Στο περιθώριο της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης συνέβησαν πολλά, που φάνηκε ότι θα διαμορφώσουν την πολιτική ατμόσφαιρα της περιόδου.

Μεταξύ όλων των άλλων, ιδιαίτερη σημασία είχαν τρεις παρεμβάσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου, μέσω αναρτήσεων και δηλώσεων.

Με την πρώτη παρέμβαση, εξήγησε γιατί το ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) ήταν συνταγματικά υποχρεωμένο να υπερψηφίσει την πρόταση. Έκανε έτσι, έπειτα από καιρό, μία παρέμβαση σχετική με το κόμμα του – και διόλου ασήμαντη.

Με τη δεύτερη, επισήμανε μία -επίσης διόλου ασήμαντη- παράλειψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, σχετικά με τη λήξη της σκευωρίας Novartis και της περιπέτειας όσων πολιτικών προσώπων υπέστησαν διώξεις – μεταξύ αυτών και ο ίδιος.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε μεταξύ άλλων στη Βουλή, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα: «Θα μιλήσω σήμερα μόνο για λογαριασμό της παράταξης της οποίας έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος. Δύο πρώην Πρωθυπουργοί, ο κ. Σαμαράς και ο κ. Πικραμμένος, τέσσερα στελέχη του κόμματός μας, οι κύριοι Αβραμόπουλος, Γεωργιάδης, Λυκουρέντζος και Σαλμάς, στοχοποιήθηκαν στο πλαίσιο αυτής της σκευωρίας. Όλων οι υποθέσεις αρχειοθετήθηκαν από τη Δικαιοσύνη. Πότε επιτέλους θα έχετε το θάρρος να τους ζητήσετε συγγνώμη; Πότε; Κάντε το τώρα αν έχετε το θάρρος. Διακόπτω την ομιλία μου και πάρτε το λόγο να τους ζητήσετε συγγνώμη που τους κρεμάσατε στα μανταλάκια σε αυτή εδώ την αίθουσα, στην πιο άθλια σκευωρία η οποία κατασκευάστηκε ποτέ. Και σήμερα που οι υποθέσεις τους μπήκαν στο αρχείο κάθεστε σιωπηλός και μειδιάτε κάτω από τη μάσκα. Ντροπή σας, ντροπή σας, ντροπή σας. Και μας κάνετε και κηρύγματα για το Κράτος Δικαίου, εσείς».

O Ευάγγελος Βενιζέλος καυτηρίασε την Κυριακή την αναφορά αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη, λέγοντας ότι όταν ο Πρωθυπουργός «αναφέρεται στη Βουλή σε μια σκευωρία που έθεσε στο στόχαστρό της την ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας δια του ευτελισμού της Δικαιοσύνης δεν δικαιούται να διαχωρίζει τα πρόσωπα που κατέστησαν στόχος με κομματικά κριτήρια. Το μόνο κριτήριο είναι θεσμικό…».

«Δεν έχω ανάγκη τη συγγνώμη του κ. Τσίπρα…»

Σήμερα, Δευτέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, είπε απαντώντας στον κ. Βενιζέλο ότι ο πρωθυπουργός μίλησε «ως πρόεδρος της ΝΔ για τα στελέχη της παράταξης που στοχοποιήθηκαν από αυτή την πρωτοφανή στα μεταπολιτευτικά χρονικά μεθόδευση της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα». Προσέθεσε ότι «προφανώς το ίδιο ισχύει για όλους τους ανθρώπους των οποίων η υπόθεση έχει αρχειοθετηθεί, ωστόσο ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να μιλάει εξ’ ονόματος άλλων κομμάτων. Είναι ζήτημα του κ. Ανδρουλάκη πως θα χειριστεί απέναντι στον κ. Τσίπρα το ζήτημα των στελεχών του δικού του κόμματος».

Λίγη ώρα μετά ο κ. Βενιζέλος απάντησε με νέα δήλωση στον κ. Οικονόμου, αφήνοντας σαφείς αιχμές για πολύ αργά πολιτικά και θεσμικά κυβερνητικά αντανακλαστικά.

Ανέφερε:

«Η χθεσινή μου δήλωση για τον διαχωρισμό που έκανε ο κ. Μητσοτάκης μεταξύ των στελεχών του κόμματός του και των άλλων προσώπων – στόχων της σκευωρίας Novartis είχα την ελπίδα ότι θα τον διευκόλυνε να σκεφτεί το θεσμικό και ιστορικό υπόβαθρο αυτής της συζήτησης.

Δυστυχώς οι σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου με απογοήτευσαν. Προσωπικά δεν έχω ανάγκη από τη συγγνώμη του κ. Τσίπρα και δεν έχω αναθέσει την πολιτική και ηθική εκπροσώπησή μου σε κανένα. Ουδέποτε όμως μέχρι χθες είχαν διαχωριστεί οι στόχοι της σκευωρίας με βάση την κομματική τους ταυτότητα. Ο κ. Π. Πικραμμένος συκοφαντήθηκε ως υπηρεσιακός Πρωθυπουργός, ιδιότητα που απέκτησε ως Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικράτειας. Ο κ. Ι. Στουρνάρας ως Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δεν ανήκει σε κάποιο κόμμα. Ας μου επιτραπεί να πω ότι και εγώ ως αντιπρόεδρος και κυβερνητικός εταίρος της Κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου δεν εξέφραζα μόνο το ΠΑΣΟΚ του οποίου ήμουν Πρόεδρος. Ίσως κάτι θυμάται σχετικά ο κ. Μητσοτάκης ως μέλος της κυβέρνησης εκείνης.

Η αντίδραση μου αφορά την έλλειψη κατανόησης και σεβασμού των θεμελίων της μεταβολής που συντελέστηκε τον Ιούλιο του 2019. Δεν υποτιμώ τα εκλογικά ποσοστά που έλαβε το 2019 η Νέα Δημοκρατία υπό την ηγεσία του κ. Μητσοτάκη. Οδηγηθήκαμε όμως στη μεταβολή των πολιτικών συνθηκών, επειδή κάποιοι έδωσαν πολυετή και σκληρό αγώνα, παίζοντας τη ζωή και την τιμή τους, για να μείνει η χώρα όρθια μέχρι το 2015 και στη συνέχεια προκειμένου να ανακοπεί ο κίνδυνος για την οικονομία, τη δημοκρατία και τον τόπο και να οδηγηθεί στην ήττα ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συμπράττοντες.

Κορυφαίο σημείο του αγώνα αυτού ήταν η απόκρουση και η κατάρρευση της σκευωρίας Novartis. Δυστυχώς τα πολιτικά και θεσμικά ανακλαστικά της σημερινής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά αυστηρώς τις αρμοδιότητες του νομοθέτη και του Υπουργού Δικαιοσύνης ως προς το πλέγμα των θεσμικών ανομιών της σκευωρίας Novartis ήταν και είναι ακόμη πολύ αργά.

Αν ο κ. Μητσοτάκης θέλει, με κομματικά κριτήρια, να απαιτεί τη συγγνώμη του κ. Τσίπρα για τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ας το κάνει. Εγώ ζήτω από τον Πρωθυπουργό ως θεσμό να θυμάται την πρόσφατη ιστορία και να διασφαλίζει το νομοθετικό πλαίσιο του σεβασμού της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και του καταλογισμού των ευθυνών».

Ίσως η αφορμή αυτή και οι επισημάνσεις του κ. Βενιζέλου να είναι ενδεικτικές για τις διαθέσεις πολιτικών προσώπων και το πώς θα τοποθετηθούν στη νέα πολιτική περίοδο.

Μάλλον πλησιάζει η ώρα για ένα γενικότερο πολιτικό «ξεκαθάρισμα», έπειτα από μία περίοδο που χαρακτηρίστηκε από μία γενική ανοχή πολλών για πολλά και από μία πολιτική «θολούρα», μεταξύ «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου» και προσδοκιών για κάτι καινούργιο, που φαίνεται ότι κάπου στο δρόμο χάθηκε…

Διαβάστε επίσης: