ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αναβρασμός επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στην γείτονα χώρα, τόσο στο επίπεδο της Δικαιοσύνης, όσο και στον κυβερνοχώρο και όλα αυτά ενόψει των προεδρικών εκλογών της 24ης Ιουνίου.
Όσον αφορά τη Δικαιοσύνη και την υπόθεση της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, οι τουρκικές εισαγγελικές αρχές ζήτησαν σήμερα, Τετάρτη την επιβολή εκατοντάδων ποινών ισόβιας κάθειρξης σε πολλούς κατηγορούμενους.
Ειδικότερα, ένας εισαγγελέας της Άγκυρας ζήτησε να επιβληθούν 252 φορές ισόβια σε πολλά από τα μέλη του “Συμβουλίου για την Ειρήνη στη Χώρα”, όπως αποκαλείτο η οργάνωση των ηγετών της απόπειρας πραξικοπήματος σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu. Το πρακτορείο δεν διευκρίνισε πόσους από τους κατηγορούμενους αφορά η πρόταση αυτή.
Μεταξύ αυτών πάντως βρίσκονται ο Ακίν Οζτούρκ, πρώην αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, ο Μεχμέτ Νισλί, αδελφός ενός υψηλόβαθμου στελέχους του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και ο Αλί Γιαζιτζί, πρώην στρατιωτικός σύμβουλος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Συνολικά 224 πρόσωπα διώκονται στο πλαίσιο αυτής της δίκης, της σημαντικότερης από τις εκατοντάδες υποθέσεις που πήραν τον δρόμο της δικαιοσύνης τα τελευταία δύο χρόνια, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.
Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, κατά την απόπειρα πραξικοπήματος σκοτώθηκαν 249 άνθρωποι και τραυματίστηκαν εκατοντάδες άλλοι – στον αριθμό αυτόν δεν περιλαμβάνονται οι πραξικοπηματίες που σκοτώθηκαν. Οι 252 φορές ισόβια που ζητά ο εισαγγελέας αντιστοιχούν στο καθένα από τα 249 θύματα καθώς και σε άλλες τρεις κατηγορίες που αφορούν άμεσα την απόπειρα ανατροπής του καθεστώτος.
Σημειώνεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί ως υποκινητή τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, όμως ο τελευταίος αρνείται κάθε ανάμιξή του, από τις ΗΠΑ όπου ζει αυτοεξόριστος τα τελευταία 20 χρόνια.
Στο twitter μεταφέρθηκε η μάχη «φίλων» και «εχθρών» του Ερντογάν
Οι Τούρκοι χρήστες του Διαδικτύου έχουν χωριστεί στα δύο… με τις αντίπαλες πλευρές να εκφράζουν από τη μία τη συμπάθειά τους από την άλλη την αγανάκτησή τους προς το πρόσωπο του προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που διεκδικεί άλλη μια θητεία στις προσεχείς εκλογές.
Το διαδικτυακό “μέτωπο” ξεκίνησε με αφορμή την ομιλία που εκφώνησε ο Ερντογάν χθες όπου διαβεβαίωσε ότι θα αποσυρθεί από τα πολιτικά πράγματα εάν το έθνος του πει “tamam”.
Ωστόσο, οι υποστηρικτές του προέδρου της Τουρκίας, που κυβερνά τη χώρα τα τελευταία 15 χρόνια και θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία επιπλέον 10 χρόνια δεδομένης της συνταγματικής αναθεώρησης που εγκρίθηκε τον περασμένο χρόνο, αποφάσισαν να αντεπιτεθούν και έστειλαν μαζικά μηνύματα στο Twitter με ετικέτα τη λέξη “devam” (“κι άλλο”, “συνέχισε”, στα τούρκικα).
Μια ένδειξη των διαστάσεων που έχει λάβει αυτή η διαδικτυακή μάχη, όπου οι επικριτές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν προς το παρόν το προβάδισμα, είναι το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ διαβεβαίωσε σήμερα ότι στις εκλογές της 24ης Ιουνίου τον νικητή θα τον κρίνουν “οι κάλπες, όχι το Twitter”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αποφασισμένος ο Ερντογάν στο μανιφέστο: Θα συνεχίσουμε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Συρία
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ερντογάν: «Θα θάψουμε τους υποκριτές στις 24 Ιουνίου»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Το σχέδιο για τα νοσοκομεία: Τι αλλάζει το 2025, οι προτεραιότητες του Υπουργού Υγείας
- Βασιλική Λαζαράκου στο mononews: Παρά τη μείωση των επιτοκίων, το Χ.Α. ο φθηνότερος τρόπος άντλησης κεφαλαίων
- Μελέτης Μελετόπουλος στο Mononews: Οι Τούρκοι εμφανίζονται ως οι θριαμβευτές κατακτητές της Συρίας δι’ αντιπροσώπου
- Γκστάαντ VS Κουρσεβέλ: Η απόλυτη μάχη των χειμερινών παραδείσων με σαλέ από 40.000 ευρώ την εβδομάδα