Μέσα από την ίδια τη Βουλή των Ελλήνων η Τουρκία κατάφερε να εκφράσει την γνωστή της προπαγάνδα και να απειλήσει εμμέσως την Ελλάδα και την Κύπρο.
Ο Τούρκος Βουλευτής του κόμματος Ερντογάν, Αχμέτ Γιλντίζ, μίλησε από το βήμα της Ελληνικής Βουλής ως μέλος αντιπροσωπείας βουλευτών από χώρες του NATO, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των Υπό-επιτροπών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος διεξάγεται στην Αθήνα. Ο Τούρκος Βουλευτής χαρακτήρισε «μονομερείς» ενέργειες τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Κύπρο, υποστηρίζοντας πως η Λευκωσία ευθύνεται για την ένταση στη Μεσόγειο και στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδα, Κύπρου και Τουρκίας.
«Υπάρχουν κάποιες διαμάχες. Το να τις περιγράψω ως μονομερείς παραβιάσεις δεν είναι δίκαιο. Η Τουρκία είναι η τελευταία πλευρά που έχει το φταίξιμο με την Κύπρο. Θα μπορούσε να είχε υπάρξει λύση στο Κραν Μοντανά. Στο δίκαιο της θάλασσας δεν μετέχει η τουρκική πλευρά. Η ελληνική το περιγράφει ως διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία έχει μεγαλύτερη ακτογραμμή προς το Αιγαίο. Είναι μια διαμάχη και προϋποθέτει διαπραγματεύσεις που μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει κατορθωτές γιατί η ελληνική πλευρά εμμένει στις μονομερείς ενέργειες και ερμηνείες».
Συνεχίζοντας τις προκλήσεις, ο Αχμέτ Γιλντίζ, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, σημείωσε για την Κύπρο: «Στην Κύπρο υπάρχουν δύο μέρη. Αν υπάρχει ανάγκη για υδρογονάνθρακες θα γίνει μετά την επίλυση ή με κοινή συμφωνία των δύο πλευρών για να μοιράζονται τις άδειες. Είναι λοιπόν μια ευκαιρία για την περιοχή. Αν οι ελληνοκύπριοι το θέλουν η πόρτα είναι ανοικτή. Όταν όμως οι εξορύξεις σε μια περιοχή που ανήκει σε δύο περιοχές γίνονται μονομερώς αυτό δεν είναι αποδεκτό και έχει συνέπειες. Ελπίζω και οι δύο πλευρές να εργαστούν για να υπάρξει συνεργασία».
Μάλιστα κατηγόρησε και την Αθήνα λέγοντας πως «στο δίκαιο της θάλασσας δεν μετέχει η τουρκική πλευρά. Η ελληνική το περιγράφει ως διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία έχει μεγαλύτερη ακτογραμμή προς το Αιγαίο. Είναι μια διαμάχη και προϋποθέτει διαπραγματεύσεις, που μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει κατορθωτές, γιατί η ελληνική πλευρά εμμένει στις μονομερείς ενέργειες και ερμηνείες».
Οι αμήχανες απαντήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
Στις προκλήσεις του Τούρκου βουλευτή, η ελληνική αντιπροσωπία, με επικεφαλής τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης, αρκέστηκε σε αμήχανα σχόλια περί ανάγκης διαλόγου. Μάλιστα ο κ. Καραγιαννίδης, απευθυνόμενος στην τουρκική αντιπροσωπεία, ανέφερε απλά πως «πρέπει να λύσουμε τα μεταξύ μας προβλήματα με έναν έντιμο συμβιβασμό όπως κάναμε και με την Βόρεια Μακεδονία»!
Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Δουζίνας υπογράμμισε και αυτός πως πρέπει να υπάρξει διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας «με σεβασμό, όπως κάναμε και με την Βόρειο Μακεδονία».
Απαντώντας, δε, στις αιτιάσεις μελών της τουρκικής αντιπροσωπείας, που υποστήριξαν πως μέρος των εσόδων από την εξόρυξη υδρογονανθράκων θα πρέπει να αποδοθεί και τους Τουρκοκυπρίους ο κ. Δουζίνας ανέφερε πως «πάνω από το 1/3 της επικράτειας βρίσκεται υπο ξένη κατοχή. Η επίσημη θέση ως προς την Κύπρο είναι ότι όταν γίνεται εξόρυξη και εκμετάλλευση τα κέρδη θα πάνε σε κυρίαρχο ταμείο και μέρος αυτού θα πάει στον κυπριακό παράγοντα μιας ενωμένης Κύπρου. Οι δύο λαοί δεν έχουν κάτι να τους χωρίσει. Οι πολιτικές εξουσίες έχουν τις διαφορές».
Ο εκπρόσωπος της τουρκικής αντιπροσωπείας, Οσμάν Ασκίν Μπακ, κλείνοντας την συζήτηση και αναφερόμενος την πρόσκληση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για επίλυση των διαφορών ακολουθώντας το μοντέλο των Πρεσπών, είπε: «Έχει περάσει ένας μήνας από την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Τουρκία και την συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο και πιστεύω ότι θα σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος. Έχουμε πολλά κοινά και πιστεύω στο μέλλον θα έχουμε πιο αισθητή πρόοδο. Πρέπει να συζητήσουμε περισσότερο και να έχουμε περισσότερες επισκέψεις. Σήμερα γευμάτισα και με τον πρόεδρο του ελληνικού κοινοβουλίου και πιστεύω ότι στο μέλλον θα έχουμε επίλυση των διαφορών μας».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Παραδοχή Αποστολάκη: Κίνδυνος ατυχήματος στο Αιγαίο εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Καιρός: Λίγα σύννεφα και μικρή άνοδος της θερμοκρασίας – Πού θα σημειωθεί παγετός
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα