει έμπρακτη έκφραση.
«Εγώ δεν κατάλαβα για ποιο πράγμα ζητάει συγγνώμη, γιατί μετά από λίγο στο ίδιο διάγγελμα μας έλεγε πόσο εξαιρετικά τα έχει πάει. Ήταν μια ειλικρινής συγγνώμη ή μια προσχηματική και επιβεβλημένη από τους επικοινωνιολόγους. Μπορεί να λέει πολλά, μπορεί να μην λέει και τίποτα. Θα το δείξει με την συμπεριφορά του στο μέλλον αν αλλάξει στάση κι αν θα σταματήσει να αυτοθαυμάζεται» σημείωσε.
Εγκληματική ευθύνη
Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας μίλησε για «ήττα μιας πολιτείας που δεν μπόρεσε να αποτρέψει μια μεγάλη καταστροφή», ενώ χαρακτήρισε «εγκληματική» την ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία αγνόησε τις προειδοποιήσεις.
«Η χώρα μας βιώνει μια μεγάλη καταστροφή. Οι ώρες της συμφοράς που ζούμε είναι ώρες αλήθειας. Οφείλουμε όλοι μας, και πρώτα η κυβέρνηση, να δούμε κατάματα την τραγωδία και να αναμετρηθούμε με τις αιτίες της», ανέφερε στην έναρξη της ομιλίας του.
«Να αναμετρηθούμε με την απελπισία, την αγανάκτηση και την οργή όσων αισθάνονται αβοήθητοι ενώ χάνονται τα σπίτια, και το βιός τους. Να αναμετρηθούμε με την ήττα μιας πολιτείας που δεν μπόρεσε να την αποτρέψει. Να αναμετρηθούμε με τη δύσκολη επόμενη μέρα και τα μέτρα για την επούλωση των πληγών. Υλικών, αλλά και ηθικών. Και να μην κρυφτούμε πίσω από επικοινωνιακά τεχνάσματα, προσχηματικές και ανέξοδες συγνώμες» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι σήμερα προέχει «να συμβάλλουμε για να γίνει η οργή δύναμη αλλαγής», «ώστε όσοι είδαν το σπίτι και τη ζωή τους να καίγονται, να μην αφεθούν εγκαταλειμμένοι στην απελπισία».
«Η κλιματική αλλαγή είναι αναμφίβολα μια ζώσα και άκρως επικίνδυνη πραγματικότητα. Δεν μπορεί, όμως, να αποτελεί δικαιολογία», σημείωσε.
«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να επικαλείται την κλιματική αλλαγή»
«Αντιθέτως, η επίγνωσή της μας προσθέτει το βάρος να προετοιμαστούμε σε βάθος, για την αντιμετώπισή των ακραίων φαινομένων, που από εδώ και στο εξής θα είναι συχνά», συμπλήρωσε επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση «δεν μπορεί να επικαλεστεί την κλιματική αλλαγή ως δικαιολογία».
«Γιατί αγνόησε τις προειδοποιήσεις μας, όπως και τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων. Ακόμα χειρότερα, αγνόησε τα σχέδια που της παραδώσαμε. Κι αυτή είναι ίσως η πιο σοβαρή και εγκληματική ευθύνη, που πρέπει να της καταλογιστεί», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Το σχέδιο Γκολντάμερ
Ο κ. Τσίπρας έκανε μια αναδρομή στο καλοκαίρι του 2018, όπου αμέσως μετά τη καταστροφική και φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ζήτησε τη συνδρομή του καθηγητή Γκολντάμερ, πρόεδρου του Διεθνούς Παρατηρητηρίου για τις πυρκαγιές στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ.
Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, ο καθηγητής Γκολντάμερ έθεσε ως προϋπόθεση να έχει τη συναίνεση και του τότε αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, του κου Μητσοτάκη, προκειμένου να είναι βέβαιος ότι δε θα ετοιμάσει κάτι που θα αμφισβητηθεί, ή δεν θα αξιοποιηθεί σε περίπτωση αλλαγής της κυβέρνησης, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρόσθεσε:
«Συμφώνησα μαζί του. Και τελικά συμφώνησε και ο κος Μητσοτάκης. Τον Φλεβάρη του ’19 η Επιτροπή, μας παρέδωσε το πολυσέλιδο πόρισμά της.
Το πόρισμα προέβλεπε την προετοιμασία μιας μεγάλη διοικητικής μεταρρύθμισης για την αναδιοργάνωση του συστήματος διαχείρισης εκτάκτων αναγκών και την αντικατάσταση της «Πολιτικής Προστασίας», από μια σύγχρονη δομή, έναν Ενιαίο Φορέα διαχείρισης των έκτακτων αναγκών – με λειτουργική, επιχειρησιακή και επιστημονική αναβάθμιση σε σχέση με τα όσα ίσχυαν μέχρι τότε».
Αυτό -όπως είπε ο κ.Τσίπρας- ήταν ένα σχέδιο ριζικής μεταρρύθμισης που κατέληξε στην πρόταση για την ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας και Ανθεκτικότητας, και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ματαίωσε τελικά το σχέδιο, ενώ «αγνόησε το Νοέμβρη του 19 το πλήρες σχέδιο με τη μορφή πρότασης νόμου, την οποία επίσης η κυβέρνηση της ΝΔ αγνόησε».
Αναφέρθηκε στο «επιτελικό κράτος», το οποίο «στον πιο κρίσιμο τομέα που αφορά την ασφάλεια των πολιτών αποδείχτηκε ξεχαρβαλωμένο και ελάχιστα επιτελικό» και σημείωσε ότι «υπάρχουν 45 συναρμόδιοι φορείς για τη πρόληψη μιας πυρκαγιάς καθώς και 17 φορείς και 6 υπουργεία για τη καταστολή”.
Καταλήγοντας στην εισήγησή του ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «η επόμενη μέρα της επούλωσης των πληγών, της ανασυγκρότησης, και της θωράκισης της χώρας, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αναλάβει το λεγόμενο επιτελικό κράτος. Που αποδείχτηκε βαθιά δυσλειτουργικό, αναποτελεσματικό και επικίνδυνο».
Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό με αφορμή την χθεσινή του δήλωση, λέγοντας ότι «μίλησε σαν να μη διδάχτηκε τίποτε από την τραγωδία. Οφείλει να σταματήσει με την άγονη προπαγάνδα να ρίχνει αλάτι στις πληγές του ελληνικού λαού».
Πρόταση επτά σημείων
- Να κηρυχτούν άμεσα αναδασωτέες οι περιοχές που κάηκαν
- Να εκπονηθεί σε συνεργασία με τα κόμματα και τους επιστημονικούς φορείς ένα σχέδιο για την κλιματική αλλαγή
- Να αξιοποιηθεί το πόρισμα Γκολντάμερ με έμφαση στην πρόληψη των δασικών οικοσυστημάτων
- Να υιοθετηθεί η ολοκληρωμένη πρόταση νόμου που καταθέσαμε το 2019 για Εθνική Αρχή Πολιτική Προστασίας και Ανθεκτικότητας με πρόσωπα κοινής αποδοχής με συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων να παραμείνουν στις θέσεις του ανεξαρτήτως κυβέρνησης
- Να εκπονηθούν σχέδια ανασυγκρότησης για τις περιοχές που έχουν πληγεί και για τη συγκράτηση των νέων σε αυτές τις περιοχές
- Να ανασχεδιαστεί η κατεύθυνση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ
- Να εκπονηθεί άμεσα σχέδιο για αποζημιώσεις, αλλά και για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας των περιοχών που καταστράφηκαν.
Διαβάστε ακόμη:
Μητσοτάκης: «Ναι» στην επιτροπή υπό τον καθηγητή Γκόλνταμερ – Δεν διερευνά τα αίτια της τραγωδίας
Γεννηματά: Αντικατάσταση Χρυσοχοΐδη – Χαρδαλιά, αλλιώς η συγγνώμη Μητσοτάκη δεν πείθει
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ερντογάν για Συρία: Δεν υπάρχει θέση για τους τρομοκράτες – Θα απομακρύνουμε τις δολοφονικές ορδές του ΡΚΚ
- Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ»: Επέστρεψε η φρεγάτα “Σπέτσαι”
- Θέλετε να εξοικονομήσετε 14.000 ευρώ;
- Ευρωαγορές: Με μικτά πρόσημα ξεκίνησε η εβδομάδα των Χριστουγέννων – Aνάκαμψη για τη μετοχή της Novo Nordisk