ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Νέα σφοδρή επίθεση στην ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (FED) και τον επικεφαλής της, Τζερόμ Πάουελ, εξαπέλυσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επειδή δεν μειώνει το κόστος του χρήματος και δεν εξαγγέλλει μέτρα μεγαλύτερης νομισματικής χαλάρωσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού.
Η ανησυχία του προέδρου Τραμπ είναι έκδηλη, καθώς ήδη έχει δηλώσει πως προτίθεται να προχωρήσει σε νέα μείωση φόρων για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην αμερικανική οικονομία. Κάτι που, ωστόσο, θα πρέπει να λάβει διακομματική συμφωνία, πράγμα δύσκολο λόγω των κακών σχέσεων του με τους Δημοκρατικούς.
Έτσι η κεντρική τράπεζα, ένας θεσμός που απολάμβανε ανεξαρτησία και σεβασμό από τους Αμερικανούς πολιτικούς στο παρελθόν, τα «άκουσε» για μια ακόμα φορά από τον Τραμπ, μέσω διαδοχικών αναρτήσεων του στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.
«Η τραγική, αργοκίνητη κεντρική μας τράπεζα με επικεφαλής τον Τζέι Πάουελ, που αύξησε τα επιτόκια υπερβολικά σύντομα και τα μείωσε υποχρεωτικά αργά, θα πρέπει να τα ρίξει στα επίπεδα των ανταγωνιστικών εθνών. Έχουν ένα πλεονέκτημα δύο εκατοστιαίων μονάδων, με έξτρα βοήθεια από την ισοτιμία του νομίσματος. Επίσης ανακοινώνουν μέτρα τόνωσης», αναφέρει στο πρώτο «τιτίβισμα» και συνεχίζει στο δεύτερο τονίζοντας: «Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα πρέπει να ηγείται και όχι να παρακολουθεί με μεγάλη καθυστέρηση, όπως έχει κάνει».
Our pathetic, slow moving Federal Reserve, headed by Jay Powell, who raised rates too fast and lowered too late, should get our Fed Rate down to the levels of our competitor nations. They now have as much as a two point advantage, with even bigger currency help. Also, stimulate!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) March 10, 2020
The Federal Reserve must be a leader, not a very late follower, which it has been!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) March 10, 2020
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Λούτνικ: Έχουμε ολοκληρώσει μια εμπορική συμφωνία
- Wall Street: Έκτη ημέρα κερδών για τον S&P 500 μετά τις δηλώσεις Λούτνικ για την πρώτη εμπορική συμφωνία της κυβέρνησης Τραμπ
- Πετρέλαιο: Νέα κατρακύλα λόγω πιέσεων για ταχύτερη μείωση των εθελοντικών περικοπών από τον OPEC+
- ΗΠΑ: Ζητούν «συγκεκριμένες προτάσεις» από Ρωσία και Ουκρανία, αλλιώς αποχωρούν από τις διαπραγματεύσεις
