ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για «κακοποίηση της Δημοκρατίας» εξαπέλυσε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, με αφορμή τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την συνεπιμέλεια των παιδιών.
Ο Αλ.Τσίπρας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής εν μέσω πανδημίας και για τη «χρήση ενός Κοινοβουλίου σε καταστολή για να περάσουν με διαδικασίες ‘ψεκάστε- σκουπίστε- τελειώσαμε’ νομοθετήματα κρίσιμα για τη χώρα», όπως και για την «καταιγίδα των απευθείας αναθέσεων», και ζήτησε να μπει «τέρμα στο lockdown της Βουλής».
«Αλήθεια έτσι όπως διαχειριστήκατε το δημόσιο χρήμα με πρόσχημα την πανδημία, έτσι σχεδιάζετε να διαχειριστείτε και τα δισεκατομμύρια του Ταμείου ανάκαμψης; Με τη μέθοδο της κυρίας Νικολάου; Ή με τη μέθοδο του κ. Πέτσα; Να μοιράζετε χρήμα σε ημέτερους χωρίς κριτήρια, χωρίς λογοδοσία; Πολύ φοβάμαι ότι σχεδιάζετε ένα συνδυασμό των δυο μεθόδων. Και αυτό δεν είναι μόνο κακοποίηση της δημοκρατίας αλλά και μια θλιβερή, ολισθηρή επιστροφή στο πελατειακό κράτος της Δεξιάς που μας οδήγησε στη χρεοκοπία το 2009» υπογράμμισε, ενώ επέκρινε την απουσία του πρωθυπουργού από τη Βουλή, κατηγορώντας τον για «κακοποίηση της Δημοκρατίας» αφού «περιφρονεί τη Βουλή και τα κόμματα» και «βολεύεται με τη μονοφωνία των μονολόγων και των διαγγελμάτων αντί της πολυφωνίας και του πλουραλισμού».
Περνώντας στο ζήτημα του νομοσχεδίου για την συνεπιμέλεια των παιδιών, το χαρακτήρισε «επιτομή της ενός ανδρός αρχής που επικρατεί σήμερα στη χώρα» ενώ χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «ηθικό αυτουργό» του και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις ενστάσεις που έχουν εκφράσει οι βουλευτές της ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη και Μαριέττα Γιαννάκου.
«Ποιοι είναι αυτοί που διαθέτουν χρήμα και επιβάλλουν νομοθετήματα σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα; Γιατί φυγομαχεί ο κύριος Μητσοτάκης; Γιατί δεν τολμά να διαψεύσει τις σοβαρές κατηγορίες της κυρίας Γιαννάκου;» διερωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι «επιμένει να μεταφέρει την κουλτούρα της αντιπαράθεσης μεταξύ σχετικά λίγων διαζευγμένων γονέων στον πυρήνα του οικογενειακού δικαίου».
Είπε ακόμη ότι «αντί να προσπαθήσει με συναινετικό τρόπο να γεφυρώσει τις διαφωνίες που έχει προκαλέσει το σχέδιο νόμου, συνεχίζει με εμμονή να ακούει τη μία πλευρά και να προσβάλει τον παιδοκεντρικό χαρακτήρα του δικαίου μας, να προσβάλει τις γυναικείες οργανώσεις αλλά ακόμα και όσους μπαμπάδες περίμεναν από την Πολιτεία να αντιμετωπίσει σοβαρά τα προβλήματά τους».
Συνεχίζοντας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι αγνόησε «ειδικές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, επιστημονικούς φορείς, δικηγόρους και δικαστές, καθηγητές πανεπιστημίων, φορείς της κοινωνίας των πολιτών, ακόμα και την επιστημονική επιτροπή της Βουλής», καθώς και ότι την χαρακτηρίζει «ένας ιδιότυπος θεσμικός πρωτογονισμός».
«Αντιμετωπίζεται το παιδί σαν βαλίτσα»
Υποστήριξε, δε, ότι «το νομοσχέδιο μεταχειρίζεται το παιδί σαν οικόπεδο προς διανομή μεταξύ γονέων», εξηγώντας ότι με την υποχρεωτική ισόχρονη κατανομή της γονικής μέριμνας επιβάλλεται η «εναλλασσόμενη κατοικία», αντιμετωπίζοντας το παιδί σαν «βαλίτσα».
«Από τον ένα γονιό στον άλλο σε μια αέναη και καταστροφική για τη διαμόρφωσή του παιδιού μετακίνηση στην πιο ευαίσθητη ηλικία» σημείωσε και αναρωτήθηκε «τι θα συμβεί με ένα σωρό πρακτικά ζητήματα, όπως συμβαίνει όταν οι γονείς μένουν μακριά ο ένας από τον άλλο ή όταν αναγκάζονται να μετακινούνται σε άλλες περιοχές για να εργαστούν;», όσον αφορά το «τεκμήριο επικοινωνίας για χρόνο ίσο κατ’ ελάχιστον με το 1/3».
«Εφιαλτικό» χαρακτήρισε το τοπίο σε αυτήν τη περίπτωση, κάνοντας λόγο για «διελκυστίνδα που θα διαμορφώνεται, θα επικρατεί μόνο ο ισχυρός γονέας, με το ανάλογο κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο», ενώ εξέφρασε την άποψη ότι ο «νομοθέτης αγνοεί ότι οι γυναίκες δεν είναι ακόμη μισθολογικά και εργασιακά στη θέση που θα τους επέτρεπε να συμβάλουν εξίσου σε πολλές ανάγκες του παιδιού».
Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, είπε, «ισοπεδώνει το παιδί», το αντιμετωπίζει «σαν να είναι κοινό υλικό απόκτημα, παράρτημα των γονέων του» και το αναγκάζει «να προσαρμόζεται στις ανάγκες των γονιών και όχι τους γονείς στις ανάγκες του παιδιού».
Τέλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το εν λόγω νομοσχέδιο παραγνωρίζει όσα προβλέπονται στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, που κυρώθηκε επί της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, και «δεν περιλαμβάνει τις αναγκαίες προβλέψεις για να διασφαλίσει ότι ο ένας γονέας -συνήθως η μητέρα- και το τέκνο θα προστατεύονται απόλυτα και χωρίς κανενός είδους νομικούς αστερίσκους σε σχέση με τον κακοποιητή γονέα», μιλώντας για «ένα λάθος χειρότερο από έγκλημα».
«Και φοβάμαι ότι πίσω από την εμμονή σας κρύβεται μεταξύ άλλων και ένας ιδιότυπος μισογυνισμός, αφού δεν λαμβάνετε υπόψη σας καθόλου τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον εργασιακό χώρο, αλλά και στο πλαίσιο της ίδιας της οικογένειας», είπε και κατέληξε: «Το νομοσχέδιό σας δεν είναι πρόοδος, αλλά αναχρονισμός. Και είναι επικίνδυνο για το παιδί και τη σύγχρονη οικογένεια».
Διαβάστε ακόμη:
ΣΥΡΙΖΑ: Ζητεί ονομαστική ψηφοφορία στο νομοσχέδιο για την Συνεπιμέλεια