Ξεκάθαρος πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει το «δώρο Πάσχα», όπως άφηνε της προηγούμενες ημέρες να αιωρείται στην ατμόσφαιρα στελέχη της κυβέρνησης, εμφανίστηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως το ποσό των 658 εκατ. ευρώ που υπάρχει στον προϋπολογισμό είναι μια «πίστωση», για την περίπτωση που δεν καταβάλλονταν όλα τα αναδρομικά εντός του 2018. Έτσι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, γιατί θα μπορούσε σε περίπτωση ανάγκης να κινδυνεύσει η χώρα να βγει «εκτός στόχου».

«Τα τελευταία 3 χρόνια, στο τέλος της χρονιάς όταν είδαμε ότι είχαμε λεφτά πάνω από τον στόχο, αυτά τα μοιράσαμε με ένα κοινωνικό, δίκαιο τρόπο και με διαφάνεια, αυτό θα το κάνουμε και του χρόνου, εάν υπάρξει υπερ-απόδοση. Αυτά τα λεφτά, που αναφέρεστε, ήταν μια πίστωση στην περίπτωση, που εμείς δεν προλαβαίναμε να μπορούμε να πληρώσουμε όλα τα αναδρομικά και βάλαμε στην άκρη κάποια χρήματα για να μετρήσουν στο 2018. Αν τα ξοδέψουμε το 2019, πιάνονται ως δαπάνες και θα μπορούσε, εάν δεν πάμε καλά, να μην φτάσουμε τον στόχο.

Άρα αυτά είναι στην άκρη, αλλά δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε μέχρι το τέλος, για να είμαστε σίγουροι ότι είμαστε εντός των στόχων. Αυτό έχει δυο σημαντικά αποτελέσματα, ότι είμαστε εντός των στόχων τα τελευταία 3 χρόνια, μια μεγάλη αξιοπιστία στις αγορές για να μας δανείζουν, και δεύτερον μας επέτρεπε όταν είχαμε υπερ-πλεόνασμα να το επιστρέψουμε στην κοινωνία. Και άρα επανέρχομαι στο θέμα της ομιλίας μου που είναι: οικονομία και κοινωνία και πώς αυτά τα δύο πάνε μαζί», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο Πάτρας».

Όπως εξήγησε, πάντως, αν υπάρχει ξανά υπεραπόδοση στο πρωτογενές πλεόνασμα, θα υπάρξει νέο επίδομα ως «κοινωνικό μέρισμα».

Αναφορικά με το ζήτημα των 120 δόσεων για οφειλές ιδιωτών σε εφορία και Ταμεία,  ο κ. Τσακαλώτος θέλησε να δείξει πως καταλαβαίνει τις φωνές των οφειλετών. «Κάποιος, που έχει ιδρώσει για να ξεπληρώσει είτε προς την φορολογία είτε προς τα ασφαλιστικά ταμεία, νιώθει άσχημα να βλέπει έναν κακοπληρωτή, που έχει λεφτά και δεν πληρώνει, να μπαίνει σε ένα σύστημα δόσεων. Έτσι, όποιο σύστημα παρουσιάζεις πρέπει να έχει το στοιχείο της δικαιοσύνης, ότι ο άνθρωπος, που βοηθάς έχει πραγματικό πρόβλημα και με μια μικρή βοήθεια μπορεί να πληρώσει», ανέφερε.

Σχετικά με τον νέο νόμο για την προστασία της α’ κατοικίας, ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι «αυτός έχει δύο καινοτομίες. Και ο επιχειρηματίας (φυσικό πρόσωπο), που έχει πάρει ένα σπίτι μπαίνει, ενώ δεν είχε τη δυνατότητα αυτή με τον νόμο Κατσέλη, και ο επιχειρηματίας, που έχει πάρει επιχειρηματικό δάνειο με ενέχυρο το σπίτι του μπορεί να μπει, κάτι, που δεν συνέβαινε με τον νόμο Κατσέλη- Σταθάκη».

Τέλος, όσον αφορά στις επερχόμενες ευρωεκλογές ο υπουργός επισήμανε πως ο στόχος είναι «να πάει ο ΣΥΡΙΖΑ όσο καλά μπορεί».

«Νομίζω ότι δεν θα κερδίσουμε τελείως το στοίχημα να μην είναι χαλαρή η ψήφος γιατί οπωσδήποτε άλλο είναι το ερώτημα (σ.σ. των εθνικών εκλογών): μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και ηγέτη τον Αλ. Τσίπρα και από την άλλη μεριά τη ΝΔ με ηγέτη τον κ. Μητσοτάκη, και άλλο είναι στις ευρωεκλογές. Εμείς θέλουμε να τις πολιτικοποιήσουμε όχι μόνο για να υπάρχει μομέντουμ για μια νίκη της κυβέρνησης της Αριστεράς στις επόμενες εθνικές εκλογές, αλλά επειδή πραγματικά θεωρούμε ότι είναι σημαντικές αυτές οι ευρωεκλογές», σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κυνικός Τσακαλώτος: Όταν παίρνεις δάνειο για σπίτι, παίρνεις και το ρίσκο να το χάσεις!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επικό άδειασμα Τσακαλώτου σε Πετρόπουλο για επίδομα Πάσχα: «Πρώτη φορά το ακούω»