Ευκλείδης Τσακαλώτος, Υπουργός Οικονομικών.
Τη βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος για το Ευρωκοινοβούλιο ο νυν Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξέφρασε ο ίδιος, σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική ΕΡΤ3. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «Έχω δουλειά εδώ να κάνω και απέκλεισα τον εαυτό μου από αυτήν τη συζήτηση».
Ερωτηθείς για τα fake news, ο κ. Τσακαλώτος τοποθετήθηκε λέγοντας ότι η αριστερά δεν έχει τα χρήματα και τους επιχειρηματίες με εφημερίδες, που συνομολογούν με κόμματα και βγάζουν μια ίδια γραμμή και για τις εφημερίδες και για τα ραδιόφωνα και για τα sites. Όπως είπε, η αριστερά ήταν πάντα κατά της ανισότητας, διότι τα λεφτά μετατρέπονται σε πολιτική ισχύ για να ανακυκλώνεται η ανισότητα.
Τα σχόλια για τα σκάνδαλα Πετσίτη και Novartis
Αναφορικά με το φλέγον θέμα των ημερών, το σκάνδαλο της Novartis, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε κατηγορηματικά «Ούτε ανακριτής, ούτε εισαγγελέας, ούτε δικαστής είμαι και ούτε επιθυμώ να είμαι». Κατέστησε σαφές ότι αυτό είναι ένα ζήτημα, που αφορά στη δικαιοσύνη, σχολιάζοντας πως «το πιο σημαντικό είναι να θωρακίσουμε το σύστημα της υγείας, για να μην έχουμε ξανά τέτοια φαινόμενα. Και αυτό κάνει το υπουργείο Υγείας».
Για το ζήτημα του κ. Πετσίτη, που καίει την κυβέρνηση, ο Υπουργός αρκέστηκε στο να πει «δε θα σχολιάσω, δεν τον ξέρω τον άνθρωπο». Μάλιστα, σχολίασε ότι ο ίδιος απεικονίζεται μαζί του σε μια φωτογραφία, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου, μετά την εκλογική νίκη του 2015, διευκρίνισε ωστόσο ότι εάν τον δει τώρα σε παράταξη με άλλους, όπως στην αστυνομία, δε θα τον αναγνωρίσει.
Η απάντηση στην «εκλογική νίκη ΝΔ» και στις τελευταίες κατηγορίες Μητσοτάκη
Σχετικά με τα δημοσιεύματα που σχολιάζουν ότι παραδέχθηκε νίκη της ΝΔ στις εκλογές, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αφήσει καμένη γη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τα χαρακτήρισε fake news, λέγοντας πως στις εκλογές όλα μπορούν να συμβούν και αυτή είναι η Δημοκρατία. «Μπορούσα να πω», πρόσθεσε, «στην απίθανη περίπτωση που θα κερδίσει η ΝΔ, αλλά αυτό θα ήταν παιδιάστικο σε μια σοβαρή συζήτηση». Επεσήμανε, ακόμη, ότι «είμαι βέβαιος ότι θα κερδίσουμε. Θα πάμε πολύ καλύτερα από ό,τι λένε τα γκάλοπ».
Από τον Υπουργό δεν έμεινε ασχολίαστη και η δήλωση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη, σχετικά με το ότι έγινε ανταλλαγή μεταξύ της μη μείωσης των συντάξεων και της συμφωνίας των Πρεσπών. Συγκεκριμένα, για την τοποθέτηση αυτή, είπε «δεν μπορείς να κάνεις ανταλλαγή για κάτι που το πιστεύεις και υπήρχε στις προγραμματικές δηλώσεις του 2015. Εάν είχε γίνει ανταλλαγή, θα έπρεπε οι Γιούνκερ, Βέμπερ, Μέρκελ, που ανήκουν στο ΕΛΚ μαζί με τον κ. Μητσοτάκη να το ομολογήσουν».
Συνέχισε το σκεπτικό του, λέγοντας ότι η Θεσσαλονίκη βγαίνει κερδισμένη οικονομικά, διότι ποτέ δεν πρέπει να κοιτάει προς την Αθήνα, αλλά προς τα Βαλκάνια. Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις στη Βόρεια Ελλάδα σε εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως «παντού είναι 20- 30 άτομα. Δεν το υποτιμώ. Ίσως για έναν κόσμο, το συμβολικό είναι πιο σημαντικό από το οικονομικό». Επανέλαβε πως πρόκειται για έναν συμβιβασμό, στον οποίο η Βόρεια Μακεδονία έδωσε περισσότερα από ό,τι η Ελλάδα.
Ανατρέχοντας στις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη στο πρακτορείο Reuters για τη μεσαία τάξη και τις απώλειες εισοδήματος που είχαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι την περίοδο 2011- 2014 μια τετραμελής οικογένεια είχε απώλεια εισοδήματος 5.258 ευρώ μετά τους φόρους. Ενώ την περίοδο 2015- 2016 αυξήθηκε κατά 146 ευρώ. «Πρέπει πάντα να ξέρει η μεσαία τάξη ποιος δίνει προοπτική. Όπου κυβερνούν νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις, η μεσαία τάξη πάντα έχει πρόβλημα», είπε.
Η θέση του Υπουργού για τις αλλαγές στην προστασία της α’ κατοικίας, τις ρυθμίσεις οφειλών και την πρόωρη εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ
Αναφερόμενος στο νέο σχήμα για την προστασία της α’ κατοικίας, ο υπουργός δήλωσε πως «η ουσία είναι να βοηθήσεις την κατηγορία των ατόμων που η αξία του σπιτιού τους είναι μικρότερη από την αξία του δανείου. Να μοιράσουμε το κόστος της κρίσης μεταξύ κράτους, τραπεζών και δανειοληπτών. Είναι μια δίκαιη, μια ενεργητική παρέμβαση. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι τζαμπατζήδες και αυτούς πρέπει να βοηθήσουμε».
Σε ό,τι αφορά στις επικείμενες ρυθμίσεις με έως 120 δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, προανήγγειλε παρεμβάσεις και στη φορολογία και στα ταμεία που θα καλύπτουν και τις τρεις κατηγορίες: Θα βοηθούν αυτούς που θέλουν να πληρώσουν αλλά δεν έχουν, θα αποκλείουν τους κακοπληρωτές και θα έχουν εύνοια για εκείνους που θεωρούν τον εαυτό τους αδικημένο διότι είναι συνεπείς.
Για το ζήτημα της πρόωρης εξόφλησης των «ακριβών» δανείων του ΔΝΤ, ανέφερε ότι τα οικονομικά επιχειρήματα είναι συντριπτικά υπέρ μιας τέτοιας κίνησης και «νομίζω πως και το ΔΝΤ βεβαίως θα το θελήσει». Διότι ανταλλάσσεται χρέος με πολύ υψηλό επιτόκιο και πιο σύντομη περίοδο λήξης με άλλο με χαμηλότερο επιτόκιο και μεγαλύτερη διάρκεια λήξης. «Εάν το χρέος γίνεται βιώσιμο, βοηθά και τους πιστωτές», απάντησε ερωτηθείς εάν θα υπάρξουν πολιτικά προσκόμματα από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων.
Η αναφορά σε Κόκκαλη, Τζουμάκα, Βαρουφάκη και ακροδεξιά
Σε ό,τι αφορά στην παρουσία του Πέτρου Κόκκαλη στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Υπουργός σχολίασε ότι η αριστερά είχε σκεπτόμενους υποστηρικτές από την αστική τάξη από τον 19ο αιώνα, συμπληρώνοντας ότι δεν τον γνωρίζει προσωπικά, αλλά κάτι που του έκανε εντύπωση είναι ότι παρευρέθη σε 2-3 παρουσιάσεις βιβλίων του, που ήταν μαρξιστικά.
Σχετικά με την παρουσία του Στέφανου Τζουμάκα στην εκδήλωση στο Γαλάτσι, αυτό που είπε είναι ότι στην αριστερά δεν γίνεται face control, δεν υπάρχουν γεροδεμένοι στην είσοδο. Αντίθετα, όπως υπογράμμισε, γίνονται συμφωνίες σε προγραμματική βάση. «Με όλους ακούς τα επιχειρήματά τους. Αν σου λένε ότι κάναμε λάθος που πιστεύαμε ότι ήταν καλή η παγκοσμιοποίηση και πρέπει να βρούμε μια νέα ισορροπία ανάμεσα σε οικονομία και κοινωνία, πρέπει να τους ακούσεις», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στη θητεία του προκατόχου του, Γιάνη Βαρουφάκη στο Υπουργείο Οικονομικών, σχολίασε αινιγματικά λέγοντας πως «ό,τι γίνεται στην κυβέρνηση, υπάρχει υπουργικό συμβούλιο και συλλογική ευθύνη. Και για τα καλά και για τους συμβιβασμούς. Αλλιώς είναι σύνθεση βαρόνων». Επιπλέον, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αντέκρουσε τους ισχυρισμούς ότι η θητεία Βαρουφάκη κόστισε 80 δις ευρώ στην ελληνική οικονομία, προσθέτοντας ότι το σίγουρο είναι ότι μεταξύ 2010 και 2015 χάθηκε το 27% του ΑΕΠ.
Τόνισε την πάγια άποψή του ότι ακόμη και αν ήταν στο υπουργείο ο Φραγκίσκος της Ασίζης ή ο Κοσμάς ο Αιτωλός, δεν πιστεύει ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Εξηγώντας την ιδέα αυτή, είπε ότι οι πιστωτές ήθελαν τη στρατηγική ήττα της αριστεράς. «Δεν είναι μόνον οικονομικό το ζήτημα, είναι και πολιτικό. Δεν το πέτυχαν απόλυτα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έζησε για να πολεμήσει και η επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ μετά το καλοκαίρι του 2015 ήταν το μήνυμα στην Ευρώπη ότι η αριστερά μπορεί να τα καταφέρει και σε πολύ δύσκολες συνθήκες για την κοινωνία», ανέφερε.
Κάνοντας λόγο και για την ακροδεξιά, δήλωσε ότι «δεν πρέπει να παίζουμε με την ακροδεξιά. Για να αποκλείσεις την ακροδεξιά, δεν πας με τα νερά τους. Το βασικό είναι να μπορέσουν οι πολίτες να ξεφύγουν από τον φόβο και την ανασφάλεια. Αυτά είναι που δημιουργούν φοβικά σύνδρομα».
Τέλος, για το εάν θα ακυρωθεί η προνομοθετημένη μείωση του αφορολόγητου το 2020, επανέλαβε πως «θα πω ό,τι έλεγα και για τις συντάξεις. Κάθε πράγμα στην ώρα του», ενώ για τον χρόνο των βουλευτικών εκλογών, είπε πως αυτό το αποφασίζει ο πρωθυπουργός. Αλλά, πρόσθεσε ότι «το οικονομικό επιτελείο λέει “όσο πιο μακριά, τόσο καλύτερα”».