ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Να δικαιολογήσει το φιάσκο της προανακριτικής για την υπόθεση Novartis επιχείρησε από το βήμα της βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας πως η απόφαση να επιστρέψει ο φάκελος στη Δικαιοσύνη χωρίς να έχει εξεταστεί το παραμικρό ως προς την ουσία της υπόθεσης είναι αποτέλεσμα του άρθρου 86 του Συντάγματος.
Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στην αίθουσα όπου βρίσκονταν μόνο βουλευτές των δύο κυβερνητικών κομμάτων, υποστήριξε πως η υπόθεση είναι «το σκάνδαλο των σκανδάλων», ενώ κατήγγειλε την αντιπολίτευση πως είναι αυτή που κρύφτηκε πίσω από το άρθρο 86 για να μην εξεταστεί εις βάθος η υπόθεση!
Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας θέλησε να αναφερθεί στις συζητήσεις για το Σκοπιανό και τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα όπως προέκυψαν από τη σύνοδο στη Σόφια.
«Επέστρεψα χθες αργά το απόγευμα από την Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης – Δυτικών Βαλκανίων στην Σόφια, όπου η χώρα μας είχε έναν ουσιαστικό ρόλο, γιατί οφείλει να παίζει -και το κάνει- ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Στο πλαίσιο της συνόδου, συναντήθηκα και με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ για την διαπραγμάτευση και την προσπάθειά μας για κοινά αποδεκτή ονομασία, που δεν μπορεί να είναι η σημερινή της, που δυστυχώς αναγνωρίζεται από μια μεγάλη μερίδα κρατών του ΟΗΕ. Όπως δήλωσα χθες, η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη και πολύπλοκη. Δεν είναι εύκολη υπόθεση. Υπερασπιζόμαστε με αίσθημα ευθύνης μια γραμμή που έχει χαραχθεί πάνω από δέκα χρόνια και την υπερασπιζόμαστε με δημιουργικότητα και αποφασιστικότητα. Δήλωσα χθες και το επαναλαμβάνω ότι έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα. Έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά απομένει μεγάλη απόσταση για να διανυθεί» υπογράμμισε.
Και συμπλήρωσε: «Οι διαρροές ταξιδεύουν ταχύτερα. Είδα σήμερα ορισμένα δημοσιεύματα και πήρα πρωτοβουλία να ενημερώσω αύριο τους πολιτικούς αρχηγούς. Αισθάνομαι την ευθύνη και επικοινώνησα με τον κ. Μητσοτάκη και τον ενημέρωσα προσωπικά για την πορεία της διαπραγμάτευσης. Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι οι δύο βασικές προϋποθέσεις, δηλαδή να έχουμε μία και μόνη ονομασία εντός και εκτός της γειτονικής χώρας, που δεν μπορεί να είναι η σημερινή συνταγματική, αλλά μια σύνθετη ονομασία με συνταγματική αναθεώρηση από την γείτονα, οι δύο αυτές προϋποθέσεις αποτελούν και απαράβατο όρο, για να καλυφθεί η απόσταση που απαιτείται».
«Οποιαδήποτε συζήτηση για προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είτε από τον απεσταλμένο του ΟΗΕ είτε από την πλευρά των γειτόνων μας είναι κενές περιεχομένου, εάν δεν εκπληρωθούν οι βασικές προϋποθέσεις που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση. Δεν επεκτείνομαι σε λεπτομέρειες. Είμαι στην διάθεση των πολιτικών αρχηγών για ενημέρωση των τεχνικών λεπτομερειών της διαπραγμάτευσης» κατέληξε, αναφορικά με την ΠΓΔΜ.
Ναι στην πρόταση της ΝΔ για ψήφος στους Έλληνες του εξωτερικού
«Άκουσα τον κ. Μητσοτάκη να προσπαθεί να υπεκφύγει μπροστά σε μια νέα πρόταση μεταρρυθμιστική για την κατάτμηση των περιφερειών, που είναι αναγκαία για να μην συνεχίσει η βαρονία», ανέφερε ο κ. Τσίπρας. «Μια πρόταση που η ίδια η ΝΔ είχε θέσει ως προϋπόθεση. Κάτω από τις πιέσεις των βαρόνων υιοθετεί μια άλλη θέση. Το πρόσχημα είναι η ψήφος των εγγεγραμμένων στους καταλόγους που κατοικούν στο εξωτερικό. Του απαντώ ότι κρούει ανοικτές θύρες. Αυτούς τους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, η δική του παράταξη τους έδιωξε στο εξωτερικό και εμείς θα τους δώσουμε δικαίωμα ψήφου εξ αποστάσεως. Ποιο θα είναι το πρόσχημα, που θα σκαρφιστεί τώρα που δεσμεύομαι ότι η επόμενη πρωτοβουλία θα είναι η θεσμοθέτηση της ψήφου των εγγεγραμμένων που ζουν στο εξωτερικό;» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Ούτε εγώ, ούτε η κυβερνητική πλειοψηφία σκοπεύουμε να κουκουλώσουμε οτιδήποτε
Αναφερόμενος στην συζήτηση της βουλής και την υπόθεση Novartis, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, κατηγορώντας την πως αποχώρησε από τη διαδικασία επειδή -όπως είπε- βλέπει ενοχή και φόβο.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «ούτε εγώ, ούτε η κυβερνητική πλειοψηφία σκοπεύουμε να κουκουλώσουμε ή να συγκαλύψουμε οτιδήποτε, για αυτό και στέλνουμε την υπόθεση στη Δικαιοσύνη» αντικρούοντας τις κατηγορίες περί σκευωριών και πολιτικών διώξεων.
Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη στο όνομα των θυσιών, του ελληνικού λαού, διότι οι Έλληνες πολίτες πλήρωσαν πολύ ακριβά τις αμαρτίες του παρελθόντος, αμαρτίες που δεν ήταν δικές τους, αμαρτίες που δεν προέκυψαν τυχαία, αμαρτίες για τις οποίες κάποιος πρέπει να φέρει την ευθύνη, επισήμανε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis.
“Όλοι μας γνωρίζουμε ότι συγκεκριμένοι άνθρωποι, καταχράστηκαν την εξουσία τους. Επέλεξαν απολύτως συνειδητά να εκμεταλλευτούν την εξουσία τους για ιδιοτελείς σκοπούς. Ετσι δημιουργήθηκε ένα τερατώδες σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς που συνέβαλε καθοριστικά στη χρεοκοπία της χώρας και τελικά, το μάρμαρο το πλήρωσαν οι Ελληνες πολίτες, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι, οι αποκλεισμένοι από αυτό το σύστημα εξουσίας”.
Είναι ευθύνη κάθε πολίτη αυτής της χώρας να μην υποθηκευτεί η νέα εποχή της πατρίδας μας, να μην τεθεί σε διακινδύνευση η μεγάλη προσπάθεια να οικοδομήσουμε το μέλλον σε νέες στέρεες βάσεις και ο μόνος τρόπος για να περάσουμε στην εποχή της δίκαιης ανάπτυξης, ο μόνος τρόπος να οικοδομήσουμε ένα νέο παραγωγικό, οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο είναι να ξεριζώσουμε τις πρακτικές της διαφθοράς, επισήμανε ο κ. Τσίπρας.
Τόνισε την ανάγκη να δημιουργήσουμε θεσμικές εγγυήσεις προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, διότι, όπως είπε, “η διαφθορά, οι έκνομες πρακτικές, οι καταχρήσεις εξουσίας, ο θεσμικός και ηθικός εκφυλισμός τόσο της πολιτικής εξουσίας όσο και της δημόσιας διοίκησης είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την ανάπτυξη. Αποτρέπει επενδύσεις ευνοώντας τους ημέτερους, δημιουργεί κλίμα απογοήτευσης και στασιμότητας, τρέφει φατρίες που λυμαίνονται την οικονομική και πολιτική ζωή.
“Για να ξεριζωθούν οι πρακτικές της διαφθοράς, το πρώτο αλλά αποφασιστικό βήμα είναι να αποδοθεί επιτέλους δικαιοσύνη, απέναντι σε όσους έχει αποδειχθεί ότι συμμετείχαν και ωφελήθηκαν από ένα καλοστημένο δίκτυο συναλλαγών, παρανομίας και δωροδοκιών, που θέριεψε, μεταξύ άλλων, και στο χώρο του φαρμάκου και εκεί ένας από τους πρωταγωνιστές ήταν αποδεδειγμένα και καθ’ ομολογίαν της, η εταιρεία Novartis”, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Είπε πως το εγχείρημα αυτό είναι δύσκολο, διότι το πολιτικό σύστημα που εξέθρεψε την διαφθορά φρόντισε να δημιουργήσει ένα πλαίσιο προστασίας για τον εαυτό του. Να ορίσει σύντομες παραγραφές για ποινικά αδικήματα, να δημιουργήσει πολύπλοκες ειδικές διαδικασίες, να υψώσει δικονομικά τείχη που έχουν ένα και μοναδικό στόχο: Τη συγκάλυψη και την ατιμωρησία.
“Όλοι γνωρίζουμε πλέον ότι αυτός είναι ο στόχος των ειδικών διατάξεων του Συντάγματος για την διαβόητη Ευθύνη των Υπουργών. Και κάποιοι – που πάνω στην παραζάλη της εξουσίας, μπέρδεψαν το δίκαιο με την επιθυμία τους και την ηθική με την ασυδοσία – θεώρησαν ότι αυτή η νομική τερατωδία έχει καλύψει τα νώτα τους”, σημείωσε.
Ταυτόχρονα σημείωσε ότι ο καθένας έχει το αναφαίρετο δικαίωμα στην υπεράσπιση του εαυτού του και το τεκμήριο της αθωότητας δεν είναι απλά σεβαστό αλλά ιερό. Και, ασφαλώς, δεν προσβάλλεται σε καμία περίπτωση από την απαρέγκλιτη τήρηση του κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος, παρά τις προβληματικές πτυχές τους, για τις οποίες όμως δεν ευθύνεται η σημερινή κυβέρνηση αλλά οι εμπνευστές τους.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η Γλυπτική της Αγγέλικας Κοροβέση σε μια πολυτελή έκδοση με τη στήριξη της ΓΣΕΒΕΕ
- FIFA: Aπό το Netflix η μετάδοση των Μουντιάλ γυναικών του 2027 και του 2031
- Orilina: Συμφωνητικό προκαταβολής για την πώληση κατοικίας στο «Marina Residences by Kengo Kuma»
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμή 440 εκατ. ευρώ σε παραγωγούς