ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Το μεγάλο θέμα σήμερα είναι η στάση της πολιτείας απέναντι στα παιδιά που στερούνται της δυνατότητας να ζήσουν μία φυσιολογική ζωή και μεγαλώνουν στα ιδρύματα. Παιδιά, τα οποία, δυστυχώς, στα μάτια της πολιτείας μέχρι σήμερα ήταν σχεδόν αόρατα. Παιδιά ενός κατώτερου θεού που στερούνται της δυνατότητας να ζουν και να ωριμάζουν σε ένα σπίτι, σε μία οικογένεια» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Βουλή για το νομοσχέδιο που αφορά την αναδοχή παιδιών.
«Έχω την αίσθηση ότι δημόσια συζήτηση εστιάστηκε, κακώς για την άποψή μου, σε ένα μόνο άρθρο του νομοσχεδίου, δεν το θεωρώ ασήμαντο, ωστόσο νομίζω ότι το μεγάλο θέμα σήμερα είναι η στάση της πολιτείας απέναντι στα παιδιά που στερούνται της δυνατότητας να ζήσουν μία φυσιολογική ζωή και μεγαλώνουν στα ιδρύματα» τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «αυτά τα παιδιά, λοιπόν, είναι που πρέπει να έχουμε σήμερα στο μυαλό μας».
Μετατρέπουμε μία υπόθεση που σήμερα είναι φθορά ψυχής αρκετών χρόνων, σε υπόθεση που ολοκληρώνεται σε ένα έτος, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ώστε να «σταματήσει αυτό το βασανιστήριο και για τους υποψηφίους γονείς αλλά και για τα παιδιά».
Μιλώντας στη Βουλή, όπου συζητείται αυτή την ώρα το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με τα «μέτρα για την προώθηση του θεσμού της υιοθεσίας και αναδοχής», ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμα ότι είναι μία πολύ σημαντική συνεισφορά σε αυτούς τους συνανθρώπους και τόνισε ότι «είναι ένα ανθρώπινο χρέος από την πλευρά της Πολιτείας απέναντι σε συνανθρώπους μας που θέλουν να κάνουν ό,τι πιο ανθρώπινο έχει η φύση μας. Να προσφέρουν και να λάβουν αγάπη».
Αναφερόμενος στη σύγχυση που προκλήθηκε στη δημόσια συζήτηση, «είτε λόγω άγνοιας, είτε λόγω σκοπιμοτήτων» η διάκριση ανάμεσα στην αναδοχή και την υιοθεσία, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι κάποιοι λανθασμένα ταυτίζουν την υιοθεσία, που αποτελεί μία διαδικασία η οποία εγκρίνεται σε τελικό στάδιο από δικαστήριο, με την αναδοχή.
«Η αναδοχή προβλέπει ότι το παιδί έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει στους φυσικούς του γονείς, οι οποίοι επιπροσθέτως κατά τη διάρκεια της αναδοχής θα πρέπει να έχουν επαφή μαζί του. Θα έλεγα χωρίς υπερβολή ότι η αναδοχή ως πράξη αποτελεί υπόδειγμα αλτρουισμού, αλληλεγγύης και προσφοράς για όσους το επιλέγουν» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Επιλέγουν μόνο να δώσουν σε ένα παιδί, χωρίς να αποκτήσουν δικαιώματα σε αυτό. Και συνάπτεται μέσα από μία συμβολαιογραφική πράξη, αφού έχουν προχωρήσει οι προβλεπόμενες διαδικασίες».
Στην ομιλία του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε επίσης το στόχο, «κανένα παιδί στο περιθώριο, κανένα παιδί στο ίδρυμα».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να είναι συνεπής στην προσπάθειά της να υπηρετήσει τις αρχές της προόδου, της ισότητας και της δικαιοσύνης σε αυτό τον τόπο, σε όλα τα επίπεδα.
Διότι, όπως είπε, αυτές οι αρχές συγκροτούν τα θεμέλια της Ελλάδας της νέας εποχής, που χτίζεται ξανά μέρα με τη μέρα.
Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας εναντιώθηκε ακόμα στις θέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας ο πρωθυπουργός άσκησε σκληρή κριτική στη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι «μπορεί αν θέλει να μας παραδώσει άλλο ένα μάθημα για το ποιος είναι λαϊκιστής και λογαριάζει μόνο το πολιτικό κόστος και ποιος αληθινά φιλελεύθερος».
«Είναι δικαίωμά του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ να το κάνει αυτό» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Εμείς, ειλικρινά, τον ευχαριστούμε γιατί κάνει τα πράγματα πιο καθαρά σε ορισμένους που πιστέψανε ότι είναι δήθεν πολιτικός του φιλελεύθερου κέντρου».
Επίσης, τον χαρακτήρισε βαθιά συντηρητικό, που πολλές φορές φλερτάρει με αναχρονιστικές ιδέες, αλλά φλερτάρει επικίνδυνα και με τον ακροδεξιό λαϊκισμό σε κάθε βήμα που αυτή η κυβέρνηση κάνει σε ζητήματα που αφορούν ατομικά δικαιώματα. Παράλληλα επιτέθηκε σε εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που όπως είπε «αυτό που τις τρέφει δεν είναι η αγάπη αλλά το μίσος για τον συνάνθρωπο.Το μίσος για αυτόν που είναι ξένος. Το μίσος για τον αλλόθρησκο. Το μίσος για αυτόν που είναι διαφορετικός».
«Εμείς θα συνεχίζουμε να πορευόμαστε με βάση τις αρχές μας, αγνοώντας το πολιικό κόστος» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, ανεξάρτητα και από τα όσα δημοσιεύονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως συμπλήρωσε.
Στην Ελλάδα του 2018, οι αξίες του ορθού λόγου, της ισότητας και της προόδου, δεν θα πρέπει να στηρίζονται σε στερεότυπα και φοβικά σύνδρομα, και σε ό,τι «μας αφορά ως κυβέρνηση αυτού του τόπου, θα είμαστε απολύτως συνεπείς με αυτό», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός.