ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μιλώντας στην ιαπωνική εφημερίδα Nikkei, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε πως το μέτρο μπορεί να αποτραπεί καθώς έχει σχέση με τη βελτίωση των δημοσιονομικών στοιχείων. Όπως μάλιστα ανέφερε «η κυβέρνηση έχει αποδείξει τη δέσμευσή της στη συνέχιση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».
Ο υπουργός σημείωσε ότι η ανάκαμψη της οικονομίας δεν αφορά μόνο τον τουριστικό κλάδο, αλλά και «μία ευρύτερη σειρά κλάδων, περιλαμβανομένου του κλάδου της μεταποίησης». Ο πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης, πρόβλεψε, θα ανέλθει στο 2,1% το 2018 και το 2,5% το 2019, με «μεγαλύτερη την πιθανότητα υψηλότερου ρυθμού ανάπτυξης».
Η υλοποίηση των περιοριστικών μέτρων που έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές, συνέχισε ο υπουργός, θα οδηγούσε σε πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 5%. Ο δημοσιονομικός χώρος (σε σχέση με τον στόχο του 3,5%) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την υλοποίηση στοχευμένων κοινωνικών προγραμμάτων και αναπτυξιακών μέτρων», πρόσθεσε.
Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την επόμενη διετία.
Όσον αφορά την έκδοση εκ νέου κρατικών ομολόγων, ο υπουργός είπε ότι έχουμε διασφαλίσει επαρκή κεφάλαια από την ΕΕ και «δεν είμαστε υποχρεωμένοι να βγούμε στην αγορά για 2 έως 2,5 χρόνια. Θα περιμένουμε, είπε, να καταλαγιάσει η αναστάτωση στην αγορά που έχει προκληθεί από την Ιταλία και την Τουρκία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο Ρέγκλινγκ (ESM) πάει πίσω τα σχέδια της Ελλάδας για έξοδο στις αγορές: Περιμένετε 2 χρόνια
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αναβολή και όχι ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων προκρίνουν οι θεσμοί