Μια στο καρφί και μια στο πέταλο ήταν οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για την συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου, που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό της Εκκλησίας, κυρίως για το θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών. Αναφερόμενος σήμερα στο θέμα, ο Δ.Τζανακόπουλος δήλωσε από τη μια ότι ο πρωθυπουργός έχει δώσει ήδη εντολή για να ξεκινήσει ο διάλογος, από την άλλη ανέφερε ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα καταρτιστεί στο επόμενο διάστημα και ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, «όταν έρθει η ώρα».

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στη στάση της κυβέρνησης, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε: «Το επόμενο διάστημα θα εκπονήσουμε το σχετικό σχέδιο νόμου, διότι επιθυμία μας είναι η αλληλοκατανόηση και η συναίνεση. Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις επί του ζητήματος, θα ληφθούν από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, όταν έρθει η ώρα».

Παράλληλα, σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός έχει ήδη δώσει εντολή στον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, να εκκινήσει κύκλο συναντήσεων με τον πατριάρχη Βαρθολομαίο, με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, με τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο, αλλά και με τις ιερές μητροπόλεις Δωδεκανήσου, ώστε να διευκρινιστούν πτυχές της πρότασης συμφωνίας Πολιτείας-Εκκλησίας, οι οποίες μπορεί να μην ήταν σαφείς στην αρχή.

«Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαλόγου και συνεννόησης με την Εκκλησία στο πλαίσιο και στο πνεύμα της συμφωνίας, η οποία ανακοινώθηκε στις κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο, καθώς πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να βρεθεί επωφελέστερο πλαίσιο για την Εκκλησία» σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε:

«Η κυβέρνηση ούτε βιάζεται, ούτε πιέζεται»

«Η κυβέρνηση ούτε βιάζεται ούτε πιέζεται. Επιχειρεί να επιλύσει ένα ζήτημα, το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και 80 χρόνια και διαθέτει τη σχετική πολιτική βούληση, στα πλαίσιο ενός ειλικρινούς διαλόγου.

» Ωστόσο, η Εκκλησία οφείλει να κατανοήσει ότι δεν αποτελεί αρμοδιότητά της να αποφασίζει για θέματα, τα οποία υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Πολιτείας, όπως, για παράδειγμα, ποιες ανάγκες υπάρχουν για δημοσίους υπαλλήλους.

» Η πρόταση συμφωνίας προβλέπει τη νομοθετική κατοχύρωση της μισθοδοσίας των κληρικών, η οποία νομικά και θεσμικά δεν αναγνωρίζεται σήμερα ως ανταπόδοση της Πολιτείας προς την Εκκλησία. Αν αυτό το βήμα, επ’ ωφελεία της Εκκλησίας, η ίδια δεν το επιθυμεί, τότε μάλλον αφήνει την πρωτοβουλία των αποφάσεων αποκλειστικά στην Πολιτεία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η αμφιλεγόμενη αντεπίθεση του Μαξίμου, μετά το φιάσκο της «ιστορικής συμφωνίας με την Εκκλησία»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Αρχιεπισκοπή διαψεύδει όλο τον φιλοκυβερνητικό Τύπο: Δεν υπήρξε τέτοια συνάντηση Μητσοτάκη – Ιερώνυμου