Την τροπολογία για τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε στην παρουσίαση του βιβλίου “Με την πλάτη στον τοίχο. Διαπραγματεύσεις για την Οικονομία και την Κοινωνία. 2015 – 2019”.

Όπως είπε, ακόμα και αυτή η “υποτυπώδης φορολόγηση υπερκερδών των διυλιστηρίων που αναμένεται να φτάσουν τα 3 δις για το ’22, θα γίνει με το χαμηλότερο προτεινόμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συντελεστή και θα καταγραφεί όχι ως φόρος, αλλά ως δαπάνη”.

1

“Όπως οι δωρεές φιλανθρωπίας που κάνουν πολλοί πλούσιοι όχι από αγάπη προς τον άνθρωπο, αλλά από ανάγκη να παρουσιάσουν μεγαλύτερες δαπάνες, ώστε να εκπέσει η φορολογία, το ποσό των χρημάτων που θα πληρώσουν”, είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για “πολιτικές που μας οδήγησαν στη κρίση” και που “μας οδηγούν εκ νέου σε κρίση”.

“Πελατειακό κράτος, απευθείας αναθέσεις, ανεξέλεγκτη και χωρίς ρυθμίσεις λειτουργία της αγοράς, φοροαπαλλαγές για τους ισχυρούς, οριζόντια φορολογική λεηλασία για τους πολλούς, ιδίως με ΦΠΑ και ΕΦΚ σταθερούς σε περίοδο πρωτοφανούς πληθωρισμού και επιδόματα”, πρόσθεσε ο Αλ. Τσίπρας, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν επιτεύχθηκε καν “η περιβόητη επενδυτική βαθμίδα που είχε τεθεί ως κεντρικός οικονομικός στόχος του κου Μητσοτάκη και μάλιστα από το πρώτο εξάμηνο του 2020”.

«Μην έχετε καμία αμφιβολία, ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τουλάχιστον ένα ακόμη χρόνο μπροστά του, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, και αν στο υπουργείο οικονομικών παρέμεναν τουλάχιστον μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2020 ο Ευκλείδης και ο Γιώργος, η επενδυτική βαθμίδα θα ήταν ήδη εδώ» τόνισε ο κ. Τσίπρας,

Σχολιάζοντας τον τίτλο του βιβλίου του κ. Τσακαλώτου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «νομίζω ακριβολογεί. Έτσι ακριβώς ήμασταν, με την πλάτη στον τοίχο, από την πρώτη μέρα που ο ελληνικός λαός μας ανέθεσε το σισύφειο έργο να απαλλάξουμε τη χώρα από τη δυστοπία των μνημονίων». Μάλιστα, για την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησής του επεσήμανε: «μας έστησαν με την πλάτη στον τοίχο. Εκείνοι που χρεοκόπησαν δυο φορές τη χώρα».

Ο ίδιος περιέγραψε για τους πολιτικούς του αντιπάλους πως «το σχέδιο, που είχαν καταστρώσει, ήταν να πνιγούμε πριν προλάβουμε να συνειδητοποιήσουμε που βρισκόμαστε, στα νερά της κρίσης που αυτοί δημιούργησαν», υπογραμμίζοντας, αντίθετα, για την ίδια περίοδο πως «ρυθμίσαμε το χρέος. Βάλαμε πάλι μετά από χρόνια την Ελλάδα στις αγορές. Κι αφήσαμε πάνω από 37 δις στα ταμεία του κράτους».

«Αυτά ήταν τα δικά μας επιτεύγματα. Αυτή η δική μας διαχειριστική ικανότητα» δήλωσε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως «όλα αυτά τα πετύχαμε με το μικρότερο δυνατό κόστος για την κοινωνική πλειοψηφία».

«Μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, μόλις πέρασε ο εφιάλτης αισθάνθηκε ίσως ότι πέρασε οριστικά ο κίνδυνος. Ότι δε ξαναγυρίζουμε πίσω. Και εμπιστεύτηκε εκ νέου αυτούς που μας χρεοκόπησαν προχθές αλλά τώρα έταζαν μεγαλύτερους μισθούς, καλύτερες δουλειές, περισσότερη ασφάλεια», όπως είπε, «για να οδηγηθούμε εκ νέου σε καταστάσεις χρεοκοπίας. Όχι αυτή τη φορά του κράτους και των τραπεζών, αλλά της κοινωνίας και των νοικοκυριών».

Διαβάστε επίσης

Κώτσηρας: Παράταση για ένα εξάμηνο στους όρους λειτουργίας των πολιτικών δικαστηρίων