ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Με πρόσκληση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τηλεοπτική αντιπαράθεση ξεκίνησε την συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.
«Οι εκλογές με απλή αναλογική βγάζουν κυβέρνηση και γι’ αυτό δεν είναι εκλογές χαλαρής ψήφου», ανέφερε στη συνέντευξή του ο Αλέξης Τσίπρας.
Στο ερώτημα για το πώς θα προκύψει κυβέρνηση με τους συσχετισμούς που εμφανίζουν τώρα οι δημοσκοπήσεις απάντησε: «Έχω την πεποίθηση ότι το 1ο με το 3ο κόμμα θα μπορούν να κάνουν κυβέρνηση με την απλή αναλογική. Αν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα θα μπορεί να κάνει κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, αν είναι η ΝΔ θα μπορεί επίσης αλλά και δεν ξέρω αν θα θέλει. Υπάρχει ένα επιπλέον θέμα, ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι θέλει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, δεν ξέρω αν μπορεί να κάνει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση με τον Βορίδη και τον Πλεύρη και υπάρχει και ένα ακόμη μικρό θεματάκι, δεν τον παρακολουθούσα εγώ τον κ. Ανδρουλάκη, ο κ. Μητσοτάκης τον παρακολουθούσε».
Σε παρατήρηση για τη θέση του κ. Ανδρουλάκη “όχι Τσίπρας ή Μητσοτάκης για πρωθυπουργός” απάντησε: «Το ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός θα το λύσει ο ελληνικός λαός. Αύριο θα καταθέσω στον ελληνικό λαό και στα κόμματα αυτό που εμείς ονομάζουμε συμβόλαιο αλλαγής, τις 11 δεσμεύσεις για προγραμματική σύγκλιση μετά τις εκλογές. Ο κ. Ανδρουλάκης θα πει τις απόψεις του θα τις ακούσουμε και θα τις συζητήσουμε μετά τις εκλογές. Σε όλη την Ευρώπη συμβαίνει πρωθυπουργός να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, ο Σολτς όταν πήρε 24% στην Γερμανία δεν του είπε κανείς “σήκω φύγε για να συζητήσουμε”. Την επόμενη ημέρα θα έχουμε την ευθύνη να φτιάξουμε μία κυβέρνηση σταθερότητας και μακράς πνοής». Σε παρατήρηση ότι ο τίτλος “συμβόλαιο αλλαγής” παραπέμπει σε παλιά συνθήματα του ΠΑΣΟΚ όπως “συμβόλαιο με τον λαό και Αλλαγή”, απάντησε με χιούμορ λέγοντας «αφού πρέπει να έχουμε και το ΠΑΣΟΚ την επόμενη ημέρα, τι να κάνουμε;». Υποστήριξε, πάντως, ότι «την αλλαγή την θέλει η πλειοψηφία των πολιτών. Το κρίσιμο είναι ποιοι θα είναι οι συσχετισμοί. Οι εκλογές δεν είναι χαλαρές θα βγάλουν κυβέρνηση». Σε ερώτηση για το αν η πρόσκληση για προοδευτική κυβέρνηση απευθύνεται και στον κ. Βαρουφάκη είπε: «Εγώ θέματα νομίσματος δεν έβαλα ούτε όταν το έβαζε ο Σόιμπλε το 2015 και εκεί χωρίσανε οι δρόμοι μας (με τον Γιάνη Βαρουφάκη), δεν θα το βάλω τώρα».
Η αριστεία έχει μετατοπιστεί στον ΣΥΡΙΖΑ
Σε ερώτηση για το αν σε ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ θα είναι υπουργός και ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Αυτό είναι πρωθύστερο και επιπλέον πρέπει να το ρωτήσετε κατ’ αρχήν στον κ. Ανδρουλάκη». Ακολούθως σημείωσε «θα εκπλαγείτε θετικά από τη σύνθεση της προοδευτικής κυβέρνησης» και αναφέρθηκε στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και στη σύγκριση με τη ΝΔ: «Εμείς έχουμε 50% γυναίκες, έχουμε μία σειρά επιστημόνων κύρους που φαίνονται και στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Εμείς έχουμε τον Όθωνα Ηλιόπουλο, την κυρία Λινού, τον κ. Γεροτζιάφα, τον κ. Τσαγκρή. Αντίθετα το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ ήταν δυσάρεστη έκπληξη. Πού είναι οι επιστήμονες στους οποίους αναφερόταν ο κ. Μητσοτάκης; Η αριστεία έχει μετατοπιστεί».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως «είναι μία αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση, βλέπω ότι η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλη, ωστόσο υπάρχει υποεκτίμηση από τις δημοσκοπήσεις του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ, για δομικούς λόγους των ερευνών». Στο ερώτημα για το αν θα αποχωρήσει από την ηγεσία αν ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Όταν θα έλθει ο κ. Μητσοτάκης ρωτήστε τον αν θα αποχωρήσει. Στη ΝΔ δεν μιλάει κανείς απέναντι στον αρχηγό, αλλά στην πρώτη ήττα πας ανήρ ξυλεύεται. Όλοι κρινόμαστε, αν το αποτέλεσμα είναι πολύ αρνητικό, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαδικασίες. Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται από πολύ μακριά και θα πάει πολύ μακριά, και αν έλθει η ώρα θα δούμε πως θα είναι η σκορδαλιά χωρίς σκόρδο». Κάνοντας χιούμορ είπε ότι «είχε εκτιμήσει ότι ήταν βεβαιότητα ότι ο Παναθηναϊκός θα πάρει το πρωτάθλημα αλλά τώρα αυτό είναι στα χέρια του Ολυμπιακού».
Σήμερα ο κ. Τσίπρας θα είναι στις Σέρρες και όπως είπε «γιατί πιστεύω ότι η πολιτική δεν είναι υπόθεση γόνων».
Πόσο κοστίζει το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ
Απαντώντας στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού για το πόσο κοστίζει το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Κάθε μέρα αλλάζει ο λογαριασμός. Τον Σεπτέμβριο που είχα παρουσιάσει το ίδιο πρόγραμμα το είχε κοστολογήσει στα 25 δισ. ευρώ, μετά πήγε στα 45 μετά στα 85 και τώρα 76. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ κοστίζει σε ετήσια βάση τα μισά από αυτά που έδωσαν σε απευθείας αναθέσεις, 5,5 δισ. ευρώ. Λέει ότι θα χρεοκοπήσουμε τη χώρα ο επικεφαλής της παράταξης που χρεοκόπησε δύο φορές τη χώρα, το 2009 και το 2015 όταν άφησαν τη χώρα με άδεια ταμεία. Επιπλέον όταν βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια το 2018, είχε πει ότι φέραμε 4ο μνημόνιο, το ίδιο λέει και τώρα».
Ακολούθως επιχείρησε να αποδομήσει τη ρητορική του κ. Μητσοτάκη λέγοντας: «Τι έταζε ο κ. Μητσοτάκης στις προηγούμενες εκλογές: καλύτερες δουλειές, καλύτερους μισθούς, ασφάλεια. Τι πέτυχε: Η μεσαία τάξη κατάντησε να ζει με κουπόνια, κουπόνια για το σούπερ μάρκετ, κουπόνια για βενζίνη. Δεν νομίζω ότι αυτό υποσχέθηκε στη μεσαία τάξη. Εμείς επιβαρύναμε τη μεσαία τάξη και έκανα την αυτοκριτική μου αλλά ήμασταν σε μνημόνιο, είχαμε τρόικα και περιορισμούς, αλλά ο κ. Μητσοτάκης χωρίς υποχρεώσεις τι έκανε;».
Απάντησε όμως και για τη φορολογία: «Ο μέσος όρος της φορολογικής επιβάρυνσης συνολικά είναι 2,8 δισ. παραπάνω από ό,τι επί των ημερών μας και αυτό οφείλεται στην έμμεση φορολογία». Χαρακτήρισε “τραμπική” την αμφισβήτηση των στοιχείων του ΟΟΣΑ που δείχνουν ότι ο μέσος πραγματικός μισθός το 2022 μειώθηκε κατά 7,5% και προσέθεσε: «Οι χώρες που έχουν αναλογία πάνω από 60% προς 40% έμμεσων και άμεσων φόρων είναι τριτοκοσμικές. Η άμεση φορολογία είναι δίκαιη, η έμμεση δεν είναι γιατί είτε έχεις είτε δεν έχεις θα πληρώσεις τα ίδια. Στα τρόφιμα έχουμε 14% πληθωρισμό. Έχουμε μία κρατική αισχροκέρδεια. Είχαμε 4,5 δισ. παραπάνω έσοδα το 2022 από την έμμεση φορολογία. Άρα θα έπρεπε να μειωθεί η έμμεση φορολογία όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες».
Μείωση έμμεσων φόρων από την αρχή της διακυβέρνησης
Υπογράμμισε ότι από τα πρώτα μέτρα της διακυβέρνησής του θα είναι «η μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ στα καύσιμα. «Η κυβέρνηση διατηρεί υψηλά τον ΦΠΑ και έτσι κάνει αναδιανομή. Που πάνε τα 4,5 δισ.; Τα δίνει για επιδοτήσεις και καταλήγουν ξανά σε σούπερ μάρκετ, σε εταιρείες ενέργειας σε εταιρείες καυσίμων. Η ακρίβεια είναι εισαγόμενη αλλά η αισχροκέρδεια είναι ελληνική. Η Ελλάδα έχει την ακριβότερη τιμή στην χονδρική της ενέργειας» σημείωσε.
Τέλος ήταν κατηγορηματικός ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού όπως και η 13η σύνταξη είναι εξαγγελίες που τις αντέχει η ελληνική οικονομία, ενώ για την μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ ανέφερε ότι δεν τίθεται καν θέμα επιβάρυνσης απλώς το δημόσιο θα έχει μικρότερα έσοδα από τα 4,5 δισ. ευρώ που είχε το 2022.
Συνεχίζοντας ανέφερε: «Η πλειοδοσία είναι από την πλευρά Μητσοτάκη, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ ο πραγματικός μισθός μειώθηκε κατά 7,5% και τώρα υπόσχεται 1.500 ευρώ μέσο μισθό. Εμείς μιλήσαμε από την αρχή για 880 ευρώ και για τιμαριθμική αναπροσαρμογή. Ο μέσος μικρομεσαίος επιχειρηματίας μπορεί να το αντέξει γιατί γνωρίζει ότι θα αυξηθεί ο τζίρος του. Κάποιες επιχειρήσεις έντασης εργασίας όπως αυτή που επισκέφθηκε ο κ. Γεωργιάδης και τρομοκρατούσαν τους υπαλλήλους για να ψηφίσουν ΝΔ, ναι έχουν θέμα αν αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, αλλά πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε. Τα 880 και το ξεπάγωμα των τριετιών τα αντέχει η ελληνική οικονομία. Η πραγματική οικονομία στενάζει εξαιτίας της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας. Δεν είναι θέμα ταμπού για την ελληνική οικονομία το θέμα του κατώτατου μισθού».
Για το θέμα της λειτουργίας κρατικής τράπεζας απάντησε: «Θέλουμε να υπάρχει ένας δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα. Η μέση μεσαία επιχείρηση, το 96% του συνόλου, δεν μπορεί να δανειστεί και τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης πηγαίνουν ξανά στις ίδιες επιχειρήσεις. Το Δημόσιο στην Εθνική Τράπεζα έχει ένα ποσοστό που αν ασκήσει τα δικαιώματά του μπορεί να ορίσει το μάνατζμεντ, να πάρει τη διοίκηση και να ενισχύει την πραγματική οικονομία».
Για τη ΔΕΗ ο κ. Τσίπρας είπε ότι το ελληνικό Δημόσιο πρέπει να ανακτήσει το 51% των μετοχών και προσέθεσε: «Εμείς κρατήσαμε τον έλεγχο της ΔΕΗ όπως και του ΑΔΜΗΕ, τα ιδιωτικοποίησε ο κ. Μητσοτάκης παρά τη διεθνή ενεργειακή κρίση. Η ΔΕΗ δεν ήταν αγία αλλά επί ΣΥΡΙΖΑ και μνημονίου δεν αυξήθηκε ούτε 1 ευρώ το ρεύμα».
Ο κ. Μητσοτάκης θα λογοδοτήσει για τα εξοπλιστικά
Για τα εξοπλιστικά ανέφερε: «Ο κ. Μητσοτάκης θα απολογηθεί για την πολιτική του στα εξοπλιστικά. Έδωσε 15 δισ. για εξοπλιστικά, περισσότερα από την περίοδο των σκανδάλων Τσοχατζόπουλου χωρίς ούτε ένα ευρώ στην ελληνική πολεμική βιομηχανία, είναι δυνατόν;». Δεν απάντησε για το αν θα κάνει εξεταστική αλλά επανέλαβε ότι θα γίνει έλεγχος και προσέθεσε: «Θα διεκδικήσουμε από τους φίλους μας τους Γάλλους ένα σημαντικό μέρος του πρότζεκτ των Ραφάλ να γίνει από την Ελληνική Βιομηχανία».
Για τον φράχτη στον Έβρο ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Το 2015 υπήρχε ο φράχτης αλλά δεν μας έσωσε. Το μεταναστευτικό είναι πιο περίπλοκο, αν μπορούσε να αντιμετωπιστεί με φράχτες θα το είχαμε αντιμετωπίσει και εμείς και αλλού. Αν με βάση τα επιχειρησιακά σχέδια κριθεί ότι πρέπει να επεκταθεί δεν θα το αρνηθούμε. Αλλά το προσφυγικό- μεταναστευτικό χρειάζεται αλλαγή πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά και το ενδεχόμενο συνεκμετάλλευσης με την Τουρκία απάντησε: «Αν δεν λυθεί η κρίσιμη και μεγάλη διαφορά για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα πώς θα πάμε σε συνεκμετάλλευση; Πρώτα θα ορίσουμε ποια είναι τα σύνορά μας και μετά θα συζητήσουμε για συνεκμετάλλευση. Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια ζήσαμε ένταση με την Τουρκία, μετά τον σεισμό στη γείτονα έχει καταλαγιάσει. Μετά τις εκλογές και στις δύο χώρες θα έχουμε δυνατότητες αλλά και δυσκολίες, γιατί ναι μεν η Τουρκία έχει μειώσει τη ρητορική της αλλά δεν έχει φύγει από τις διεκδικήσεις της που είναι εκτός του διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα πρέπει να βάλλει τη δική της ατζέντα. Η τελωνειακή ένωση Τουρκίας-ΕΕ πρέπει να συνδεθεί με την προοπτική παραπομπής των ελληνοτουρκικών διαφορών στη Χάγη με τις δύο κόκκινες γραμμές που βάζουμε, ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες και δεν αμφισβητείται το δικαίωμα άμυνας των νησιών».
Τέλος για το αν θα σταματήσουν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Η προοπτικές αξιοποίησης είναι πεπερασμένες. Αν πάντως υπάρξουν από τις έρευνες κοιτάσματα θα αξιοποιηθούν. Ωστόσο η Ελλάδα θα πρέπει να προσανατολιστεί προς της Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».
Δείτε όλη τη συνέντευξη:
Διαβάστε επίσης:
Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε μια σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση τετραετίας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σωκράτης Φάμελλος: Είναι μια καλή μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι μια καλή μέρα για την αριστερά
- Τουρισμός: Πανευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας στη φορολογία των ξενοδοχείων
- Γιώργος Οικονόμου: Επιμένει για την «άλωση» της Performance με στόχο την Αλίκη Παληού, η οποία «πυροβολεί» στο αδύνατο σημείο του
- Τι μαγειρεύει ο maître Λιβάνιος, τα ραντεβού του Εξάρχου και το ράλι στην Αττικής, τα μυστικά της ΓΕΚ και τα 19 ευρώ, το beef Σταϊκούρα – Ταχιάου, τι θα στηρίξει ο Μηταράκης, και ο καινοτόμος Ρέμος